Care este direcția potrivită pentru mediul de afaceri din România? Antreprenorii locali așteaptă o implicare mai serioasă a statului în proiecte, dar și o simplificare a birocrației. Acestea au fost câteva dintre concluziile discuțiilor de la Forumul CAESAR - România în 3D, care și-a propus vreme de două zile să vină cu soluții aplicate în diverse domenii.

La discuțiile despre antreprenoriat au fost învitați investitori și oameni de afaceri care au oferit perspectivele lor asupra dezvoltării României, dar au menționat și de nevoile specifice pe care le au. Au vorbit Octavian Bădescu (Sameday Courier), Dragoș Nicolaescu (business angel), Dan Lupu (Earlybird), Cristian Nacu (Enterprise Investors), Peter Barta (Fundația Post Privatizare) și Dragoș Pîslaru (consilier al premierului Dacian Cioloș în zona economiei).

start-up.ro prezintă în premieră concluziile preliminare ale forumului, pe baza cărora vor fi redactate concluzii mai ample pentru dezvoltarea afacerilor în țară. Antreprenorii au împărțit concluziile în cele legate de sectorul IT&C și, separat, de celelalte domenii antreprenoriale.

Astfel, în IT&C, România încasează în principal taxe din muncă și doar două companii românești sunt în top 20 angajatori în IT, companiile fiind legate de România doar de un număr de specialiști.

Soluții pentru antreprenoriat

În educație, antreprenorii și participanții la Forumul Caesar au propus trecerea la Sistemul European de Evaluare și Competențe.

De asemenea, o altă măsură agreată de toată lumea este introducerea unei materii dedicate antreprenoriatului, încă din liceu sau, de ce nu, din ciclul gimnazial. Materia ar trebui să fie una foarte practică, nu teoretică, pentru a-i pregăti pe tineri pentru viitor.

În domeniul birocrației, de care s-a plâns toată lumea prezentă, antreprenorii vor să fie înființată o structură de tip CIO.

Pentru resursele de capital, acordul a fost pentru susținerea înființării unui fond suveran de investiții cu management privat. Practic, fondurile ar urma să fie atrase de stat, de la buget sau de la Uniunea Europeană, dar să fie administrat de către un manager privat și care să nu răspundă birocratic.

Afaceri mai bune

Evident, scopul discuțiilor a fost găsirea unor modele prin care românii să aibă inițiativă antreprenorială, chiar dacă asta nu înseamnă neapărat să-și deschidă afaceri. Deși nu trebuie ca toată lumea să fie antreprenor, ci avem nevoie și de angajați, spiritul antreprenorial poate fi aplicat și în organizații.

Astfel, tot în domeniul educației a fost propusă creșterea gradului de educație experiențială, prin stagii de practică și internship-uri. În plus, o nemulțumire a fost aplicarea diferențiată a legii. Mediul antreprenorial așteaptă din partea sectorului de Justiție ca legea să fie aplicată în mod egal pentru toți actorii, pentru a nu se crea dezechilibre.

De asemenea, digitalizarea relației cu statul este obligatorie pentru un mediu de business sănătos, la care se adaugă și ușurarea accesului la investiții, prin expertiză și informare.