Au trecut aproape două luni din acest an și dacă v-ați dat seama că direcția spre care se îndreaptă cariera voastră nu este chiar cea pe care v-o doreați, poate că ar fi timpul să faceți niște schimbări.

semn startup antreprenor

Așa că, de ce nu ați lua în considerare opțiunea de a deveni propriul vostru șef? Însă, înainte de a schimba traiectoria voastră profesională asigurați-vă că fondarea unui startup este cea mai bună alegere pentru voi. Dacă vă regăsiți în cele cinci trăsături pe care le-am identificat, atunci răspunsul e mai mult ca sigur da.

Orice idee are potențial. Dacă vezi mereu ceva ce poate fi îmbunătățit sau dacă ai idei care pot revoluționa lumea înconjurătoare – și care să te ajute să faci și ceva bani, pentru că, trebuie s-o recunoaștem: intrăm în afaceri și pentru profit – atunci ai potențialul de a realiza un business de succes, dar și de durată.

Ești un creator de joburi. Cred că nu mai suntem străini de momentele în care persoane mult mai calificate au fost trecute cu vederea în momentul unor promovări interne. În momentul în care vei porni propriul tău startup vei avea ocazia să angajezi oameni despre care știi că pot duce la bun sfârșit proiectul în care sunt implicați.

Te motivează ajutorul dat persoanelor din jur. Dacă îți dorești cu adevărat ca produsul sau serviciul tău să vină în ajutorul persoanelor din jur, este un semn clar că ești făcut pentru a conduce propripra afacere. În plus, pasiunea pe care o pui în startup-ul tău te poate ajuta să treci mai ușor peste experiențele negative pe care este (foarte) posibil să le întâmpini pe parcursul experienței tale antreprenoriale.

Nu te sperie un proces de învățare pe termen lung. Experiența lansării și dezvoltării unei afaceri va fi plină de lecții. Vei descoperi o grămadă de lucruri despre piața în care activezi, dar și despre tine (de exemplu, vei învăța că teama ca startup-ul tău să dea greș – deși absolut normală – ți-ar putea face mai mult rău). Fii gata să îmbrățișezi aceste lecții, chiar dacă vei fi nevoit să îți lași deoparte mândria.

Ai destule cunoștințe despre ce presupune conducerea unei afaceri. Chiar dacă ești un bucătar foarte bun, nu se înțelege de la sine faptul că poți fi proprietarul unui restaurant de succes. În afara core-business-ului, oamenii de afaceri mai au de rezolvat o grămadă de alte lucruri – printre ele, să angajeze oamenii potriviți, să se ocupe de achiziții, de aspectele legale și financiare ale startup-ului, de promovarea acestuia – iar un minim de cunoștințe privind aceste detalii poate face, de multe ori, diferența între un business pe termen lung și unul care va a greș. Cel puțin până vei avea suficiente venituri pentru a angaja specialiști.