Peste 1.000 de voluntari s-au înscris pe platforma GovITHub lansată de Guvern pe 4 august. Platforma vrea să fie o modalitate de colaborare între stat și mediul de afaceri din zona IT. Guvernul caută voluntari care să ajute la dezvoltarea de proiecte open-source pentru guvernare electronică.

Govithub

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în două săptămâni s-au înscris 1070 de persoane pe platformă, după ce au completat chestionarul de admitere, care conținea și întrebări privind soluțiile propuse de cei înscriși, dar și background-ul lor tehnic. Conform Guvernului, 40 de companii din domeniu și-au exprimat interesul de a susține programul și de a deveni partenere ale Cancelariei Prim-Ministrului.

GovITHub este unul din proiectele prin care Executivul încurajează inovaţia provenită din zona antreprenorială şi cooperarea pentru a depăşi barierele birocratice şi pentru a implementa proiecte digitale în serviciul cetățenilor. Programul se va desfăşura atât cu ajutorul a 10 bursieri pe o perioadă de 6 luni, cât şi cu ajutorul unor voluntari cu normă de 8 ore/săptămână.

Dat fiind interesul ridicat pentru acest program, responsabilitatea privind alegerea proiectelor, voluntarilor şi bursierilor este crescută. Pentru a asigura un proces transparent şi echitabil pentru persoanele interesate, comunitatea IT va fi implicată în procesul de luare a deciziilor. În ceea ce priveşte selecţia proiectelor, un accent deosebit va cădea asupra impactului pentru cetățeni și a fezabilității propunerilor transmise.

CE ESTE ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ GOVITHUB?

GovITHub este programul guvernamental care îi aduce laolaltă pe factorii importanți din domeniul IT din România. În GovITHub, care funcționează mai mult ca un consiliu consultativ, decât ca un hub, vor fi tineri din IT, antreprenori, manageri din companiile IT, membri ai administrației publice centrale și reprezentanți din industrie și societatea civilă.

Pe scurt, care este rolul GovITHub? Conform misiunii expuse, programul vrea să implementeze proiecte de modernizare a administrației, va sprijini antreprenoriatul în IT și va promova cultura open data și open source.

Programul se va ghida după trei principii: Mobile First, Cloud Ready și Open by Default. Practic, serviciile vor fi gândite pentru dispozitivele mobile în principal, deschise și în Cloud. „Ne dorim ca tot ceea ce vom crea să fie cu un cod sursă deschis“, a spus Dan Nechita.

Comunitatea va coopta acceleratoare, incubatoare de afaceri, hub-uri, ONG-uri, fonduri de investiții, startup-uri și companii private. Ideea este de promovare reciprocă și sprijin pentru proiectele cu potențial, concepute în GovITHub.

ORGANIZAREA GOVITHUB

Coordonarea programului va fi făcută de Consiliul GovITHub, iar pentru reprezentare, membri vor alege Comitetul GovITHub (CoRe), format din antreprenori, experți și membri ai administrației. Comitetul se reunește o dată pe lună pentru a analiza stadiul proiectelor și realizează un raport anual pe care îl prezintă în cadrul unui eveniment public – ITagora.

Membrii GovITHub sunt selectați pe durata a șase luni, în regim de voluntariat (8 ore pe săptămână) sau de fellowship (poziție remunerată). Vor fi selectați 10 bursieri care se vor implica full-time în activitatea Hub-ului, iar alături de ei vor fi apropae 100 de voluntari.

Consiliul interimar care va începe activitatea GovITHub e format din Florin Talpeș (Bitdefender), Radu Georgescu (GECAD), Bogdan Iordache (HowToWeb și TechHub), Andrei Avădanei (DefCamp), Dan Nechita (Cancelaria prim-ministrului), Radu Puchiu (Cancelaria prim-ministrului).

Dacă vrei să participi poți afla detalii pe ithub.gov.ro.