Vitorul agriculturii este influențat de tehnologie. Un domeniu rezervat mediului rural, va putea să aducă profituri mai mari și un impact mai mic asupra mediului cu ajutorul tehnologiei. La Innovation Labs, programul de mentorat dedicat studenților tehnici din România, o categoria a fost dedicată acestor proiecte. Deși încă într-o fază de prototip, cu ajutorul lor putem să aruncăm o privire înspre viitor.

Innovation Labs

Organizația pentru Agricultură și Alimentație din cadrul Națiunilor Unite anticipează că în 2050 9,6 miliarde de oameni vor locui pe planetă. Pentru a-i hrăni, producția de alimente va trebui să crească cu 70%, fără să folosească și mai mult teren arabil decât astăzi. Așadar, creșterea trebuie făcută cu ajutorul unor metode mai eficiente, iar aici intervine tehnologia.

Una dintre metodele prin care putem ajunge la o agricultură care să poată să ne ofere necesarul de mâncare este să o transformăm, bazându-ne pe tehnologie. Astfel, se face trecerea către ferme inteligente și agricultură de precizie.

Agricultura la Innovation Labs

Innovation Labs, competiție de proiecte tehnice și mentorat oferit echipelor formate din studenți și nu numai a adus anul acesta o categorie dedicată proiectelor de agricultură tehnologizată. Am văzut, cu ajutorul studenților care s-au înscris, un viitor unde dronele vor comunica mai bine cu senzorii și le vor spune fermierilor care sunt sonele unde producția nu este la nivelul optim, apicultorii vor ști în permanență dacă albinele sunt sănătoase, iar serele vor fi automatizate.

Echipele care au trecut în faza de mentorat la Innovation Labs la categoria agricultură

Larvatron

Au gândit un ecosistem robotic care transformă deșeurile alimentare în larve, fără a consuma energie electrică și fără a polua și mai mult planeta.

Beenocular

Sistemul gândit de cei de la Beenocular prevede montarea de senzori pe stupi pentru a analiza sunetele scoase de albine. Astfel, oriunde s-ar afla, apicultorul poate să știe care e starea de sănătate a albinelor sale. De asemenea, pentru că trebuie să controleze manual stupii, activitatea durează destul de mult timp, așa că poate să fie eficientizată cu ajutorul tehnologiei.

GreenLeaf

O soluție integrată de senzori, control automat, software și big data pentru automatizarea serelor pentru a reduce costurile și crește productivitatea.

TrusT

O unealtă de comunicare care asistă fermierii pentru a se organiza în cooperative cu scopul de a-i ajuta să aibă acces mai ușor la anumite piețe.

Serafim

Au creat un sistem de drone care se conectează la senzorii de pe sol pentru a înștiința fermierii că anumite segmente de culturi sunt afectate. Dronele pe care le-ar dori construite ar fi unele cu aripi, pentru a putea plana mai mult, iar senzorii vor putea fi montați pe suprafețe largi. Pentru a avea sens, spun creatorii Serafim, proiectul ar trebui implementat pe culturi de peste 100 de hectare.

20160306_095903