ArcaBoard este numele produsului futurist care urmează să fie lansat pe 14 aprilie, la Monte Carlo. Asociația Română de Cosmonautică și Aeronautică a stabilit și prețul final al produsului, de 14.900 de euro.

Hoverboard-ul funcționează cu ajutorul a 36 de ventilatoare care dezvoltă împreună 272 de cai putere și emană nu mai puțin de 200 de kg/forță. Placa se aseamănă unui Lego uriaș și poate fi controlată cu ajutorul smartphone-ului, sau chiar din mișcările corpului. Autonomia este de doar șase minute, iar cei care cumpără dispozitivul îl pot reîncărca în 35 de minute cu ajutorul unui dock. Încărcătorul standard readuce hoverboard-ul în modul funcțional în șase ore.

ArcaBoard qualification flights for production from ARCA on Vimeo.

DE CE A PLECAT ARCA DIN ROMÂNIA?

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică și-a mutat operațiunile în Statele Unite la finalul anului trecut. Organizația și-a început activitatea în România în 1999. La momentul respectiv, ARCA a trimis un comunicat presei prin care spunea că „instituțiile statului, măcinate de corupție, s-au dovedit o piedică pe care nu am putut să o depășim“.

ARCA se ocupă cu dezvoltarea și construcția de rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot. ARCA a dezvoltat de-a lungul timpului și drone. De la pornirea proiectului, în 1999, ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane mari stratosferice și a avut contracte cu Agenția Spațială Europeană. De asemenea, ARCA a dezvoltat și o dronă numită Air Strato.

The Making of ArcaBoard from ARCA on Vimeo.

De-a lungului timpului, ARCA a intrat în conflict și cu autoritățile românești, mai exact cu Agenția Spațială Română, ROSA. „Cei de la ARCA sunt niște amatori, dar participă la tot felul de concursuri ca să-și facă publicitate“, spunea în 2010 Marius Piso, președintele ROSA.