OnePlus e o companie de care nu ai auzit dacă nu ești pasionat de gadgeturi. Oamenii simpli strâmbă din nas când aud de ei. “Sunt chinezi? Ih...”. Dar a fi chinez nu mai reprezintă un dezavantaj, ci, din contră, un plus. Firma lansată în 2013 a ajuns la al cincilea model de telefon - OnePlus 3T e unul dintre device-urile cu cel mai bun raport calitate/preț de pe piață și ne-a trecut prin mâini la review-urile #Technolust.

_dsc2333jpg

OnePlus a apărut pe piață în decembrie 2013, ca o divizie separată a Oppo, un alt producător de succes din China. Cred că a fost o decizie de a separa brandul de ideea de chinezărie și de a face o divizie de elită. Oppo face niște telefoane excepționale, pe care cei de la OnePlus au construit strategia lor. Primul model a fost foarte popular pentru că nu a putut fi cumpărat fără invitație. Oamenii s-au înghesuit pe lista de așteptare și s-au bucurat de tehnologie Android pură la un preț foarte decent. OnePlus 2 a continuat acest obicei, dar chinezii s-au maturizat și au început apoi să lanseze dispozitive în mod tradițional. OnePlus X e un telefon de clasă medie foarte bun, OnePlus 3 a fost foarte bun, iar OnePlus 3T e tipul de telefon la care cu greu găsești defecte.

Simplitate dusă la maximum

Care e strategia Apple? Să lanseze un telefon nou o dată la doi ani. Între această perioadă, lansează un facelift tehnologic al generației anterioare. Așa face și OnePlus. Până va avea timp să construiască un dispozitiv nou, a îmbunătățit ce avea excelent modelul anterior.

În pachetul alb cu roșu, semnele distince ale chinezilor, vei găsi terminalul argintiu cu un ecran de 5,5 inci, comparabil cu cel de pe iPhone 6s Plus. Se evidențiază butonul de start, tactil, care conține și senzorul de amprentă. În partea inferioară sunt cele două difuzoare, mufa de căști și slotul de încărcare de tip USB Type-C. Partea din spate a rămas la fel - aluminiu într-o culoare curată și camera de 16 megapixeli cu o cocoașă destul de mare. Pe aceasta din urmă o rezolvi cu o carcasă oferită de OnePlus. Recomandarea mea e să purtați terminalul în carcase, pentru că altfel se va zgâria și nu merită acest tratament.

_dsc2310jpg

În cutia telefonului găsim și încărcătorul de tip Dash Charge, care conferă o încărcare rapidă. Telefonul ajunge la 70% în doar 30 de minute, iar acest lucru e unul dintre cele mai disruptive lucruri de pe piața terminalelor mobile în ultimii ani. Toată experiența cu un telefon se schimbă atunci când încărcarea se face mult mai rapid. După cum spuneam și la OnePlus 3, am încetat să-mi încarc teleofnul noaptea, pentru că pot să o fac dimineața, în timp ce mănânc. Nu am nevoie de mai mult.

La nivel tehnic, telefonul are cele mai noi tehnologii. Procesorul este Qualcomm Snapdragon 821, 6 GB de RAM, iar ecranul e Full HD. Știu, pasionații de gadgeturi vor strâmba din nas când vor auzi că ecranul e “doar” Full HD. E ca și cum ai zice că o mașină sport are doar 300 de cai putere. În schimb, eu cred mult mai mult în folosul tehnologiei, nu neapărat în cifrele ei. Ecranul Full HD nu se diferențiază practic cu nimic de celelalte de la telefoanele premium. Sony a lansat un terminal cu ecran 4K și nimeni nu-l folosește. LG are ecrane 2K. Cui folosește? Nimănui, pentru că nici nu-ți dai seama de diferențe. Așadar, stai liniștit și bucură-te de ecranul ăsta. O altă comparație care-mi vine în minte e cea dintre mașinile sport europene și cele americane. Pe când cele din Europa au motoare mici, dar cai putere mulți, cele americane au motoare uriașe, dar puterea nu e atât de mare. Până la urmă, important nu e să pui lucruri cât mai mari pe terminal, ci să îl faci să funcționeze.

_dsc2304jpg

Un dezavantaj față de alte terminale de pe piață e lipsa rezistenței la apă. Nu e neapărat util în casă, dar atunci când plouă, e bine să ai un telefon impermeabil.

Un sistem de operare curat

OnePlus 3T rulează pe Oxygen OS 3.5, adică un Android 6 Marshmallow, care va fi upgradat spre Android 7 Nougat. Nu sunt mari diferențe față de un Android obișnuit. OnePlus a păstrat din stilul acela curat de la seriile Nexus de la Google. Nu vei avea aplicații preinstalate, ca la brandurile chinezești, ci un sistem simplu. Singurele diferențe vizibile sunt în ecranul de informații care poate fi accesat prin swipe dreapta. Acesta aduce aminte de ecranul de informații de la iPhone, pe iOS 10. Vei găsi starea vremii, notițe de tip memo, contactele recente pe care le-ai sunat sau le-ai dat mesaje, ultimele aplicații și un centru de gestionare unde primești informații despre cantitatea de date mobile rămase, capacitatea de stocare și baterie.

În rest, Androidul e curat și funcționează fără bug-uri. La modelele mai vechi am mai avut probleme cu update-uri care nu se puteau instala, dar la OnePlus 3T am făcut deja un update de sistem de operare și a decurs fără probleme. Un alt avantaj al OnePlus e că update-urile sunt date cu regularitate și firma chinezească chiar se ocupă de dezvoltarea sistemului Oxygen OS.

_dsc2315jpg

Păstrez o reticență față de Android, ca utilizator constant de iPhone, din cauza unei foarte proaste organizări a aplicațiilor. Nu pot să zic că lipsesc aplicații, pentru că aș fi nedrept față de ecosistemul Android. Problema e că Google are foarte puțin control asupra magazinului de aplicații, iar acestea sunt foarte greu de găsit, magazinul e plin de tot felul de chestiuțe lansate de ruși. Dacă vrei să găsești un joc, treci prin 100 de simulatoare stupide create de dezvoltatori care fac bani din reclame. Nu știu ce ar putea fi făcut acum, cred că e prea târziu.

Despre performanțe...nu discutăm

Știți ce e greu cu telefoanele premium în ziua de azi? Să le mai diferențiezi. E greu să vorbești de performanțele acestui telefon. Nu veți găsi aici, în rubricile de review-uri din Technolust teste sintetice care să arate cât de bun e un telefon sau altul. Pentru că știți, nu contează, de fapt. Eu am instalat cele mai puternice jocuri pe acest telefon și nu a scrâșnit din dinți. Am avut Game of Thrones de la Telltale Games, NBA Live, Asphalt sau MMX Racing. Au funcționat excelent, chiar dacă în fundal mai erau deschise și alte aplicații.

_dsc2336

De asemenea, bateria are 3.400 de miliamperi și are o autonomie de aproximativ 30-35 de ore la o folosire normală, fără exagerări de 4G și jocuri. Dacă te joci mult sau faci browsing, ai șanse la o baterie utilă pentru o folosire de când te trezești până când te culci.

Alte lucruri care funcționează cum trebuie: calitatea audio în conversație e bună, iar difuzoarele oferă un sunet destul de puternic. Am ascultat de pe YouTube în timp ce eram în mașină, în trafic, cu geamul jos. Se auzea destul de bine.

Camera foto mediocră

Camera foto are 16 megapixeli, dar este mediocră. Focalizarea e slabă și lentă, iar calitatea detaliilor lasă uneori de dorit. Filmările pot fi 4K. Frontala are 16 megapixeli, practic fiind egală celei din spate.

Noaptea camera realizează poze decente, dar are probleme dacă personajele se mișcă. Când lumina e bună, imaginile sunt decente, dar uneori focalizează foarte aiurea și nu înțeleg de ce.

Mai multe imagini puteți vedea în galeria foto de mai jos. Huawei, Sony și Samsung au camere mai bune.

This slideshow requires JavaScript.

OnePlus 3 versus OnePlus 3T

E greu să identifici vreo diferență între cele două telefoane. Fac comparația asta pentru că unii posesori de OnePlus s-ar întreba dacă merită upgrade-ul. Răspunsul este clar - nu. OnePlus 3T este un upgrade foarte, foarte discret. Procesorul e nou, capacitatea de stocare a crescut pe varianta de 128 de GB, iar camera foto e mai bună. Cu toate acestea, OnePlus nu a reușit nici acum să facă o cameră foto cu adevărat bună. E decentă, dar are în continuare dificultăți de a scoate culorile și focalizarea așa cum trebuie.

_dsc2328

Să zicem că ai iPhone. Merită să treci la OnePlus? Eu știu pe cineva care a avut un OnePlus 3 timp de două luni și în continuare crede că a fost cel mai bun telefon pe care l-a folosit vreodată, mult peste iPhone. S-a întors la iPhone, din obișnuință, dar opinia persistă. Dacă vrei un Android curat, o autonomie decentă și o încărcare ultrarapidă, dar și performanțe optime, atunci OnePlus e pentru tine.

Ai alternative pe piață la el, de ce nu. Huawei P9 e un telefon foarte bun, dar cu multe aplicații inutile preinstalate, însă cu o cameră mai bună. Samsung Galaxy S7 / S7 Edge sunt telefoane la fel de mișto și cu un design mai special, iar Google Pixel e încercarea foarte scumpă de a face un telefon pur. E foarte greu să găsești un raport calitate/preț mai bun, care să vină și cu garanție și update-uri constante.

Un preț incomparabil

Telefonul are un preț imbatabil pentru calitățile oferite. OnePlus a adoptat o strategie prin care vinde diferite produse, nu doar telefoanele. Dacă intri pe site-ul lor oficial, vei vedea că au numeroase carcase, genți, ghiozdane, încărcătoare de mașină etc. E o modalitate de a produce bani, dar nimeni nu știe cât de bine merge această firmă, mai ales că nu oferă cifre de piață.

_dsc2318jpg

Așadar, îl găsești pe site-ul oficial la 439 de euro, în varianta cu 64 de GB de stocare și la 479 de euro, varianta cu 128 de GB, adică 2.200 de lei. Pe site-urile românești l-am văzut la Quickmobile, la un preț prea mare, dacă mă întrebați - 2.500 de lei pentru varianta de 64 de GB.

OnePlus 3T a luat ce e mai bun de pe piață și e un upgrade tehnic al OnePlus 3, despre care puteți citi aici. Și acela a fost un telefon extraordinar,

OnePlus 3T a luat ce e mai bun de pe piață și e un upgrade tehnic al OnePlus 3, despre care puteți citi aici. Și acela a fost un telefon extraordinar, iar 3T are doar câteva îmbunătățiri de ordin tehnic. La utilizarea obișnuită nu se simte, poate doar dacă vrei să ții telefonul pe termen lung.

Tragem linie...

OnePlus 3T e o evoluție a generației anterioare. E o iterare rapidă, fără multe schimbări. Dacă ai deja OnePlus 3, nu merită să upgradezi. Chiar dacă 3T e o variantă un pic mai scump decât generația anterioară, tot merită față de alte telefoane. Îmi pare rău că nu e impermeabil și că fotografiile nu sunt ideale. Cu toate acestea, e greu să găsești un telefon la fel de buni.

Dacă vrei un telefon rezistent și frumos, cumpără OnePlus 3T.

This slideshow requires JavaScript.