Pre-acceleratorul Innovation Labs 2022 a ajuns la final. Iar după mai multe hackathoane în orașele țării, câteva luni în care startup-urile au trecut prin mentorat și dezvoltare, 15 au prezentat pe scenă. Iar cele mai bune au fost premiate.

Andrei Pitiș, cofondator al Innovation Labs, a vorbit pe scena evenimentului și despre impactul competiției. Astfel, conform calculelor Innovation Labs, astăzi sunt 40 de companii pe piață care au rămas și fac business pornite la pre-accelerator și care au creat o valoare aproximativă de 200 de milioane de euro. Printre companiile din trecut care au succes astăzi se numără Xvision, uRAD Monitor, Vatis Tech, Soleadify, Pentest Tools, Code Footprint.

Premiul cel mare Innovation Labs

Manuscrito - aplicație ce ajută copii să învețe scrisul de mână.

Cel mai bun pitch - Juridiq

Juridiq promite să eficientizeze activitatea în domeniul legal prin funcționalități destinate managementului documentelor, activităților și a dosarelor, gestionarea jurisprudenței și generarea de rapoarte financiare și legale.

Spinoff-ul anului - dMonitor

dMonitor este un produs care simplifică și automatizează procesul de asigurare a conformității cu reglementările financiare în vigoare.

Startup-ul anului - CodeTruck

CodeTruck este o platformă care autogenerează codurile de backend pentru API-uri în NodeJS, eficientizând munca complexă a programatorilor.

Scaleup-ul anului - Vaunt

VAUNT prezintă o platformă ce vine în întâmpinarea agenților imobiliari și dorește să îmbunătățească procesul de vânzare a proprietăților, folosindu-se de componente din sfera inteligenței artificiale și cea de machine learning.

Despre VAUNT am scris pe larg într-un material publicat la începutul lunii martie a acestui an.

Echipele finaliste la Innovation Labs 2022 Demo Day

Manuscrito

De cele mai multe ori, învățarea scrisului de mână reprezintă un proces lung și anevoios pentru copii. Manuscrito oferă o soluție interactivă și multidisciplinară pentru învățarea scrisului de mână, angajându-i pe copii într-un joc al cunoașterii. Aplicația utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a înțelege nevoile de învățare ale micuților, inclusiv nevoile speciale ale copiilor cu dizabilități, și va fi disponibilă pe tablete, îmbinând perfect dorința acestora de a petrece timp în lumea digitală cu necesitatea de a învăța. Atât părinții, cât și învățătorii vor avea acces la feedback-uri în timp real și statistici detaliate, bucurându-se și de posibilitatea de a monitoriza progresul copiilor.

Minodora

Minodora propune o soluție sustenabilă de haine comfortabile pentru copii născuți prematur. Produsul este o soluție smart concepută să monitorizeze parametrii vitali ai copiilor născuți prematur. Produsul are la bază senozori care monitorizează pulsul, respirația și temepratura copiilor printr-o aplicație. Minodora este un produs care integrează comfortul cu siguranța, putând fi folosit atât în spitale de către personalul medical, dar și acasă de către părinți.

VAUNT

VAUNT prezintă o platformă ce vine în întâmpinarea agenților imobiliari și dorește să îmbunătățească procesul de vânzare a proprietăților, folosindu-se de componente din sfera inteligenței artificiale și cea de machine learning în redarea unei experiențe de vânzare calitativă, ușoară și plină de profesionalism. Platforma funcționează pe plan național și se dorește extinderea acesteia la nivel internațional.

VR2MED

VR2MED dorește să îmbunătățească abilitățile studenților din domeniul medical, oferindu-le acestora o platformă ce folosește experiența realității virtuale și o transpune în materiale educaționale. Produsul facilitează accesul studenților la materiale informative despre intervenții chirurgicale și le oferă explicații la fiecare pas. În final, scopul soluției este îmbunătățirea capacităților studenților de a realiza proceduri medicale profesionale.

Morpheus

Morpheus este o soluție de verificare a identității care permite platformelor online să verifice identitatea utilizatorilor prin gesturi, amprente, iar totul este verificat pe blockchain, pentru ca semnătura acelui utilizator să rămână unică și să nu poată fi replicată.

UPB Campus

UPB Campus a dezvoltat o aplicație utilizată în prezent de 800 de utilizatori, ce oferă informații despre locația tuturor laboratoarelor și sălilor din campusurile universităților partenere. De asemenea, prin intermediul aceleași aplicații, studenții se pot înscrie în campanii de volutariat sau evenimente private și chiar pot primi oportunități de angajare. Centralizarea nevoilor tuturor părților din cadrul aceleași platforme reprezintă elementul cheie în soluția oferită.

MutableSecurity

MutableSecurity propune un software ce are scopul de a limita sarcinile repetitive ale departamentelor de IT, precum descărcarea și instalarea diferitelor programe ori software-uri. Concomitent, MutableSecurity își propune să sporească securitatea cibernetică a companiilor, adresându-se companiilor mici și mijlocii, ce nu își pot permite prețurile oferite de competiție. Diferențiatorul MutableSecurity este acela că oferă opțiunea de acces la o gamă mult mai largă de programe informatice decât competiția.

Juridiq

Juridiq creează un mediu perfect pentru maximizarea productivității juriștilor. Platforma dezvoltată are ca scop organizarea digitală a muncii judecătorilor, avocaților și a personalului implicat în activități legislative. Juridiq promite să eficientizeze activitatea în domeniul legal prin funcționalități destinate managementului documentelor, activităților și a dosarelor, gestionarea jurisprudenței și generarea de rapoarte financiare și legale.

dMonitor

dMonitor este un produs care simplifică și automatizează procesul de asigurare a conformității cu reglementările financiare în vigoare. Soluția propusă se adresează băncilor, firmelor de asigurări, firmelor de schimb valutar și altor companii interesate, prin intermediul unei platforme care permite identificarea persoanelor expuse public. Astfel, dMonitor oferă un mijloc rapid de reducere a riscului de pierderi financiare pentru organizații prin raportare la informații colectate din surse oficiale.

CodeTruck

CodeTruck este o platformă care autogenerează codurile de backend pentru API-uri în NodeJS, eficientizând munca complexă a programatorilor. Prin intermediul acestui motor web, arhitecții și dezvoltatorii de soluții își pot defini parametrii proiectelor de backend, lăsând generatorul de cod să se ocupe de restul. Astfel, platforma va genera codurile necesare în cel mai scurt timp posibil, fiind, de asemenea, și ușor de scalat.

CityPack

CityPack este o aplicație mobilă care ajută utilizatorii să identifice cele mai bune opțiuni de relaxare și de distracție din orașul lor. Aplicația se remarcă prin exclusivitatea ofertelor integrate, potrivite pentru orice tip de buget, și prin funcția de gamificare, oferind utilizatorilor activi premii lunare. Astfel, CityPack propune un mod accesibil și inedit de explorare a serviciilor oferite de cele mai atractive locații din oraș, salvând atât banii, cât și timpul clienților.

BookMe

BookMe își dorește să coloreze viața copiilor, oferind o alternativă modernă la basmele copilăriei. Dezvoltate împreună cu psihologi, basmele BookMe tratează problematicile cu care se confruntă copiii zilelor noastre, personalizându-le pentru ca cei mici să se simtă parte din poveste. Descoperind cum personajul depășeste obstacolele întâlnite, copiii se vor simți încurajați, înțeleși și inspirați de peripețiile personajelor de basm, reducând astfel stările neplăcute prin care pot trece, de exemplu anxietatea. Scopul BookMe este acela de a încuraja părinții, printr-un ghid oferit acestora, să pună preț și să fie atenți la sănătatea mentală și emoțională a celor mici.

Agramonia - Rural Romanian Experiences

Agramonia este o aplicație dedicată ecoturismului. Cu ajutorul acesteia utilizatorii vor putea să-și organizeze mai bine călătoria. Fermierii vor putea să ofere tururi, activități locale, evenimente și chiar să-și promoveze produsele prin intermediul platformei. Platforma va ajuta la îmbunătățirea economiei locale și va permite turiștilor să-și plănuiască în avans drumeția și chiar să se cazeze în apartamentele sau în motelurile din zona rurală, beneficiind astfel de servicii complete prin intermediul aplicației.

Blume

Blume Technologies își dorește să facă trecerile de pietoni mai sigure prin avertizarea șoferilor de prezența și intenția pietonilor. Bazându-se pe algoritmi de Machine Learning și Computer Vision, sistemul constă în supravegherea video a trecerilor de pietoni, analiza feed-ul video, detectarea pietonilor și prezicerea comportamentul acestora, iar mai apoi atenționarea șoferilor prin panouri led. Principalii clienți sunt autoritățile publice și dezvoltatorii imobiliari, dar sistemul este promovat către cetățeni întrucât ei sunt beneficiarii principali. Spre deosebire de competiție, Blume oferă funcționalitatea de predicție a comportamentului pietonilor. Echipa dorește brevetarea sistemului, aflat în prezent în etapa finală de implementare.

Pythia

Pythia analizează date open-source, cum ar fi știrile sau social media, pentru a ajuta actorii publici sau privați să dezvolte parteneriate bazate pe încredere. Practic, Pythia promite să ajute companiile și instituțiile publice să identifice consecințele publice ale acțiunilor și colaborărilor lor, cu ajutorul inteligenței artificiale.