În săptămâna Tinerilor antreprenori moderată de start-up.ro în cadrul emisiunii Wall-Street 360 am avut-o invitată pe Silvia Floarea, fondatoare a unei școli democratice, care încearcă să schimbe învățarea și să facă și profit.

_DSC8799

Learnity este un program de educație complementar școlii, o comunitate de învățare alternativă pentru liceeni. E un loc unde copiii nu vin forțați și vin să învețe lucrurile care-i pasionează și-i interesează cu adevărat.

Silvia Floarea a început Learnity cumva dintr-o întâmplare. „Nu am vrut să fiu antreprenor. Ai mei lucrează în învățământ și mi-au zis să nu intru în sistem. Lucrurile au pornit de dinainte să-mi dau seama, din facultate. Am intrat în contact cu organizațiile de studenți și în ANOSR am deschis ochii că există niște lucruri care nu ar trebui să se întâmple într-un sistem de educație și am devenit critică. În anul III de facultate am intrat în Universitatea Alternativă și am găsit mult mai multe decât am crezut. A fost modalitatea prin care mi-am confirmat că educația poate să arate altfel. Trecând, ca beneficiar, printr-un sistem alternativ am validat conceptul. Am descoperit că există multe școli în lume care se numesc școli democratice și se bazează pe libertatea dată elevilor de a alege pentru ei, iar forma de organizare este una democratică“, a povestit Silvia Florea (Learnity) la Wall-Street 360.

Am avut 1.500 de euro bani de început. Am deschis firma, iar restul am investit în burse. Am avut 30 de elevi la început

„Am vrut să deschid un liceu democratic, dar nu am avut destule resurse și am decis să încep cu pași mici. Am intrat în incubatorul din Universitatea Alternativă în 2013, iar pe 10 mai 2014 aveam lansarea proiectului Learnity printr-o aventură urbană pentru liceeni“, a mai spus Silvia.

Investiția a fost oferită într-un incubator lansat de Universitatea Alternativă. „Personal nu am investit niciun cent. Am primit două ture de finanțare în incubatorul din Universitatea Alternativă. Am avut 1.500 de euro bani de început. Am deschis firma, iar restul am investit în burse. Am avut 30 de elevi la început. Nu mi-am dorit să fac un business de la început, dar am fost nevoită“, explică Floarea.

Ce e greșit în sistemul educațional românesc?

„Totul e unidirecțional, de sus în jos, către elevi. Elevii nu au un cuvânt de spus în ce privește un potențial interes sau curiozități. Partea critică nu e dezvoltată și elevii nu sunt încurajați să pună întrebări. Profesorii nu sunt pedagogi. Cel mult unii sunt specialiști. Dincolo de a discuta de problemele de sistem, dacă am începe să schimbăm modalitatea de învățare la clasă, lucrurile ar fi semnificativ mai bune“, crede Silvia Floarea.

Avem 31 de cursuri, un program de consiliere individuală pentru autonomia în învățare. Împreună cu un consilier, elevii învață să învețe: ce metode li se potrivesc

Cum funcționează Learnity

Taxa de intrare e de tip membership-pentru un an școlar taxa este de 750 de euro cu posibilitatea de a fi plătită în trei tranșe. „Am început cu 25 de elevi, iar acum suntem 40, iar în 2017 vrem să fim 70 în Learnity“, a spus Silvia Floarea.

„Avem 31 de cursuri, un program de consiliere individuală pentru autonomia în învățare. Împreună cu un consilier, elevii învață să învețe: ce metode li se potrivesc, să-și personalizeze învățarea. Mai avem un program de evaluare vocațională, prin care ei își validează interese potențiale de lucru. Avem multe elemente de comunitate pe teme de interes general“, a mai spus fondatoarea Learnity.

„Profesorii noștri nu sunt profesori în școli. Ei sunt pur și simplu oameni tineri, pe la 25-30 de ani, care au o pasiune pe care o stăpânesc bine la nivel de abilitate și competență și care au dorința de a da mai departe celorlalți. Sunt luați din medii în care au făcut proiecte, au fost implicați în zona educationala“