Joia trecută, la primul seminar din seria 7 for the Win organizată de start-up.ro și susținută de Orange, Alin Popescu de la avocatnet.ro le-a vorbit startup-urilor despre aspectele legale ale deschiderii unei companii, dar și alte implicații legale. La 7 for the Win urmează discuția despre branding și research de piață cu Afrodita Blasius de la Bridge Communication

Legal Stuff 3

Alin Popescu le-a vorbit participanților inclusiv despre experiențele și eșecurile sale antreprenoriale, dar a și răspuns la întrebări despre contracte, proprietate intelectuală și înregistrarea codului sursă pentru protejarea acestuia. Mai jos am pus câteva aspecte interesante discutate la seminar.

Dacă vreți un spațiu de coworking nou și care să fie în Centru, puteți să încercați la Pura Vida Hub, locul unde organizăm 7 for the Win. 

Înscrierile încă sunt deschise, pentru că mai sunt câteva locuri. Dacă vreți să participați la următoarele șase seminarii, puteți să intrați pe 7ftw.start-up.ro și să comandați pachetul complet.

Legal Stuff 2

Contracte

„La mine, redactarea unui contract durează între șase și opt ore. Două ore doar vorbeam cu antreprenorul. Niciodată nu am trimis un contract în ziua în care l-am terminat. A doua zi ești mai odihnit, îl poți studia mai bine. Când vine vorba de contracte, există pe internet template-uri care pot fi modificate. Eu personal, ca să înțeleg mai bine un contract, le fac ca pe compuneri, le scriu eu personal cap-coadă“

Proprietatea intelectuală pentru companiile IT

„Codul scris este proprietatea companiei, nu a individului. Am avut mulți clienți care au plecat cu codul creat din companie pentru a se angaja la concurență. Codul poate fi înregistrat, dar trebuie să-l depui pe un suport fizic de fiecare dată când îl schimbi sau actualizezi“

„În România nu se pot înregistra ideea, ci expresia acelei idei pe un suport fix - adică un cod sursă, de exemplu“

Legal Stuff 4 copy
Procesarea datelor cu caracter personal

„Dacă vrei să deschizi un blog online sau un website care să permită comentarii, trebuie să vă înscrieți pe dataprotection.ro. Se pot agrega date din mai multe surse și se poate construi un profil. Acestea aduc oameni la ușa firmei. Datele sunt „la liber“ la Registrul Comerțului sau la Ministerul de Finanțe“

Deschiderea unei firme

„Pentru a deschide o firmă, pașii sunt foarte clari. Mai întâi trebuie să ai ideea și după aceea să o pui în aplicare. În niciun caz invers. La început intervin multe cheltuieli obligatorii și neprevăzute care vă pot îngropa. Primul pas logic este determinarea tipului de firmă și autorizările de care ai nevoie. Documentarea se poate face la Registrul Comerțului“

Legal Stuff