Una dintre cele mai interesante aplicații financiare disponibile pe Google Play, Harta Banilor Publici, a primit astăzi un update. Acum îți arată și ”toate achizițiile directe din Bucuresti, trimestrul 3 - 2015”.

Harta Banilor Publici este o aplicație dezvoltată de Inițiativa România, o mișcare ce are ca scop schimbarea actualei clase politice corupte din țară. Aceasta este disponibilă numai pentru București, însă conform dezvoltatorului, există un plan pentru extindere la nivel național.

Dacă până acum utilizatorii puteau vedea toate contractele pe bani publici semnate în perioada iulie - septembrie 2015, odată cu acest update aplicația dispune și de trimestrul 3 fiscal din 2015.

O caracteristică inedită a platformei este aceea că poți distribui pe rețelele sociale orice contract dintre cele căutate. Inițiativa România încurajează astfel bucureștenii să semnaleze orice li se pare ilicit sau suspicios.

Despre Harta Banilor Publici

Inițiativa România consideră că cetățenii au dreptul să beneficieze de informații de interes public, în mod gratuit, în timp real, într-un format accesibil, lesne de ințeles și de utilizat, prelucrabil, care să permită cetățenilor să aibă o cunoaștere corectă și să poată participa la luarea de decizii informate în interesul comunității din care fac parte.

Aplicația Harta Banilor Publici, destinată în primă fază telefoanelor cu sistem de operare Android, își propune să pună la dispoziția cetățeanului aflat pe suprafața municipiului București date, în format mobil, despre achizițiile publice directe făcute de autorități contractante din București.

Aplicația utilizează o hartă Google cu pin-uri de localizare a autorităților contractante din perioada analizată. Utilizatorul poate folosi funcția de geolocație a telefonului pentru a afla ce contracte a atribuit în mod direct o autoritate contractantă aflată în raza sa de interes.

Alte informații puse la dispoziție prin intermediul aplicației mobile sunt: valoarea contractului atribuit de autoritatea contractantă și numele companiei căreia a fost atribuit contractul. În plus, o dată ajuns pe detaliile contractului (numele companiei care a primit achiziția, valoarea totală a contractului, data contractului), utilizatorul poate accesa și toate celelalte contracte primite de o companie de la orice autoritate contractantă din Bucuresti, în perioada analizată. Utilizatorul are la dispoziție un buton de „justifică”. Echipa Inițiativa România își propune ca la 300 de cereri de justificare per contract atribuit să ceară mai multe informații (lipsesc informatii despre valoarea per produs/serviciu/element din contract) autorității contractante despre contractul în cauză, în baza legii 544/2011 de acces la informații de interes public.