(Fostul) Guvern a lansat un site pentru a ajuta startup-urile să navigheze mai ușor

La finalul anului trecut, deja fostul guvern condus de Dacian Cioloș a lansat Startup.gov.ro, un site dedicat startup-urilor și IMM-urilor.

Antreprenoriat antreprenor startup

Platforma este creată de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) și conține informații despre câteva dintre programele de finanțare derulate de stat, actele necesare pentru înființarea sau dizolvarea unei societăți, date statistice, instituții care sprijină IMM-urile, hub-uri, investitori, acceleratoare, cursuri și evenimente dedicate antreprenorilor, fiind disponibilă chiar și o secțiune dedicată poveștilor de succes ale antreprenorilor români.

Startup ownerii (și cei care cochetează cu antreprenoriatul) au la dispoziție o hartă pe care pot vedea unde se află printre cele mai importante hub-uri, incubatoare, acceleratoare, investitori, instituții guvernamentale dedicate IMM-urilor, clustere, parcuri tehnologice, centre de cercetare și dezvoltare.

harta romania imm incubatoare startup gov

În plus, cei interesați pot afla mai multe despre workshopurile și instituțiile incluse în Primul meu business plan, un program de educație antreprenorială pentru studenți lansat în mai 2016 de MECRMA. Workshopurile se adresează studenților de la universități de stat și private și sunt susținute de antreprenori și reprezentanți ai instituțiilor statului care acordă finanțare nerambursabilă sau administrează granturi din fonduri europene.

De pe startup.gov.ro putem afla câte companii sunt în România (companii mari, IMM-uri), ce cifră de afaceri au în total, ce pierderi sau profituri au raportat, dar și numărul mediu de angajați. Datele sunt la nivel național, dar și pentru fiecare județ.

Totodată, aflăm legile care se vor dovedi extrem de utile în momentul în care ne hotărâm să înființăm o companie sau care sunt cele care reglemetează accesul la finanțare, care sunt etapele și actele necesare pentru fondarea, radierea sau dizolvarea unei companii.

Menționăm din nou faptul că acest proiect care vine în ajutorul startup-urilor de la noi, centralizând puțin câteva informații esențiale, este o inițiativă a fostei guvernări. Rămâne de văzut ce se va întâmpla odată cu venirea noilor miniștri și modul în care va fi continuat (dacă va fi cazul).

Comentezi?

Jurnalist cu o experiență de 10 ani în presa de business (Forbes România, Ziarul Financiar, Business Standard), călător pasionat, ascultător avid al poveștilor spuse de oameni faini și junior în ale antreprenoriatului. Co-fondator al www.thetrends.ro, Oana scrie despre cele mai noi tendințe din lumea tech, descoperă locuri de vis pentru următoarea vacanță și urmărește îndeaproape antreprenorii locali.