A doua ediție a programului de accelerare RICAP și-a deschis sezonul de aplicații, care vor dura până pe 5 decembrie. Se vor putea înscrie startup-uri din România care vor primi șase luni de mentorat personalizat cu specialiști din Statele Unite și România.

RICAP 1

RICAP oferă antreprenorilor în tehnologie 6 luni de mentorat personalizat cu specialiști din Statele Unite și România, acces la vasta rețea internațională adusă de partenerul american, Larta Institute, workshop-uri și traininguri în vederea dezvoltării instrumentelor de comercializare, conexiuni importante în industrie, parteneriate pentru dezvoltarea tehnologiei și investiții directe.

Aplicațiile se pot face online pe www.ricap.ro până pe 5 decembrie.

Aflat deja la a doua ediţie, RICAP a sprijinit până acum 30 de antreprenori în tehnologie să își valideze inovația, să aibă acces la resurse și instrumente despre piață, să intre în contact cu parteneri și investitori. Anul acesta, RICAP propune un program extins, cu o componentă nouă de accelerare, pentru antreprenorii în tehnologie care au dezvoltat produse inovatoare cu potențial de comercializare la nivel global.

RICAP va avea două componente: RICAP Academy care sprijină antreprenorii să își valideze tehnologia, primind feedback și mentorat personalizat, astfel încât să fie pregătiți pentru piață și RICAP Accelerator, primul accelerator în tehnologie din România, adresat companiilor mature, oferindu-le servicii prin care să își perfecționeze propunerea financiară, să intre în legătură cu investitori și să obțină finanțare pentru următoarea etapă de dezvoltare.

Ce oferă RICAP?

RICAP este conceput pentru a selecta și ghida antreprenorii români promițători în a-și defini și dezvolta prezența pe piață și profilul de comercializare, fiind o etapă vitală, dar pe care aceștia nu pot să o parcurgă singuri fără a intra într-un proces lung și dificil. Ca atare, capacitatea lor de a dezvolta un produs și serviciu primind îndrumare de la antreprenori experimentați și specialiști în domeniu îi face mai competitivi într-un piață globală care ea înseși este competitivă.

Fiecare companie din Academy va avea dedicat un mentor român cu experiență în zona de business și tehnologie, cum ar fi Sergiu Neguț, Dan Mihăescu sau Andrei Pitiș și un mentor din Statele Unite pentru a dezvolta un management toolkit (strategia de go to market, strategia de comercializare și alte instrumente adaptate la nevoile fiecărei companii), vor avea acces la un workshop intensiv în București cu speakeri internaționale cu privire la comercializarea inovării, webinarii, industry saloons și, la finalul programului, sesiuni de feedback cu specialiști din Statele Unite și un eveniment tip Demo Day.

Elementul de noutate pe care îl aduce RICAP completează ecosistemul antreprenorial autohton, adăugând componenta de accelerare propriu- zisă. Aceasta implică un angajament al programului de a acorda pachete de finanțare de până la 30.000 de Euro pentru companiile selectate, în schimbul unei cote de participare în acționariatul firmelor (equity) de 7- 10%

Dragoș Pîslaru

Pentru companiile din RICAP Accelerator, programul propunere coaching și consultanță one- on-one pe zona de dezvoltare strategică și atragere de investiții, servicii specializate de suport: juridice, financiare, proprietate intelectuală și marketing, investiții directe de până la 30.000 de euro pentru companiile selectate contra equity (7- 10%), spațiu de lucru în București, două vizite de business în Statele Unite pentru conexiuni strategice și pitching și, la finalul programului, un eveniment de pitching în care vor fi invitați investitori și VC.

„Elementul de noutate pe care îl aduce RICAP completează ecosistemul antreprenorial autohton, adăugând componenta de accelerare propriu- zisă. Aceasta implică un angajament al programului de a acorda pachete de finanțare de până la 30.000 de Euro pentru companiile selectate, în schimbul unei cote de participare în acționariatul firmelor (equity) de 7- 10%. În acest fel, antreprenorii români în tehnologie vor avea la dispoziție nu doar capital pentru a-și dezvolta afacerea, ci și implicarea directă a unui sau mai multor angel investors în dezvolatarea companiilor respective”, a spus Dragoș Pîslaru de la GEA Strategy.

La program sunt invitați să aplice toți antreprenorii din România care au dezvoltat o tehnologie inovativă, fie că este vorba despre energie, bio-tehnologii, agricultură, ICT și nu numai. După procesul de aplicare, deschis până pe 5 decembrie, se vor selecta până la 20 de companii – 15 companii pentru RICAP Academy și între 3 și 5 companii pentru RICAP Accelerator.

results RICAP

Selecții în ianuarie

Selecția participanților se va realiza până în luna ianuarie, iar programul va începe în luna februarie, cu un workshop international în comercializare, în cadrul căruia companiile își vor cunoaște mentorii locali și pe cei din US și vor avea traininguri pe subiecte relevante.

Mai multe informații despre procesul de aplicare vor fi disponibile și în cadrul evenimentelor RICAP Building an Innovation Ecosystem, ce se vor defășura în Timișoara (6 noiembrie, ora 10.00, City Business Centre), București (10 noiembrie, ora 18.00, NOD Maker Space), Iași (12 noiembrie, ora 15.30, Hotel Unirea), Brașov (19 noiembrie, ora 14.00, HOF Cafe). Înregistrări la evenimente se fac pe blogul programului.

RICAP este un proiect realizat de Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală şi Larta Insitute (Los Angeles, SUA), implementat cu sprijinul Gea Strategy & Consulting şi finanţat de Romanian-American Foundation. RICAP construieşte pe expertiza acumulată timp de 20 de ani de Larta Institute prin susţinerea a circa 9.700 de inovatori din 18 țări, precum şi pe experienţa membrilor CRIDL şi Gea Strategy & Consulting în sprijinirea antreprenoriatului din România.