MindMi e un sistem care ar putea schimba zona de recrutare cu ajutorul tehnologiei. Sistemul creat de un român poate citi date psihofiziologice care te încadrează în profilul de personalitate și-ți spune dacă te potrivești pentru un job. Patentat de un inventator din Cluj, MindMi va fi comercializat din august pentru companiile din România și străinătate.

13394181_1704819069784198_7256064292730228874_n

Părinții noștri au fost martorii unor evenimente în 1968, când a avut loc aselenizarea. A doua zi s-au dus la lucru și pentru ei nu s-a schimbat nimic. Aselenizarea a fost un eveniment pentru omenire, dar toată lumea și-a continuat viața. Astăzi, un update poate inflența viața a miliarde de oameni”. Asta-mi spune Alexandru Galoș, CEO al Psychometric Systems, firma din Cluj care a creat și urmează să vândă MindMi, un dispozitiv care poate schimba modul în care oamenii de HR evaluează candidații, dar și cum privesc școlile evoluția elevului. La prima vedere, pare SF. Iar asta e și dificultatea pe care vor să o întreacă românii.

MindMi e un dispozitiv care evaluează psihologic oamenii. Pui mâinile pe senzori timp de patru minute, iar la final primești o evaluare psihologică sub forma a șapte rapoarte. Afli potențialul de IQ pe care-l ai, ce tip de personalitate ai și care ar fi meseriile potrivite pentru tine. Sună a magie, dar sistemul măsoară răspunsul electrodermal al pielii și ia locul unui test IQ sau a unor teste complexe pentru definirea tipului de personalitate. MindMi poate ajuta oamenii de HR să afle mai multe detalii despre un candidat, dar nu elimină conversația față în față. În plus, sistemul poate realiza și teste de compatibilitate între 10 persoane pentru a vedea cum se potrivesc în echipă.

O explicație pe scurt a sistemului MindMi poți găsi în videoclipul de mai jos.

15 ani de testare

Sistemul a fost creat de fizicianul și psihologul Dumitru Grigore. El a patentat soluția sa în 2013, după 15 ani de cercetări pe 5.000 de persoane. Tehnologia exista, dar a căpătat o viziune comercială în momentul când Grigore s-a întâlnit cu Alexandru Galoș, antreprenor din Cluj cu experiență de peste 23 de ani.

Galoș nu a avut nicio legătură cu tehnologia sau psihologia până atunci. A fondat compania Novis, care producea etichete alimentare și a vândut-o unui grup multinațional și a fost membru al board-ului în cadrul Olimpia Business Center din Cluj-Napoca. După 20 de ani de antreprenoriat, a vrut să treacă în zona de angel investment. Așa l-a descoperit pe Dumitru Grigore și și-a dat seama de potențialul pe care îl poate avea invenția sa.

13507077_1710537275879044_2353099169898416232_n

După 23 de ani de muncă în care am fost recompensat, am vrut să fac angel investment, să pot organiza ceva. Nu credeam că voi găsi o persoană atât de deschisă cum e Dumitru Grigore să-și împartă munca de 15 ani. Am fondat compania, iar el este acționar, dar nu majoritar, și-și pune ideile în folosul companiei”, povestește Alexandru Galoș.

Echipa s-a format la început cu psihologi. Au luat invenția lui Grigore și au transformat-o în produs - au scos toate cablurile și au mutat sistemul în Cloud, pentru ca rapoartele să fie obținute de oriunde. “Am întrebat psihologi, HR-iști - la ce v-ar fi vouă bună această mașină, când toată lumea se plimbă cu bicicleta?”, explică Galoș. Spune că a găsit frustrări mari în zona de HR din cauza tehnologiei care nu ajută și a lipsei obiectivității.

Cum funcționează MindMi

MindMi constă în două produse. În primul rând, dispozitivul hardware e o placă pe care poziționezi palmele și are senzori care citesc datele psihofiziologice. În al doilea rând, sistemul Cloud creează rapoarte bazate pe senzori. Sunt realizate șapte rapoarte.

De exemplu, sistemul realizează un raport cu 62 de indicatori psihologici, de la abilități cognitive, până la cele emoționale sau sociale. Există un raport de personalitate care te încadrează într-unul dintre cele patru temperamente - coleric, flegmatic, sangvinic, melancolic. În plus, ești încadrat într-unul dintre cele 16 profile psihologice ale lui Jung, care ia în calcul tipologiile vocaționale.

După realizarea testului, un specialist analizează rapoartele. Sistemul nu este creat pentru persoane fizice care să poată citi datele, pentru că acestea depind mult de context. “Toate lucrurile sunt relative. Agresivitatea, de exemplu, dacă e folosită în vânzări, este o calitate. Când ajungi acasă scade agresivitatea, iar controlul agresivității, pe care noi îl măsurăm, trebuie să fie mai mare decât ea. Dar agresivitatea, aplicată la un anumit domeniu, ar putea fi bună”, explică Alexandru Galoș.

Candidații vin cu niște scuturi la interviu, cu măști puse pentru a mulțumi inerlocutorul. Așa ajungem să ne deformăm nemanifestându-ne natural

“De aceea nu putem oferi doar un listing pe care oamenii să-l citească. Raportul are altă interpretare în contrexte diferite”, mai spune Galoș.

Puteți vedea un exemplu de test în videoclipul de mai jos - subsemnatul s-a oferit voluntar să fie testat.

Practic, sistemul tehnologic reduce timpii de testare. Un test IQ durează aproximativ 3 ore și depinde mult de zona culturală și de context. Dacă ești obosit, nu ai șanse să ai un IQ mare. “Toți avem calități pe care le putem descoperi prin acest sistem. Există persoane cu un IQ foarte mare, dar care nu-l folosesc. Sunt oameni cu un IQ mai mic, de obicei șefii, dar ei și-l folosesc în întregime. Noi descoperim IQ-ul potențial, nu dăm o etichetă”, explică Galoș.

Sistemul ar putea avea loc în cabinetul celor care fac recrutare, pentru a vedea o imagine mai clară a candidaților. “Candidații vin cu niște scuturi la interviu, cu măști puse pentru a mulțumi inerlocutorul. Așa ajungem să ne deformăm nemanifestându-ne natural”, explică Galoș. MindMi are totuși o parte înfricoșătoare pentru mulți. Chiar și eu, atunci când am pus mâinile pe dispozitiv, m-am temut de ce poate să releve. Deși nu pune etichete, sistemul te încadrează cu sinceritate științifică într-o anumită categorie. Unii oameni nu ar dori să se afle că sunt mai agresivi sau că au ales o carieră care nu li se potrivește temperamental atât de mult. Cu toate acestea, spun creatorii sistemului, deși MindMi spune la ce ai putea fi bun, nu dă un verdict. De exemplu, un medic care descoperă că ar fi fost bun pe zona artistică nu trebuie să regrete acest lucru, doar că a făcut mai mult efort pentru atingerea rezultatelor și s-a forțat mai mult.

Modelul de business

MindMi urmează a fi comercializat de la finalul lunii iulie sau începutul lunii august. Targetul sunt companiile care au nevoi de angajare destul de mari. Acestea achiziționează atât dispozitivul fizic, testările sunt gratuite, dar rapoartele sunt plătite. Psychometric Systems a vrut să evite abonamentul, așa că are un sistem de puncte care pot fi achiziționate și pot fi cheltuite pe teste.

Pachetul cel mai restrâns, de 500 de puncte, costă 1.000 de lei plus TVA. Cel mai ieftin raport, cel al inteligenței cognitive, este de 30 de puncte

Avem un sistem de tip wallet. Nu avem o recurență, pentru că aceasta e complicată pentru multe firme, iar punctele folosite pe site nu are termen de expirare”, spune Galoș.

“Pachetul cel mai restrâns, de 500 de puncte, costă 1.000 de lei plus TVA. Cel mai ieftin raport, cel al inteligenței cognitive, este de 30 de puncte. Cel mai mare raport este de 10.000+ puncte, iar acesta este customizabil în funcție de nevoile clientului. La achiziția pachetului cu scanner, ai acces la MindDeck, sistemul nostru de rapoarte și ai 600 de puncte bonus. Aparatul costă 11.240 de lei plus TVA”, a explicat Raluca Potocean, business developer la Psychometric Systems.

Avem rapoarte pentru copii de la 7 la 17 ani. Putem descoperi dacă are o aptitudine mai mare în zona matematicii sau în zona artelor.

În momentul de față, investiția lui Alexandru Galoș a ajuns la 500.000 de euro, folosiți pentru realizarea scannerului, care va fi produs în România, transformarea sistemului într-unul Cloud și întreținerea softului. De asemenea, banii vor fi folosiți și pentru marketing și promovare în perioada următoare. Potrivit Ralucăi Potocean, deja există precomenzi, atât din România, cât și din străinătate.

“Fă-te, mamă, avocat”

De câte ori nu ai auzit expresii de tipul acesta? Eu am fost un norocos. Atunci când am decis să mă fac jurnalist aveam vreo șase ani. Îmi plăcea să citesc ziare și să-l ascult pe Cristian Tudor Popescu. Nu mi-a zis nimeni peste ani că asta ar fi o decizie greșită, iar părinții mi-au zis să fac ce-mi place. Probabil visau că voi ajunge să prezint la Antena 3. Sorry, mom and dad. Cu toate acestea, eu sunt un exemplu bun. Mulți copii sunt îndreptați către meserii care nu le plac sau, și mai rău, nu li se potrivesc deloc la nivel psihologic. Ei fac un efort enorm pentru a-și mulțumi părinții. Cum ar fi ca subiectivitatea parentală să fie controlată cu ajutorul tehnologiei? Asta ar putea face MindMi.

“Avem rapoarte pentru copii de la 7 la 17 ani. Putem descoperi dacă are o aptitudine mai mare în zona matematicii sau în zona artelor. Luând în considerare aceste date, un profesor, dar și părinții, pot lua decizia de a-l îndrepta spre o anumită direcție”, spune Raluca Potocean. Evident, sistemul nu e infailibil. Dacă vei dori să fii pilot de avion, deși nu ești o minte artistică, nimeni nu te poate opri, mai ales dacă depui efort și ești bun.

Am putea testa copiii în școli de mai multe ori, pentru a ajuta consilierii și psihologii. Rapoartele nu sunt definitive, ba chiar e indicat să fie făcute mai multe teste, pentru ca statistica să poată completa zonele necunoscute”, explică Galoș.