Inflația de supermarket-uri și mall-uri din orașe duce, treptat, la o nouă tendință: întoarcerea românilor către produsele tradiționale. Atunci când nu ne ducem la piață, nu știm unde găsim alimentele "bio" ale copilăriei la țară. Câțiva tineri vor să te ajute cu ajutorul PlatFermei, un site unde descoperi fermierii din toată România.

platferma

PlatFerma s-a născut la inițiativa Adei Țeicu, jurnalistă și blogger, pasionată de mâncarea sănătoasă și de tradițional. Ea a vrut să creeze o platformă care să intermedieze mai bine relația dintre gospodarii de la țară și pasionații de mâncare sănătoasă. A adunat câțiva prieteni și a început să lucreze la acest proiect.

Tuturor ne place să ne răsfățăm cu hrană sănătoasă, crescută local și cu tradițiile reinterpretate pentru azi și punem deoparte timp pentru a crește PlatFerma

Alături de Ada sunt Andrei Afrăsinei, Mădălina Crăciun, Corina Tudorache și Larissa Sofron. "Tuturor ne place să ne răsfățăm cu hrană sănătoasă, crescută local și cu tradițiile reinterpretate pentru azi și punem deoparte timp pentru a crește PlatFerma. Vrem să ne mărim echipa cu oameni care-și conduc viața după aceleași valori ca noi", explică Ada Țeicu pentru start-up.ro.

Gospodari și gurmanzi

Ada vorbește despre PlatFerma ca o legătură între gospodari și gurmanzi. Site-ul a început ca un blog, dar s-a transformat într-o hartă a fermelor odată ce a fost creată o asemenea utilitate pe care poți vedea fermele din apropierea ta și o descriere a acestora.

Proiectul a început pentru că relația dintre gospodari și gurmanzi e menită să fie una strâns legată. Oamenii au folosit mereu hrana ca să rămână o familie

"Proiectul a început pentru că relația dintre gospodari și gurmanzi e menită să fie una strâns legată. Oamenii au folosit mereu hrana ca să rămână o familie. Țăranii sunt strâns legați de pământ și cunosc metode naturale de a crește legume și fructe în cantități de bun simț. De asta vrem să descoperim măcar o filă din poveste. Pe PlatFerma ai detalii, contactele lor, dar și actele care atestă producția", spune Ada. 1654817_10153917352600104_2100800047_o

Procesul de descoperire a fermelor e destul de lent, pentru că implică vizitarea fermelor și gustarea produselor. Rămâne de văzut cât de rapid pot crește o asemenea platformă. "Avem în plan și vânzarea produselor de la gospodari atent selecționați", explică Țeicu.

"Avem două feluri în care aducem ferme pe PlatFerma. Putem căuta noi și ne documentăm, iar pe cele mai multe deja le cunoaștem și luăm legătura cu ei. Mai este o variantă care ne-a copleșit - email-uri de la gospodari care doresc să apară pe PlatFerma și se interesează de procedeul de înscriere pe site. Mai există și posibilitatea ca unii clienți mulțumiți să ne recomande o fermă", mai spune fondatoarea PlatFerma.

Harta fermelor

Cel mai important aspect al PlatFermei este Harta Fermelor. Aceasta plasează fermele pe harta României, împărțite pe mai multe categorii: pește, lactate și brânzeturi, fructe, legume, plante aromatice, miere de albine, produse mixte, dulcețuri și carne. Astfel, harta e utilă și pentru consumatorii finali, care vor să aibă alimente proaspete, dar și pentru comercianți.

platferma2

"Utilizatorul pe care-l căutăm folosește tehnologia ca să se reconecteze cu ce e important. Nu e de ajuns să spunem că gurmandul de pe PlatFerma își permite să cumpere produse bio, ci știe că o alimentație sănătoasă moderată se bazează pe calitate și pe acel sentiment de apartenență și susținere. Gurmandul de pe PlatFerma e cel care vede în hrana locală oglinda propriei familii", spune Ada Țeicu.

Pe termen mediu și lung, Platferma vrea să monetizeze prin advertising pentru branduri cu aceleași valori ca și ale site-ului. Momentan vor să adauge cât mai mulți fermieri. "Toți gospodarii sunt entuziasmați, mai ales că am dat de veste că suntem în căutarea gospodăriilor naturale din România pentru a le adăuga pe Harta Fermelor"