A venit vremea să mai scriem și despre alte tipuri de afaceri. Ceva mai inedit. De exemplu despre niște case semi-integrate în sol care seamănă cu cele din seria Lord Of The Rings în care e răcoare vara și cald iarna. Toate acestea într-un decor de vis, undeva între Buzău și Brașov. Un peisaj seren, neatins de om, unde lumea poate merge să uite de grijile zilnice.

poza1

Mark Koops este unul dintre cei opt inițiatori ai acestui proiect, Valley 21. Este un geolog olandez îndrăgostit de România care are planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea economiei rurale din zonă. A ales Vama Buzăului, o localitate mică aflată în plină întorsură a munților Carpați pentru a ridica locuințe de vacanță pentru bucureștenii bogați, care arată diferit de orice altceva. El a lucrat în domeniul petrolului, după cum îmi povestește: ”Sunt geolog de profesie. Noi învățăm câteva lucruri despre geologie și altele despre mâncat păstrăv și degustat vin. Glumesc (râde). Nu este o știință foarte exactă, de-asta mi-a plăcut. Înainte studiasem matematică și fizică însă am simțit nevoia de o schimbare”.

”Domeniul ăsta e atât exact, cât și inexact. Este o importantă componentă umană aici. Când am terminat geologia am avut două posibilități de carieră. Ori să mă fac profesor, ceea ce nu era de mine, ori să intru în industria petroliferă, ceea ce am și făcut. Însă asta se întâmpla acum 20 de ani. Acum nu mai fac așa ceva, m-am reorientat spre dezvoltarea comunităților”, mai spune bărbatul.

De la petrol, la construcția de comunități

Se poartă de o manieră foarte elegantă. Ca orice olandez care se respectă. Își bea liniștit cafeaua în micuța încăpere dintr-un apartament situat pe Bulevardul Unirii. Picior peste picior, îmi spune despre primele sale contacte cu România: ”Acum zece ani am început să lucrez în România, în domeniul petrolului, până să ajung să fac case în parteneriat cu oficialitățile din Vama Buzăului. Am observat acest fenomen în Europa de Est, migrația oamenilor din mediul rural către cel urban. Am decis să îmi folosesc abilitățile de business pentru oameni și comunități, nu pentru petrol. Sunt niște oportunități de afaceri fenomenale aici. Putem crește foarte ușor economia locală. Și în Vest e la fel. Lumea pleacă din mediul rural pentru a se stabili la orașe”.

Supărat parcă pe lumea care se orientează din ce în ce mai mult spre mediul urban, Mark îmi spune despre problemele actuale ale comunităților rurale și despre direcția în care va merge lumea în viitorul apropiat, dar și în cel îndepărtat: ”Aceste lucruri pur și simplu se întâmplă. Comunitățile rurale se mută spre orașe. Oamenii se mută din casele lor, proprietățile lor, pentru a plăti chirie sau credit la oraș. Renunță la independență și devin clienți la bănci. Asta se va termina la un moment dat. Nu are cum să continue la nesfârșit. Nu am spus că toată lumea trebuie să rămână fermier, să nu caute la oraș muncă de birou. Însă pot merge la facultate pentru ca apoi să se întoarcă la țară pentru a face agricultură modernă, pentru a ridica standardele. Pur și simplu nu cred că viitorul acestei lumi constă în orașe supraaglomerate și sate goale. În acest mod nu ne vom putea susține”.

poza3
Vama Buzăului

Primele contacte cu România au fost pe timpul Revoluției, când a început să afle. Până atunci nu știa foarte multe despre întinderea de pământ care a fost așa dezavantajată de poziția geografică, situată între ”prieteni” care mai de care. Ce se întâmpla dincolo de Cortina de Fier era o necunoscută atât pentru el, cât și pentru lumea vestică: ”Am urmărit dezvoltarea României odată cu căderea comunismului. Înainte de asta, noi cei din Vest nu prea aveam cum să aflăm prea multe despre această țară din spatele Cortinei de Fier. Putem spune despre revoluția voastră că a fost prima transmisă live de televiziuni. Țin minte că era în perioada Crăciunului. Din acest motiv mi-a intrat România la inimă. Îmi amintesc și că plecau o mulțime de camioane din Olanda cu destinația România, pline cu ajutoare, mai ales pentru copii. Am auzit și multe povești despre orfelinatele comuniste. La sfârșitul anilor '90 am venit prima dată aici. Am lucrat cu Petrom. Primele lucruri care le vin olandezilor în cap despre țara voastră sunt orfelinatele de atunci și corpuția. Însă cei care călătoresc aici spun: ”Wow! Ce diferență!”.

FH-external1

”Din păcate țările devin din ce în ce mai naționaliste. Mă uit la România și observ cu bucurie că aici nu prea este cazul. Este una dintre țările care sunt cele mai deschise spre Uniunea Europeană. Este mult mai pro-UE decât Ungaria sau Franța. Spre deosebire de Ucraina, voi ați reușit să scăpați de ”fratele cel mare”, Rusia”, a adăugat Koops.

Vest, McDonald's, Democrație

La începutul anilor 2000 a vrut să iasă din industria petrolului. După o colaborare cu Petrom, a vrut să încerce și altceva. Însă avea nevoie de locul ideal. Să fie izolat, seren. După îndelungi căutări acesta a descoperit Vama Buzăului: ”Singura țară în care am vazut tot ce se putea întâmpla în ultimii 25 de ani este România. Îmi amintesc cozile de la McDonald's care au dispărut brusc după câteva zile. Lumea și-a dat seama că nici în Vest nu umblau câini cu covrigi în coadă. Iarăși, anii 90 au fost marcați de corupție, economia a scăzut, era haos. Toată lumea de la oraș căuta să-și cumpere pământ la țară. Mi-a trecut și mie această idee prin cap, însă am vrut să găsesc ceva neatins. Așa am ajuns la Vama Buzăului. Apoi am mers și către eco-turism, tot în această zonă. Avea toate calitățile pe care le căutam. Cel mai important era că nu fusese descoperită încă. Iarăși un aspect deosebit este faptul că nu am vrut un loc care să aibă potențial de expunere ca Branul”.

Am fost foarte bine primit în Vama Buzăului și nu am avut niciun fel de probleme sau divergențe cu autoritățile. Lucrăm și colaborăm foarte bine împreună

FH-externalNIGHT

Probleme cu autoritățile nu au existat, cum lumea ar putea crede. Iarăși, localnicii l-au primit cu brațele deschise. Mark tace și face, iar lumea a prins încredere în el: ”Am fost foarte bine primit în Vama Buzăului și nu am avut niciun fel de probleme sau divergențe cu autoritățile. Lucrăm și colaborăm foarte bine împreună. Eu când promit ceva, fac. Nu există cale de mijloc. Intenția mea este să fie bine pentru toată lumea. Fiecare are de câștigat din acest proiect. Desigur că au fost și câteva voci contra, că altfel nu se poate, însă mult prea puține”.

Casele sunt de două tipuri. Una doar cu parter, alta vine la pachet cu un etaj mansardat. Sunt mascate de munte, iar priveliștea este incredibilă, ”fantastic view” după cum îmi spune chiar Mark. Locuințele sunt orientate spre vale astfel că panorama este una dintre cele mai importane ”facilități”: ”Una dintre problemele mai stringente pe care le-am avut atunci când am început dezvoltarea proiectului a fost acela de a găsi o bucată frumoasă de pământ, neatinsă. Și am găsit exact ce căutam. Repet, vreau să dezvolt o comunitate, asta am în proiect. Fiecare căsuță are un spațiu alocat de 7000 de metri pătrați. Pe lângă case, vom construi și un centru de ospitalitate, la intrare în vale”.

Peisajul este neatins de om. Avem conceptul de Earth House

”O mare parte a casei stă în munte. Asta e foarte bine în ceea ce privește economia de energie. Iarna e cald, vara e răcoare. E ideal. Seamănă cu casele hobiților din Lord of The Rings (râde). Și unde mai punem și priveliștea. E fenomenală. Peisajul este neatins de om. Avem conceptul de Earth House, iar casele sunt de două tipuri. Una doar cu parter, cealaltă are și o capsulă deasupra care servește pe post de etaj mansardat. Arhitectura este extrem de interesantă. Dacă vii stresat din București, aici vei avea un moment de relaxare instantă”.

poza2

Mark Koops nu este singur în această aventură. Împreună cu alți șapte investitori, el mizează o sumă destul de mare pe proiectul demarat în micuța localitate din Întorsura Buzăului: ”Investiția este privată, eu și încă câțiva colaboratori. Suntem opt persoane care venim cu bani. Suma inițială  investită este de 700.000 de euro. Acum avem doar casa demo și vom construi și centrul de ospitalitate. Restul se vor face la comandă. Prețurile locuințelor încep de la 167.000 de euro și ajung chiar și până la 285.000 de euro. Suntem pe așa zisa piață a celei de-a doua case. Sunt reședințe de vacanță, iar targetul nostru sunt bucureștenii. Cum spuneam, piața există. E acolo. Suntem și în parteneriat cu o companie care se ocupă cu comericalizarea de artă și de case vechi. Suntem în catalogul lor. În septembrie vom lansa proiectul și vânzările. Vom face testul de piață. Și dacă nu ne va ieși, ne vom adapta prețurile”, a conchis olandezul.