Românii care vor să facă un adevărat WordPress al Internetului Lucrurilor [Ziua Zero]

DeviceHub este o platformă de Internet of Things care permite fabricilor tradiționale să ia decizii pe baza datelor obținute prin măsurători inteligente. Startup-ul românesc trece într-o nouă etapă și vrea să lanseze un magazin de aplicații pentru Internet of Things. Am vorbit cu fondatorul său, Ionuț Cotoi, la emisiunea de antreprenoriat Ziua Zero.

Daniel Truică (Vola.ro): când nu trimite românii în vacanțe, pictează, se dă cu placa și merge la festivaluri de muzică

Ccum zece ani fonda, alături de doi afaceriști din Polonia, agenția de turism Vola. Pentru că nu și-a dorit să fie doar una din multele agenții de profil de la noi, Daniel Truică a mizat pe un domeniu care era încă necunoscut. Așa că a mers direct în online, iar Vola.ro a ajuns acum la venituri anuale de peste 63 de milioane de euro.

EY Entrepreneur of the Year Romania 2017 și-a anunțat câștigătorii

Concursul anual organizat de EY atât la nivel local, cât și la nivel mondial, și-a anunțat în această seară câștigătorii. Angela Achiței (Social Entrepreneur – Fundația ”Alături de Voi”), Daniel Dines (Emerging Entrepreneur – Ui Path) și Cristian Covaciu (Entrepreneur of the Year – IPEC) sunt cei care au cules laurii, însă doar câștigătorul premiului principal, Entrepreneur of the Year, va avea șansa să meargă la gala organizată în iunie la Monte Carlo, unde va fi desemnat câștigătorul la nivel global.

Tablou de frumusețe contemporană: povestea Make-Up Șevalet

”Orice casă ar trebui să aibă o piesă statement care să-i ofere un anumit grad de unicitate”, îmi spune Alina Ilie, creatoarea Make-Up Șevalet, o măsuță de toaletă inspirată de forma unui șevalet de pictură, care îmbină o zonă de depozitare pentru bijuterii și cosmetice, eficient gândită, cu cu partea estetică, fiind totodată și o piesă decorativă.

Tehnologiile viitorului în comerțul din România: eMAG vrea boți și asistenți personali în limba română

Iulian Stanciu și Florin Filote (marketplace director eMAG) au fost invitații noștri la emisiunea Ziua Zero, în care am vorbit de platforma Deschide România, dedicată micilor antreprenori, dar și despre planurile magazinului online în zona tehnologică. Pe viitor, urmează inclusiv un asistent vocal care să înțeleagă limba română.

Patru chestii pe care ar trebui să le știi înainte de a-ți internaționaliza startup-ul

Ai un startup care o duce bine în țară? Super, te felicităm! Acum, știi ce ai de făcut pentru a-l duce în afara granițelor? Dacă nu ești atent, este foarte posibil să faci mai mult rău business-ului încercând să îl transformi într-unul global. Avem pentru tine câteva ponturi care te vor ajuta să faci tranziția către un business global.

Cargoroll – toate detaliile despre platforma de licitații pentru transportatorii de mărfuri [Ziua Zero]

Expedițiile rutiere și transporturile cu camionul sunt domenii care funcționează poate la fel ca în trecut – cu hârtia și cu telefonul. Silviu Dorobanțu și Marius Pătru s-au aliat și au lansat la începutul anului Cargoroll, o platformă unde transportatorii de mărfuri și cei care expediază se întâlnesc printr-un serviciu de licitații online. După două săptămâni, platforma are și primele tranzacții. Am vorbit cu ei la Ziua Zero, emisiunea de business din fiecare luni de aici și de pe wall-street.ro.

eMAG ajută micii antreprenori: a lansat Deschide România, programul cu comision zero pentru ONG-uri și afaceri sociale

Retailerul online eMAG, unul dintre cei mai mari jucători de pe segmentul de ecommerce, a lansat programul Deschide România, în urma unei investiții de un milion de lei în infrastructura online. Platforma este destinată micilor producători locali care pot accesa canalul de vânzări al retailerului prin listarea produselor pe eMAG Marketplace.

Alex Lăpușan: la muncă e antreprenor în IT, dar în timpul liber preferă iahtingul și benzile desenate

Pentru că ne-am dorit să aflăm ce face un ”Antreprenor după program”, l-am luat la întrebări pe Alexandru Lăpușan, fondatorul Zitec – business de circa 4,5 milioane de euro. Povestea sa, despre yachting, benzi desenate și o pasiune pentru insulele idilice ale Greciei, în cele ce urmează.

Antreprenor cu vechime în România – drumul lui Vasile Vita spre afaceri de aproape 10 milioane de euro

Vasile Vita e unul dintre antreprenorii cu vechime din România. E proprietarul Vitacom Electronics, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse electronice din România. Am vrut să aflăm povestea sa de 27 de ani în afacerile din România, de ce nu a plecat niciodată și cum se îmbină viața profesională cu cea personală, la rubrica “Antreprenor după Program”.

Învață-ți părinții să folosească tehnologia și internetul așa cum trebuie. Câțiva români au cursuri care să te ajute

Am găsit niște oameni care și-au propus să ne învețe părinții și bunicii să navigheze pe internet și să ne scutească pe viitor de acest gen de situații. Asta este povestea ABCDigital, un grup de voluntari care organizează, în mod gratuit, workshop-uri de alfabetizare digitală destinate persoanelor de peste 45 de ani.

Cum să fii antreprenor la orice vârstă

Există o categorie anume de oameni care ne demonstrează că are un simț fin pentru a face afaceri în orice condiții. Azi vorbim despre cei care au fondat startup-uri (unele chiar de zeci de milioane de dolari) încă de mici, sau chiar ajunși la o vârstă la care cei mai mulți dintre noi se vor gândi (probabil) să se retragă.

Câți bani a pus la ciorap fondatorul Madam Mitza?

”Oamenii cumpără designul”, ne spune Bogdan Voiculescu, fondatorul brandului de șosete Madam Mitza, ”și vor culori vii, vesele”. Șosetele colorate și cu modele diverse nu se mai află doar prin sertarele hipsterilor, și au început să fie preferate de tot mai mulți români deschiși la nou, care nu mai vor să poarte doar acele banale șosete în culouri neutre, ”însuflețite” de cel mult câteva dungi.

Life remaining: 0. Povestea Mădălinei Seghete, cofondatorul unui startup de 200 de milioane de dolari în Silicon Valley, care a fost la câteva luni de eșec

Este cofondator al unei companii evaluate la peste 200 de milioane de dolari, cu o listă de clienți care cuprinde precum Pinterest, Airbnb, Starbucks, Nordstrom, și finanțări în valoare de peste 50 de milioane de dolari. A trecut prin alte câteva startup-uri care, însă, nu au avut succesul așteptat, chiar dacă ideile din spatele proiectelor păreau că au potențialul de a transforma companiile în unele de milioane de dolari.

Mircea Turdean, Farmec: ”Un antreprenor bun este cel care supraviețuiește, se reinventează zilnic”

Numele său a devenit, practic, sinonim cu istoria celui mai cunoscut producător român de cosmetice. A început să lucreze pentru companie în urmă cu 22 de ani, în cadrul departamentului de cercetare și a ajuns până în fruntea producătorului. A preluat conducerea Farmec chiar după tatăl său. Avea, cum spun englezii, ”big shoes to fill”.

Afaceriștii de după Revoluție – între risc și un viitor liniștit

Am ajuns la finalul seriei Timp în Schimbare. Vreme de șase episoade, am analizat perspectivele viitorului și cum se văd ele în funcție de diferite generații, ca un portret în oglindă a diferitelor tipuri de afaceriști din România. Încheiem cu doi antreprenori cu experiență, pentru a ne spune cum se văd lucrurile atunci când ai cel puțin 10 de ani de antreprenoriat în România.

Ziua Zero – Cum a ajuns Softelligence la 3,5 milioane de euro și de ce a lansat Fintech OS

Teodor Blidăruș a crescut, împreună cu fratele său Adrian, o companie de la zero la 3,5 milioane de euro. A început în servicii, dar nu crede în perspectiva peiorativă asupra acestor cuvinte. Anul acesta a lansat o platformă dedicată serviciilor financiare, Fintech OS, despre care am vorbit la Ziua Zero.

IT-ist la pensie. O perspectivă a investitorilor și antreprenorilor

Lumea startup-urilor s-a dezvoltat în ultimii ani în România, iar cei care au început în lumea IT-ului în companii mari sau angajați s-au transformat în timp în fondatori și investitori. Pentru ei riscul e prezent în fiecare acțiune. O investiție nereușită poate să le piardă banii, iar un drum greșit în lumea startup-urilor îi poate aduce la faliment. Am vorbit cu ei la Timp în Schimbare despre cum privesc riscul și viitorul pe termen lung.

Generația riscului – cum văd studenții-antreprenori viitorul

Nu e o noutate că generația tânără e diferită de cea a părinților noștri. Ne-am născut după 1989, am descoperit plăcerile capitalismului și internetul. Antreprenoriatul a fost un cuvânt învățat rapid. Am vorbit cu trei studenți de la “The Entrepreneurship Academy” despre cum privesc viitorul pe termen lung și riscul.