Îți imaginezi o lume în care poți interacționa cu obiecte virtuale? Nu, nu prin realitate virtuală, ci să le simți. Sună SF, dar e lumea de mâine, cel puțin așa zic specialiștii. Vitali Golomb, șeful investițiilor de la HP a fost pe scenă la How to Web pentru a vorbi despre cum să ții pasul cu Silicon Valley. Sau cum să schimb lucrurile, de fapt, fără să imiți.

img_5348

Vitali Golomb s-a născut în Ucraina, dar a crescut în Silicon Valley. Lucrează la HP, despre care spune că e primul startup adevărat din California. De altfel, prima investiție în HP a fost de 538 de dolari, despre care Vitali a glumit că „e cam cât primiți voi, startup-urile din Europa de Est, pentru 50% din companie“.

Dacă ai un startup, vei arăta ca Gandalf în momentul când vei avea succes. De ce? E un proces foarte lung. Va dura un an să dezvolți o idee, doi ani să vezi dacă e cineva căruia îi pasă și 5-8 ani ca să ai succes cu adevărat

Golomb a vorbit despre trei elemente care definesc drumul unui startup și inovația: Cum, Când și Ce? Cum arată drumul unui startup? Ei bine, diferit în totalitate de o comapanie obișnuită.

„Dacă ai un startup, vei arăta ca Gandalf în momentul când vei avea succes. De ce? E un proces foarte lung. Va dura un an să dezvolți o idee, doi ani să vezi dacă e cineva căruia îi pasă și 5-8 ani ca să ai succes cu adevărat“, a spus Golomb pe scena How to Web.

Să o luăm pe rând.

Prima livrare cu un camion fără șofer - o poți urmări în clipul de mai jos. 

Ce tehnologii vor fi apreciate în viitor?

Ei bine, dacă ai de gând să dezvolți o aplicație mobilă, șansele să ai succes se apropie de zero, mai ales dacă pleci din România. Sunt peste 2 milioane de aplicații în App Store, așa că nu ai nicio putere să evoluezi. Nu spunem ceva nou, dar orice investitor se uită la ideea de mâine, dezvoltată astăzi.

Vitali Golomb a punctat câteva lucruri care vor defini viitorul, iar unele dintre ele ne-au speriat. Pe mine, personal, m-a pus într-o stare filosofică legată de viitorul umanității.

„Mâine va fi vorba despre hipermobilitate, internetul tuturor lucrurilor și mașini inteligente. Nu vom avea doar executanți hidraulici, ci și creiere hidraulice. Un software învață deja să joace un joc mult mai rapid decât un om“, a spus Golomb. De altfel, noi am mai vorbit despre un subiect pe care l-a abordat Golomb - revoluția transporturilor. Potrivit investitorului, dacă în momentul de față sunt 3 milioane de șoferi de camion în Statele Unite, în cinci ani vor fi zero. De ce? Pentru că tehnologia mașinilor fără șofer îi va înlocui. De exemplu, există un startup numit Otto, cumpărat de Uber, care deja lucrează la așa ceva.

Inteligența artificială are posibilitatea de a rezolva puzzle-uri științifice care zac în mister de 100 de ani. Dar cea mai interesantă parte vine atunci când vorbim de 3D Transformation și haptic holography. Stați cu mine, deși sună complicat.

„Holografia haptică înseamnă că vom putea interacționa cu obiecte virtuale, le vom putea simți. Vom trăi în case cu mobilă virtuală, vom atinge obiecte virtuale și le vom simți ca și cum ar fi reale“, descrie Vitali viitorul.

De ce e Silicon Valley mai bun ca celelalte ecosisteme?

Atunci când vorbim de Silicon Valley, ne referim la el ca la un cluster. Multă lume a încercat să replice modelul, să pună toți actorii la un loc pentru a reuși să creeze un ecosistem. Dar modelul e aproape nereplicabil. Motivul e unul important.

„Silicon Valley e singurul loc unde vei găsi 50.000 de manageri care au experiența construirii unei companii. Clusterele îmbunătățesc competiția, pentru că realizezi cât de bine o duci“, a explicat Golomb pe scena How to Web.

Cum să construiești un startup?

Evident că nu există un model și nici nu-l vei afla la How to Web, pentru că a construi o companie nu e un puzzle simplu și sec. „Un startup e un experiment în căutarea unui model de business. Faci tranziția de la startup la companie doar atunci când ai găsit un business model, un produs, o piață, un model de vânzări repetabil și ai manageri“, spune Vitali Golomb.

Silicon Valley e singurul loc unde vei găsi 50.000 de manageri care au experiența construirii unei companii

De altfel, spune investitorul de la HP, există trei ferestre importante pentru un startup: research, inovare și maturitate. Cea mai importantă perioadă e zona de inovare.

Poți vedea toată prezentaea lui Vitali Golomb de la How to Web în slide-urile de mai jos. 

An Entrepreneurial Adventure - Beating Silicon Valley from Vitaly Golomb