Doi studenți români au realizat o platformă care indexează salariile din industria IT din România. Cash-IT e lansat de curând și are salarii din 87 de companii momentan. E asemănător cu platforma globală Glassdoor.

Cristian Mocanu este student în anul 4 la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Politehnica din București. După un internship la Adobe și două la Microsoft, chiar la sediul companiei din Redmond, a decis să facă o platformă online unde viitorii sau actualii angajați din industrie să poată compara salariile. A făcut proiectul împreună cu o prietenă, Anamaria Cotîrlea, studentă în anul 3 la Informatică la Universitatea Babeș Bolyai, pe care a cunoscut-o la Redmond, la sediul Microsoft.

“Am decis să creăm această platformă deoarece am observat că nu există o sursă bună pentru astfel de date în România și majoritatea știe salarii doar de la colegi și prieteni. Date mai sunt și în Glassdoor sau undelucram.ro, dar puține”, spune Mocanu.

Potrivit lui Cristian, utilizatorul țintă al platformei este orice om care lucrează în IT în România, în special cei care simt că sunt plătiți foarte prost de angajator, din lipsa informațiilor de pe piață.

Diferențe pe piața de IT

Potrivit lui Cristian, diferențele salariale în piață sunt mari. “Există o majoritate a angajaților care primește salarii conforme cu piața. Pe lângă ei, există alții care sunt prost plătiți pentru că nu cunosc piața sau nu știu să negocieze. De asemenea, o altă categorie identificată este cea a oamenilor cu abilități foarte bune, tehnice sau de leadership, dar și cei specializați în domenii foarte căutate”, spune Cristian.

“E loc de creștere în industria IT, mai ales față de salariile din Vest. Asta ar putea opri programatorii să plece în străinătate”, spune Cristian. El recunoaște că piața are avantaje - nevoie de specialiști e mare, salariile sunt relativ mari, iar piața e globală.

Screen Shot 2016-02-10 at 13.45.41

Dezvoltarea platformei nu a durat mult - trei zile, dar de atunci cei doi o îmbunătățesc mereu. “Cred că nu e o coincidență că e făcută în sesiune, moment în care am face orice, numai să nu învățăm. Noi am făcut o platformă de salarii”, povestește Cristian.

Deocamdată, la câteva zile după ce au lansat-o, au fost adăugate 440 de salarii de la 87 de companii din București, Cluj, Iași, Sibiu, Craiova și Timișoara.

Date anonime

Un lucru important în dezvoltarea unei asemenea platforme este anonimitatea utilizatorilor, pentru ca angajatorii să nu vadă cine a introdus salariile și să îi penalizeze.

“Nu avem niciun fel de a verifica autenticitatea informațiilor, deoarece asta ar periclita anonimatul utilizatorilor, care considerăm că este foarte important. Acceptăm orice date și ștergem manual pe cele evident incorecte. Totuși, nici Glassdoor nu are vreo metodă de verificare a datelor și, cu toate acestea, e o sursă de încredere pentru salariile din Statele Unite”, explică Mocanu.

Următorul pas pentru Cash-IT e să adauge cât mai multe salarii pe posturi diverse din România, dar să aibă și alte moduri de vizualizare a informației, statistici despre piață în general și să ofere acest serviciu utilizatorilor. Cei doi iau în calcul diverse metode de monetizare, dar totul a pornit ca un proiect de sesiune. Spun că ar putea să ofere o listă filtrată de locuri de muncă, în funcție de cele mai bine plătite și să creeze un mediu concurențial.