Între 10 și 16 octombrie, Bucureștiul devine capitala regională a industriilor creative. Timp de o săptămână, arta, designul, tehnologia, moda, gastronomia și dezvoltarea urbană vor fi principalul subiect la a 2-a ediție Creative Est Festival, o serie de workshopuri, conferințe, seminarii și expoziții, ce vor culmina cu cel mai mare market al industriilor creative Est-Europene în complexul Industria Bumbacului București.

Poster A City Shaped by Creative Industries

Vineri, pe 14 octombrie, Creative Est prezintă conferința A City Shaped by Creative Industries la Arcub Hanul Gabroveni, un eveniment special care aduce în același loc 9 speakeri internaționali din spații culturale diverse ce au contribuit la schimbarea orașelor prin proiecte interdisciplinare de arta, design, arhitectură, tehnologie sau gastronomie. Orașele de azi aparțin oamenilor iar schimbarea stă în putererea celor care reușesc să aducă la viață ecosisteme alternative, generatoare de piețe noi și creatoare de locuri de muncă.

Pe parcursul conferinței centrale Creative Est, participanții vor face un tur de forță prin 8 orașe europene care au dezvoltat în ultimii ani business-uri creative cu o contribuție importantă la economia locală ori clustere de meșteșugari, artizani, designeri sau ingineri. Experți din Nantes, Belgrad, Kiev, Tartu, București, Arad, Brașov și Hamburg  vor stârni curiozitatea și inspirația celor prezenți vineri la eveniment.

Boris Meggiorin (Franța), director de dezvoltare al clusterului de industrii creative Quarter de la Creation din Nantes vorbește despre tranziția de la un oraș industrial (al cincilea din Franța ca număr de locuitori) la un hub sustenabil ce țintește spre a deveni principalul centru cultural din vestul Franței, dar și despre felul în care intervențiile artistice pot ajuta la recuperarea identității locale.

În Belgrad, o comunitate de antreprenori creativi a reușit redefinească imaginea unui oraș care acum 16 ani era bombardat în timpul conflictelor din Kosovo. Anja Arandjelovic (Serbia), manager cultural și co-fondator al hubului Mikser House, ajunge la București pe 14 octombrie pentru a împărtăși din experiența lucrului cu antreprenori și bresle creative şi pentru a dezbate impactul unui astfel de proiect asupra publicului și autorităților.

Roman Tugashev (Ucraina) va susține workshopul ”Antreprenor în gastronomie”, cu accent pe business-urile la scară mică din domeniul gastronomiei artizanale și street-food dezvoltate în Kiev de-a lungul ultimilor ani. Printre speakerii prezenți se numără și Egbert Ruhl (Germania), responsabil de regenararea urbană a portului din Hamburg prin intermediul comunităților de antreprenori creativi dar și Anda Ionescu & Oana Furdea (România), cele două fondatoare ale asociației CitiZenit care și-a propus să tranforme fabrica TEBA Arad într-un centru de industrii creative.

Conferința A City Shaped by Creative Industries va găzdui și etapa finală a pitching session-ului ”Get in The Ring”, organizat de Gea Strategy & Consulting în cadrul festivalului Creative Est. Astfel, în pauzele dintre prezentări și dezbateri, opt start-up-uri românești din industrii creative se vor lupta pentru a demonstra unui juriu specializat că ideea lor merită premiată. Vor fi alese cele mai bune trei idei, iar valoarea premiilor va fi de 5000 de Euro, oferite de Banca Transilvania, partenerul principal al festivalului Creative Est.

Biletele la conferința A city shaped by Creative Industries costă 30 de Euro și pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook. Biletul oferă acces la 9 prezentări interactive și aducătoare de inspirație, alături de experți internaționali și antreprenori români, lunch break și networking. Agenda completă a conferinței este disponibilă pe www.creativeest.ro.