O echipă de elvețieni a lansat o aplicație de flirt online numită Blinq, care folosește o tehnologie de recunoaștere facială prin care estimează frumusețea partenerului cu ajutorul inteligenței artificiale. Tehnologia din spate a fost realizată de o echipă de trei cercetători printre care se află și un român, Radu Timofte, de la Computer Vision Lab din cadrul Politehnicii din Zurich.

Pe site-ul faces.ethz.ch, echipa de cercetători a realizat un demo public pentru toți cei care vor să testeze softul lor de recunoaștere facială și evaluare a frumuseții. Utilizatorii pot urca o poză, iar aceasta este clasificată în funcție de mai multe criterii și, de asemenea, se estimează vârsta. În schimb, în aplicația mobilă Blinq, de pe App Store și Google Play, utilizatorii au la dispoziție un sistem asemănător cu Tinder, unde văd persoanele din zonă, se pot conecta, dar nu înainte ca programul să le evalueze frumusețea. În timp, aplicația îți recunoaște preferințele vizuale și îți oferă doar utilizatori potriviți gusturilor tale.

Blinq
O colaborare între un startup și cercetători

Lansarea site-ului a avut loc ieri, 6 ianuarie, la ora 17 și este rezultatul colaborării dintre Computer Vision Laboratory, reprezentat de Radu Timofte, Luc van Gool și Rasmus Rothe, și cei de la Blinq, un startup din Zurich. Practic, cercetătorii aveau tehnologia și o testează acum prin intermediul site-ului, dar și cu ajutorul aplicației.

„Cei de la Blinq ne-au dat acces la datele lor și au lucrat cu noi la scalare și finalizarea interfeței și portarea multiplatformă. Datele Blinq au fost folosite, în principal, pentru antrenarea predicțiilor gradului de atractivitate. Pentru vârstă și sex am folosit alte seturi de date“, a spus Radu Timofte pentru start-up.ro.

În 24 de ore am avut o prezență medie de 10.000 de utilizatori activi în fiecare moment. Suntem surprinși de viralitate, dar ne-am adaptat din mers

Cercetătorii au realizat până acum două lucrări teoretice privind tehnologia lor. În „Some like it hot - Visual guidance for preference prediction“, cei trei au încercat să analizeze dacă un computer poate replica impresiile oamenilor atunci când văd o persoană. De asemenea, cercetătorii au pornit de la teoria că orice om are preferințe în funcție de un anumit grad de atractivitate a unei alte persoane. Tehnologia dezvoltată detectează fețele și folosește filtre pentru a introduce datele primite într-un algoritm. După testare, gradul de acuratețe a ajuns la 76%. În lucrarea „DEX: Deep EXpectation of apparent age from a single image“, specialiștii au analizat posibilitatea de a estima vârsta exactă a unei persoane. Au analizat 250.000 de imagini ale celebrităților din IMDb și Wikipedia.

10.000 de utilizatori în fiecare moment

Tehnologiile dezvoltate de cei trei cercetători printre care se află și Radu Timofte au fost apreciate și la cea mai importantă conferință de Computer Vision din lume - International Conference on Computer Vision. Echipa elvețiană a primit două premii pentru cea mai bună estimare a vârstei, dar și un premiu special din partea Nvidia, pentru cea mai bună lucrare academică.RaduTimofte200

Demonstratorul faces.ethz.ch e un vehicul care permite un câștig de vizibilitate pentru noi ca cercetători și este o carte de vizită și o reclamă substanțială pentru Blinq. Vrem să atragem sponsori și finanțări pentru continuarea activității noastre de cercetare și implementare cu efect de masă prin intermediul eventual al Blinq“, spune Radu Timofte. Cu toate că sunt strânși legați de Blinq, Radu Timofte nu face parte din startup-ul elvețian, relația fiind una doar de tehnologie între cele două instituții.

„În 24 de ore am avut o prezență medie de 10.000 de utilizatori activi în fiecare moment. Suntem surprinși de viralitate, dar ne-am adaptat din mers“, explică Radu Timofte.