Afaceriștii de după Revoluție – între risc și un viitor liniștit

Am ajuns la finalul seriei Timp în Schimbare. Vreme de șase episoade, am analizat perspectivele viitorului și cum se văd ele în funcție de diferite generații, ca un portret în oglindă a diferitelor tipuri de afaceriști din România. Încheiem cu doi antreprenori cu experiență, pentru a ne spune cum se văd lucrurile atunci când ai cel puțin 10 de ani de antreprenoriat în România.

IT-ist la pensie. O perspectivă a investitorilor și antreprenorilor

Lumea startup-urilor s-a dezvoltat în ultimii ani în România, iar cei care au început în lumea IT-ului în companii mari sau angajați s-au transformat în timp în fondatori și investitori. Pentru ei riscul e prezent în fiecare acțiune. O investiție nereușită poate să le piardă banii, iar un drum greșit în lumea startup-urilor îi poate aduce la faliment. Am vorbit cu ei la Timp în Schimbare despre cum privesc riscul și viitorul pe termen lung.

Generația riscului – cum văd studenții-antreprenori viitorul

Nu e o noutate că generația tânără e diferită de cea a părinților noștri. Ne-am născut după 1989, am descoperit plăcerile capitalismului și internetul. Antreprenoriatul a fost un cuvânt învățat rapid. Am vorbit cu trei studenți de la “The Entrepreneurship Academy” despre cum privesc viitorul pe termen lung și riscul.

Niciodată angajat. Cei care au riscat totul pentru business

Când nu ești aproape niciodată sau chiar niciodată angajat, viitorul se măsoară și se construiește după alte valori. Sunt antreprenori români care nu au trecut decât fugitiv prin exercițiul angajării și care de ani buni lucrează doar pentru ei. Despre acest traseu, pericolele sale și viitor am vorbit cu Ioana Hasan (Smart Bill) și George Lemnaru.

Riscul și viitorul atunci când pleci din corporație să faci o afacere

De când zonele mărginașe ale Bucureștiului s-au transformat în zone de business, am învățat că acolo e locul unde se dezvoltă și câștigă bani “corporatiștii”. Unii dintre ei au început, în ultima vreme, să renunțe la joburile sigure pentru a lua-o pe calea antreprenoriatului. Am vorbit cu câțiva dintre ei pentru a vedea cum privesc viitorul în acest “Timp în schimbare” pe care-l trăim.

Industriile creative cresc în România. Cum își planifică viitorul artiștii antreprenori?

Artiștii din România se transformă din cei pe care-i compătimeam în antreprenori. Domenii care nu păreau propice banilor, ci doar pasiunii, au devenit între timp industrii. Industriile creative. Acestea aduc un aport important la PIB, iar fondatorii lor încep să se gândească la viitor. Am vorbit cu câțiva dintre ei pentru a vedea cum se pregătesc și care sunt planurile lor.