Ne place să ne intitulăm Silicon Valley al Estului. Au primit titlul ăsta ba Clujul, ba Bucureștiul, chiar de curând și Iașiul. Conform European Digital City Index 2016, care clasifică cele mai prietenoase orașe cu antreprenoriatul digital, București este pe locul 52.

European Digital City Index descrie cât de mult susțin orașele antreprenoriatului digital. Au fost luate în considerare mai multe lucruri, de la accesul la capital, mediul de business, infrastructura digitală, cultura antreprenorială, lifestyle, piață, mentorat și skill-uri. Clasamentul EDCi ia în considerare atât startup-urile, cât și așa-numitele scale-up-uri, adică firme cu peste 10 angajați, care au deja tracțiune.

Bucureștiul stă bine la infrastructură digitală, dar suntem ultimii în Europa ca piață. Acest lucru e o dovadă că dacă vrei să pornești un startup de succes de aici trebuie să te orientezi către piața internațională, pentru că aici nu ai clienți.

De ce e București atât de jos?

Bucureștiul a obținut un loc atât de mic pentru că a fost penalizat din cauza lipsei capitalului, a pieței, dar și pe alte teme. Cu toate acestea, deloc surprinzător, orașul este pe primul loc în clasamentul infrastructurii digitale, datorită conexiunii la internet foarte puternice. Însă activitatea online este mai scăzută decât în alte orașe, deși se observă o creștere mare care va duce la o îmbunătățire a locului în clasament în viitor.

Ecosistemul românesc este faimos peste capitalul intelectual și companiile din domeniul cybersecurity, gaming și entertainment

"Ecosistemul românesc este faimos peste capitalul intelectual și companiile din domeniul cybersecurity, gaming și entertainment. Startup-urile din București pot beneficia de mult talent tehnologic", se arată în studiu.

Cu toate acestea, finanțările sunt greu de obținut în România, iar fondatorii caută mai mult investitori din străinătate. Investițiile din România sunt, de obicei, seed sau pre-seed, cu o medie de 500.000 de euro pe an.

Clasamentul european al mediului de startup-uri

edcistartup
Caracteristici ale ecosistemului local

Potrivit studiului, cele mai dezvoltate sectoare sunt cele ale securității cibernetice, e-commerce și gaming. Din 2014 se poate vedea o creștere a startup-urilor din domeniul hardware, machine learning, neural networks, 3D printing și virtual reality.

Studiul a punctat și numărul mare de programe de pre-accelerare și accelerare, cum ar fi MVP Academy, Startup Spotlight, Innovations Labs, RICAP și Startup Avalanche.

Startup-urile evidențiate de studiu sunt cele care au făcut exit, adică Avangate, eJobs și imobiliare.ro. În privința celor care nu au făcut încă exit, au fost menționate TypingDNA, Symme3D și Axosuits.

Clasamentul la scale-up

edciscaleup
Clasamentul pe secțiuni
  • Acces la capital - 52/60
  • Ecosistemul de business - 47/60
  • Infrastructură digitală - 1/60
  • Cultură antreprenorială 50/60
  • Schimb de idei - 50/60
  • Lifestyle - 59/60
  • Piață - 60/60
  • Mentorat - 43/60
  • Infrastructură non-digitală - 32/60
  • Skill-uri - 8.60

Toate detaliile despre studiu le poți găsi pe site-ul oficial.