Cine spunea că nu poți să mai scoți o aplicație de ”weather” cu care să ai succes? Că piața e suprasaturată și nu mai e loc de nimeni? Niște băieți din Cluj n-au fost de acord. Aerium are 15.000 de descărcări pe iOS, iar varianta de Android abia a apărut.

Raul Perțe și Vlad Iancu sunt cei care au pus baza acestui proiect. Ei au 21, respectiv 23 de ani și se ocupă cu design-ul și dezvoltarea de aplicații. Am stat de vorbă cu ei despre Aerium și despre cum o idee bună a prins pe o piață plină de alternative care mai de care.

IMG_3899

”Chiar dacă sunt multe aplicații de vreme, am decis să tatonăm și noi acest teren. Ceea ce ne deosebește de restul lumii este simplitatea. Am avut destul de mare succes pe iOS, iar de două zile am lansat și pe Android. Aplicația, cum spuneam, este extrem de simplă și are doar două ecrane. Unul de vreme și celălalt de setări”, spune Raul.

Don't forget your jacket - Mom

Ecranul principal conține temperatura curentă, maxima zilei curente și cea din ziua următoare. De asmenea, aplicația afișează și mesaje informative amuzante de genul ”Don't forget you jacket - Mom”: ”Mai avem un generator de propoziții aleatorii care sunt menite să te întâmpine în aplicație. Asta nu mai are nimeni. În fine, mai este o platformă de vreme pe piață care trimite astfel de mesaje, însă sunt mai brutale, conțin înjurături (râde). Chiar am fost acuzați că am fi copiat-o. Noi nici măcar nu știam de existența ei până nu ne-a arătat cineva”.

”Vom implementa și o funcție de chat care unește oamenii dintr-o anumită zonă. Vrem să se poată confirma la nivel mult mai local starea vremii. De exemplu, poate ai aplicația setată pe Cluj. Acolo plouă tare, însă în localitățile limitrofe poate fi soare. Astfel lumea intră și îi asigură pe ceilalți că nu plouă în zonele adiacente”, a adăugat Vlad.

Aplicația este gratis pentru o perioadă limitată de timp, pe iOS, aici. În mod normal ea costă 4 euro.

Pe Android, ea poate fi descărcată de aici pentru suma de 5 lei.

Aplicația a prins foarte bine, mai ales pe piața nord-americană, ea totalizând aproximativ 15.000 de descărcări, pe iOS. De asemenea, Vlad ne spune că nu toată lumea se descurcă în Aerium, chiar dacă are doar doua ecrane care se pot alterna prin swipe: ”Descărcări, avem vreo 15.000 pe iOS până acum. Cam 60% sunt din Amepoza1rica. Succesul a fost unul destul de mare, având în vedere că sunt foarte multe aplicații meteo pe piață. Cred că lumea chiar căuta ceva simplu. Am avut un caz la un moment dat, chiar amuzant. O persoană ne-a spus că s-a blocat în ecranul de setări. Nu mai știa să dea swipe înapoi, am spus că nu e posibil așa ceva. Ne gândim să adăugăm o săgeată pe undeva să facem lucrurile și mai simple (râde)”.

”Utilizatorii ne-au reproșat ba că vor mai puține caracteristici în aplicație, ba că vor mai multe. Noi încercăm să echilibrăm, însă, evident, nu putem mulțumi pe toată lumea. Noi vrem să o ținem simplă să nu existe prea multe feature-uri, doar cele esențiale. Avem însă o opțiune prin care poți alege ce vrei să vezi pe ecranul de start. Nu toată lumea vrea să vadă umiditatea, de exemplu, însă poți opta pentru așa ceva dacă vrei”, mai spune Vlad.

Ei au investit resurse proprii și au fost ajutați de fratele mai mic al lui Raul pentru dezvoltarea de iOS: ”Investiția este proprie. Suntem o echipă de trei persoane care am lucrat la proiect, fiecare a avut treaba lui. Eu sunt designer, Vlad este dezvotator de Android. Amândoi am fost ajutați de fratele meu, Adrian, care s-a ocupat de dezvoltarea de iOS”, a adăugat Raul”.

”Nu ne-am gandit la accelerare pentru că suntem un proiect destul de mic. Nu prea avem unde să scalăm. Oricum suntem foarte mulțumiți de ce am realizat până acum. Avem și alte proiecte pe roll, poate acolo vom căuta finanțare din exterior”, a conchis Vlad.