Atos, unul dintre principalii furnizori internaționali de servicii IT, lansează în România, în parteneriat cu Asociația Edusfera, programul Junior IT Club, prin care vor fi oferite, începând cu 1 martie 2016, cursuri gratuite de programare în școli, la clasele V-VIII. Prima etapă a proiectului vizează școli din București și Timișoara.

Programul are ca scop organizarea în școli a unor cluburi IT prin care elevii înscriși în ciclul gimnazial își pot dezvolta competențe de programare. Prima etapă a proiectului va include un număr de 20 de școli din Timişoara și București și aproximativ 600 de elevi aflați în ciclul gimnazial. Cursurile vor fi susținute de nu mai puțin de 20 de traineri. În viitor, programul  își propune să ofere cursuri specializate şi în școlile aflate în alte oraşe din România. Pe întreaga perioadă a proiectului se va desfășura și o campanie de promovare a cursurilor de programare în școli, pentru conștientizarea necesității de a dobândi aceste abilități de la vârste timpurii.

”Proiectul este fundamentat pe o nevoie reală, identificată în sistemul educațional românesc: programarea este învățată doar în câteva școli la nivel național (curs opțional) și în liceele de profil (mate-info). Ne dorim ca prin această inițiativă să oferim cât mai multor copii posibilitatea să învețe noțiuni de programare adaptate vârstei lor. În timp ce peste 25% dintre tinerii absolvenţi nu îşi găsesc un loc de muncă, totuşi firmele care activează în domeniul IT au dificultăţi în a găsi candidaţi potriviţi, cererea de forţă de muncă în domeniul IT fiind de trei ori mai mare decât oferta”, a declarat Cătălina Dodu, Country Manager Atos România.

Înscrierea şcolilor în proiect şi selecţia elevilor au loc în perioada 10-22 februarie. Pentru a se putea înscrie în program, completând formularul online, școlile gimnaziale sau școlile generale trebuie să aibă cel puțin 100 de elevi la nivel gimnazial și laboratoare IT dotate cu cel puțin 15 computere funcționale.

”Conform statisticilor, 42% dintre români n-au folosit niciodată internetul, dublu faţă de media Uniunii Europene, iar peste 80% din angajaţii români nu au competențe digitale suficiente, dublu faţă de media UE. În aceste condiții, proiectul este mai mult decât binevenit”, a subliniat Tincuța Apăteanu, Președinte Asociația Edusfera.

Cursurile care vor fi predate în cadrul cluburilor IT din şcoli și vin cu un curriculum adaptat, astfel încât elevii să poată trece printr-o introducere în programare cu ajutorul limbajului vizual Scratch, adaptat copiilor cu vârste mai mari de 6 ani. Elevii vor învăţa elemente de bază în programare (condiţii, bucle, vectori, matrice, şiruri, funcţii) cu ajutorul Scratch, dar şi al platformei Khan Academy, iar apoi vor ajunge să creeze pagini web prin HTML/CSS, pe care le vor dezvolta cu ajutorul limbajului de programare JavaScript. Totodată, vor folosi limbajele Java şi Python pentru programare de bază, iar pentru dezvoltarea de aplicații mobile vor utiliza platforma PhoneGap.

Odată cu lansarea proiectului, la adresa www.junioritclub.ro, se poate găsi o platformă online care dispune de resursele educaționale necesare, suport permanent din partea Atos și Edusfera, o comunitate și un curriculum dezvoltat.