Validare, finanțare, mentorat. Cuvinte cheie de care e aproape imposibil să nu te lovești în momentul în care deschizi un startup. Una dintre cele mai viabile soluții pentru a beneficia de un prim ajutor în lansarea business-ului tău este înscrierea într-un accelerator de afaceri.

circuit-hardware-pc-tech

Acesta îți poate oferi, într-o perioadă scurtă de timp (în mod tradițional, programele de accelerare au o durată de 3-4 luni, durata fiind ) acces la educație financiară, specialiști din diferite domenii, te pot ajuta să îți rafinezi ideea, dar mai ales, îți oferă posibilitatea de a găsi banii de care ai nevoie pentru a-ți lansa proiectul, fie că este vorba despre o idee de soft, sau un produs fizic (hardware). Iar totul se desfășoară într-un mod mult mai rapid decât o vei putea face pe cont propriu.

Noi am încercat să găsim pentru voi câteva dintre cele mai bune acceleratoare pentru produse hardware. Iată ce ne-a captat atenția.

HAX (Shenzhen, China). Primul și cel mai mare accelerator pentru produse hardware, HAX oferă două sesiuni de accelerare pentru startup-urile interesate de zona de hardware (următoarea va avea loc în primăvara lui 2017, iar aplicațiile sunt încă deschise până pe 21 decembrie. Echipele selectate în program se mută în Shenzhen (denumit ”Silocon Valley-ul industriei hardware”) pentru 111 zile, perioadă în care își finalizează prototipurile de produse și învață cum să își scaleze afacerea (ultimele 2 săptămâni ale programului sunt destinate rafinării pitch-urilor finale cu care vor ajunge în fața investitorilor). Sumele oferite variază între 25.000 de dolari (6% din acțiuni), și 100.000 dolari (pentru 9% din acțiuni), cu posibilitatea ca investiția să ajungă la 200.000 de dolari.   

Highway 1 (San Francisco, SUA) este un program cu o durată de 4 luni. Oamenii sunt în căutarea unor startup-uri care dezvoltă produse fizice. Dacă ai dezvoltat deja un prototip, șansele tale de a fi admis în cadrul acceleratorului cresc considerabil. Până acum, prin accelerator au trecut 74 de startup-uri din 12 țări, echipele primind în total 115 milioane de dolari în venture și crowd funding. Printre alumni din 2016 se numără OpenBike (un sistem de operare pentru biciclete),  Okio (device-uri prietenoase pentru părinți și copii), Cocoon Cam (cameră pentru monitorizarea bebelușilor). Înscrierile sunt deschise, următoarele cohorte vor intra în program la începutul anului 2017, iar investițiile variază între 50.000 de dolari (pentru 5% din companie) și 100.000 de dolari (pentru 8% din companie).

Hardware.co (Berlin, Germania) funcționează atât ca o comunitate globală a antreprenorilor, cât și ca accelerator dedicat celor care creează produse hardware inovative. Programul se desfășoară pe o perioadă de 14 zile, timp în care antreprenorii au acces la ateliere și interacționează cu peste 40 de specialiști. Acceleratorul nu cere un procent din compania nou fondată în schimbul banilor, însă, în același timp, nici nu oferă finanțare. Echipele din seria cu numărul 5 sunt așteptate să se înscrie până pe data de 4 ianuarie, iar programul va avea loc între 13 și 27 februarie 2017.

R/GA Accelerator (New York, SUA). Acceleratorul este susținut de R/GA Ventures, este orientat mai mult pe zona de Internet of Tings și este destinat startup-urilor care dezvoltă produse de harware interconectate, dar și servicii software. Durata sa este de trei luni.

Buildit (Tartu, Estonia), primul accelerator din statele baltice, a fost creat special pentru a susține antreprenorii din industriile creative și producătorii de hardware. Echipele acceptate primesc acces gratuit la spațiul de co-working și la unelte de prototipare. Participarea la Buildit implică renunțarea la 3% din acțiuni (gen o taxă pentru consultanța oferită). Totuși, fiecare echipă primește 3.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor intervenite pe perioada participării. Echipele pentru cea de-a 7-a serie sunt așteptate să se înscrie până pe data de 31 ianuarie 2017. La Buildit a participat și startup-ul Waldo Bikes, despre care am scris aici. Între timp, Waldo s-a închis.