Aplicația românească EpSyDet, ce avertizează pacienții de epilepsie în cazul unei crize, se va lansa mâine la Centrul de Zi „Există Speranță“. Aplicația a fost dezvoltată de câțiva studenți din București și funcționează prin conectatea la brățări inteligente. Am aflat povestea dezvoltării și perspectivele de viitor.

65 de milioane de persoane suferă de epilepsie la nivel mondial. O brățară care identifică o serie din crize costă 1.700 de euro și nu își justifică prețul.

Vlad Teohari, Andrei Manea și Roxana Cernat au dezvoltat aplicația dedicată pacienților de epilepsie care urmează să fie testată pe pacienți din România. Vlad a început aplicația pe vremea când era student la Universitatea din Eindhoven, după ce studiase la Politehnica din București. Acolo a primit o sugestie din partea profesorului său Constantin Ungureanu. A început să lucreze la o aplicație pentru Android, dar, în timp, a dezvoltat și pentru Windows Phone, odată cu participarea la Imagine Cup, competiție organizată de Microsoft.

Aplicația, care se dorește un ajutor pentru pacienți, dar și un business, a fost tema lui de licență. Întors în țară, și-a găsit o echipă și au participat cu aplicația la Imagine Cup, dar și la Innovation Labs. După ce nu au reușit să găsească un investitor, cei trei au aplicat și pentru fondurile europene dedicate tinerilor și vor primi 25.000 de euro în curând.

EpSyDet - cum găsește crizele?

Aplicația de Android și Windows Phone este conectată la brățări inteligente, cum ar fi MIO Alpha, Polar sau Geonaute, dar și Microsoft Band. Acestea monitorizează pulsul și, pe baza unui algoritm dezvoltat în ultimele luni în funcție de 150 de semne ale epilepsiei, avertizează îngrijitorii că pacientul are o criză, dar și oamenii de pe stradă.

„15-20% din cauzele de deces ale persoanelor care suferă de epilepsie sunt crizele. Nu e vorba neapărat de criză în sine, doar cele lungi lasă efecte pe termen lung, dar un pacient poate cădea și să se lovească la cap. Aplicația avertizează pe cei din jur că are loc o criză și-i instruiește“, explică Vlad Teohari pentru start-up.ro.

Momentan, aplicația a fost testată și are o rată de succes între 50 și 100% în detectarea crizelor. De altfel, erorile apar doar când, din cauza creșterii pulsului, algoritmul detectează crize false, ceea ce poate crea uneori panică.

„Te alertează și ești conștient oricând de starea pacientului, chiar dacă e bătrân sau copil. Ești în permanentă legătură cu pacientul și știi dacă are o criză sau nu“, explică Vlad.

„Telefonul îți dă instrucțiuni audio și video și poate transforma orice persoană în îngrijitor. Dacă un pacient are o criză, iar aceasta e detectată, alerta se duce direct la telefon, care activează volumul la maxim și începe să spună că are loc o criză“, mai explică fondatorul Salva Software, compania care dezvoltă EpSyDet.

De asemenea, în momentul când are loc o criză, cei care sunt în jurul unui pacient pe stradă pot vedea pe telefonul acestuia instrucțiuni video prin care să aibă grijă de pacient.

Business-ul din spatele crizelor

Vlad Teohari spune că aplicația va urma un program de teste, pentru a putea să rafineze algoritmul în următoarea perioadă. Aplicația va fi gratuită timp de o lună, iar apoi, dacă pacienții sunt mulțumiți pot plăti un abonament de 4-5 euro. În schimb, ei trebuie să aibă o brățară inteligentă.

Scopul nu e să elimine crizele, pentru că acest lucru nu se poate și nici să le detecteze înainte, ci să alerteze îngrijitorii și oamenii din jur în momentul respectiv.

Principalul avantaj e că aplicația nu folosește ceasuri inteligente foarte scumpe. De exemplu, Empatica are o brățară inteligentă care are prețul exorbitand de 1.690 de euro și identifică funcțiile fiziologice. „Mai există astfel de aplicații - Emfit, SmartWatch, EpDetect. Există mai multe aplicații ce detectează crizele de epilepsie, dar acestea se bazează pe utilizarea unui senzor de detecție a mișcărilor și nu a unui senzor de puls. În schimb au număr mare de alarme false pe care le generează și costul ridicat“, explică Vlad Teohari.IE5A9390-695x463

„Cele mai populare aplicații de detecție au un număr mic de descărcări. Sistemul nostru funcționează cu orice brățară care monitorizează pulsul și trimite datele prin standardul Bluetooth Low Energy. În plus, am dezvoltat aplicația împreună cu doctori care ne-au dat sfaturi“, a mai spus Roxana Cernet.

În viitor, tinerii vor să creeze și alte aplicații medicale prin Salva Software.

Pentru a continua dezvoltarea aplicației și lansarea platformei pentru iOS, cei trei tineri au luat fonduri europene de 25.000 de euro pe care încă le așteaptă și vor investi banii în gadgeturi pentru testare. De asemenea, s-au înscris și la competiția Startup Yard din Praga, unde a mai fost și echipa românească Evolso.

Apple dezvoltă Research Kit pentru epilepsie

Apple are un sistem prin care doctorii din Statele Unite pot să strângă date despre pacienți prin intermediul dispozitivelor companiei. Research Kit a fost extins de ieri și pentru epilepsie.

Astfel, doctorii nu mai trebuie să testeze mereu pacienți prezenți în apropierea lor geografică, ci pot să se bazeze pe telefonul mobil. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins lansează aplicația EpiWatch pentru a colecta date despre frecvența crizelor, durata și tipul lor. Aplicația lucrează în tandem cu Apple Watch și colectează pulsul. Aplicația trimite un avertisment îngrijitorilor dacă o criză durează prea mult timp.