Fie că vezi acest video pe pagina de Facebook start-up.ro sau pe canalul nostru de YouTube, fie că-l vezi pe site-ul Bucharest Gaming Week ești aici pentru că ești ca noi și-ți place gamingul.

Fie că e vorba în principal de jocurile pe mobil, fie că te joci pe PC sau consolă. Înainte de toate, intră pe bucharestgamingweek.ro și vizitează standul Samsung. Acolo vei avea la dispoziție conținut exclusiv pentru gameri între 21 și 22 noiembrie.

Vom discuta în cadrul a două clipuri despre ce căutăm noi de la un telefon atunci când îl folosim pentru gaming, care sunt caracteristicile importante pe care să le urmărești, dar și care sunt jocurile android favorite.

În fiecare dintre cele două clipuri vom alege 5 titluri de Android și vom analiza ce le face cool, ce ne place la ele și ce resurse ale telefonului sunt importante.

În primul rând ai nevoie de un smartphone care să aibă performanțe de top, iar Samsung Galaxy Note 20 Ultra e un cal de bătaie puternic.

Are un procesor Exynos 990 pe 7 nanometri de ultimă generație care e bun pentru cele mai complicate jocuri atunci când vine vorba de complexitate și grafică. Fie că jocuri single player sau multiplayer, vrei să poți vedea un joc la setările maxime, așa cum și l-a imaginat studioul care l-a dezvoltat. Cu Exynos 990 nu ai probleme de acest fel și poți intra în meniurile jocului și să alegi setările maxime. Dincolo de productivitate și multitasking, toate jocurile android alese au funcționat perfect la setările maxime.

Un alt avantaj pe care-l aduce Samsung Galaxy Note 20 Ultra e ecranul performant și mare. Are 6,9 inci, Dynamic AMOLED cu o rată de refresh de 120 de Hz, ceea ce aduce un avantaj în jocurile multiplayer în fața altor jucători. Rezoluția de 3200 pe 1440 de pixeli permite un nivel de detaliu în shootere și nu numai. În plus, display-ul e foarte luminos ceea ce-ți permite să te joci și în aer liber, dacă e frumos afară, și bate soarele direct în el.

Celălalt telefon ales a fost un Samsung Galaxy Fold2 5G, care practic la nivelul specificaților tehnice seamănă foarte mult cu Note 20 Ultra, dar are câteva beneficii pentru gameri.

Păstrează suportul pentru o rată de refresh de 120 de Hz pe ecranul mare, dar acesta e cu adevărat impresionant la cei 7,6 inci ai săi, ceea ce duce la o suprafață mai mare pentru jocuri android. În plus, luminozitate ade 461 de niți te ajută într-o mulțime de titluri. Plus că dacă vrei, poți să-l folosești ca pe o consolă, când faci multitasking și te joci.

Ce apreciem la telefoanele mobile în gaming

Pentru noi e important ca telefonul să fie cursiv în folosire.

De exemplu, când vine vorba de un telefon, poți să ai un mid-range care să fie rezonabil de bun ca performanțe, dar să fie prea ușor. Suntem printre cei care apreciază un design solid al telefonului, să-l simți în mână. Până la urmă cam asta se vede și când vine vorba, de exemplu, de un controller de consolă. Când folosești unul care nu e oficial simți că e cam jucărie și parcă nu ai același feeling al jocului.

Altfel, vrem ca un joc să se deschidă rapid, să nu stau foarte mult după el, dacă e conectat online, să își downloadeze rapid resursele și odată intrat în el să nu obosească.

În acest prim video trecem prin 5 jocuri android, dar așteptăm sugestii și de la voi de cele mai complexe și interesante jocuri mobile.

Jocuri pe telefon

Asphalt 9

Asphalt 9 este un titlu care ne place să-l folosim aproape în orice review de telefon. Este un joc pe gustul nostru deoarece are o grafică extraordinară și astfel pune în valoare telefoanele cu ecrane bune și cu performanțe ridicate. În plus, nu este un joc complicat și este distractiv.

Înainte de toate, ne place să intrăm în setări și să urcăm totul la maximum. Aici ne asigurăm că este bifată funcția de 60 de fps și visual quality să fie pe high.

Jocul arată extraordinar pe telefon și grafica se apropie de nivelul unui joc pe PC. Mașinile arată foarte bine și cel mai mult ne plac efectele grafice care adaugă un plus de calitate - de exemplu când treci printr-o baltă se stropește ecranul.

În mod normal, jocul face deliciul și pasionaților de mașini deoarece aici ai ocazia să conduci, ca să zic așa, cele mai frumoase și cele mai puternice automobile. Poți să le colecționezi și să le strângi în garajul tău virtual.

Alte aspecte pe care le apreciem la acest titlu sunt sunetul și muzica. Îmi place foarte mult cum sună motoarele mașinilor, dar cel mai mult apreciem muzica pe care o auzi în meniu, dar și în timpul curselor. Iar atunci când ne jucăm acasă ne place să dam volumul tare să ne bucurăm de toată experiența.

În plus, acțiunea este foarte fluidă pe un ecran cu rată de refresh variabilă precum cea regăsită pe acest telefon Samsung Note 20 Ultra.

Gridpunk

Ne place Cyberpunk 2077. Din păcate, a fost amânat din nou, însă la un anumit nivel ne putem satisface nevoia de un joc cyberpunk cu Gridpunk, un joc foarte fun dezvoltat de un studio românesc numit NeverGames. Acesta este un joc cyberpunk pentru cei competitiv și intri în rolul unui războinic și trebuie să-ți elimini adversarii. Ai la dispoziție tot felul de arme nebunești, gadgeturi și abilități specifice unui univers Cyberpunk.

În primul rând, apreciem foarte mult estetica jocului, este foarte cyberpunkesque. Personajul este funky, la fel și armele și ești inundat în acest mov. Începi cu o armă numit AK 77, după celebrul AK 47, mai ai un scut cu care te protejezi, dar cu care poți să dai și damage și un fel de spiderbot care caută adversarul și explodează lângă el. Și cu muzica din fundal, acest joc este ca un dans violet pe o scenă dintr-un club futurist.

Ca gameplay este similar cu Brawl Stars: ești pus într-o arenă și trebuie să-ți învingi adversarul folosind diferite tactici. În Brawl Stars este un joc de echipă, aici ești solo și nici nu trebuie să alergi după puncte. Tot ce trebuie să faci este să-ți folosești abilitățile cât mai bine posibil pentru a învinge adversarul. Poți să fii foarte agresiv sau să îți aștepți adversarul și să ataci doar în momentele potrivite. Pe măsură ce câștigi meciuri cumulezi puncte și deblochezi mai multe abilități, gadgeturi și arme. Apoi le poți îmbunătăți eficiența. Este un sistem care te menține prins deoarece fiecare victorie îți aduce un reward pe care poți să-l fructici la următoarea bătălie.

Poate fi jucat online cu jucători la nivel mondial sau local cu prietenii.

Genshin Impact

World of Warcraft face 16 ani de existență în 2020 și cam jumatate din aceasta perioada ne-am jucat aproape zilnic titlul celor de la Blizzard. De aceea, ne-am bucurat să descoperim Genshin Impact. Este un joc RPG online free to play ce a fost lansat pe mai multe platforme inclusiv PC, PS4, Android și iOS.

Imediat cum cum l-am pornit ne-a uimit grafica. Arată senzațional. Are un stil fantasy manga cu personaje impecabil desenate. Chiar daca nu ești fan manga nu ai cum să nu apreciezi stilul artistic al jocului. Un alt lucru făcut extrem de bine sunt animațiile, ce sunt de top. Indiferent că dai cu sabia, tragi cu arcul sau faci o vrajă personajul are animații distincte și frumos desenate.

Este un joc care are un sistem de luptă robust bazat pe magie și schimbare de personaje. Poți să începi lupta cu un personaj ranged și să tragi cu arcul, apoi când se apropie treci pe melee. Este făcut foarte inteligent, e dinamic și distractiv. Poți avea până la patru personaje interschimbabile, iar schimbarea se face super simplu prin apăsarea unui buton și poți să combini abilitățile celor patru pentru combo-uri devastatoare.

Ca în orice RPG care se respectă poți să puterea personajului acumulând experiență, să găsești și să echipezi diferite arme, artefacte ce te vor ajuta să-ți elimini mai repede inamicii. În același timp, jocul recompensează exploararea și în lumea virtuală găsești tot felul de inamici și provocări pe care dacă le treci ești recompensat cu experiență și obiecte.

Iar o parte foarte mișto este faptul că este disponibil pe mai multe platforme și are cross-play și cross-save. Ceea ce înseamnă că poți juca cu prietenii tăi indiferent că sunt pe PC sau pe telefon. De asemenea, poți să începi o sesiune de gaming pe PC apoi poți continua de unde ai rămas pe telefon, cât timp traversezi orașul cu mașina sau cu metroul.

Jocul începe cu o pereche de gemeni, Aether și Lumine, ce călătorește de-a lungul universului vizitând diferite planete. La un moment dat sunt opriți de un zeu, iar jucătorul trebuie să aleagă cu care vrea să joace. Acel zeu capturează unul dintre gemeni, iar celălalt este lăsat liber. Peste două luni, acel geamăn îl găsește pe Paimon, ce va deveni un partener de călătorie de nădejde, și se hotărâște să afle ce s-a întâmplat cu geamănul dat dispărut. Este o poveste interesantă și dacă vrei să te adâncești în lumea creată de studioul miHoYo atunci vei avea la dispoziție multe personaje interesante și un fir narativ bun.

La fluiditatea poveștii ajută și faptul că majoriotatea personajelor au un voice track distinct și nu trebuie să stai cu ochii în ecran citind un text.

Monument Valley 2

Monument Valley 2 este unul dintre jocurile android pe care le-am folosit în această pandemie pentru a ne relaxa, un puzzle game lansat în 2017, dar care este la de excepție și azi.

Monument Valley 2 este un joc de tip puzzle cu 14 niveluri care te lasă să-ți imaginezi lucruri, se joacă foarte mult cu orientarea ta în spațiu și te păcălește prin aparenta sa simplitate. E un joc pe care îl apreciem foarte mult pe un ecran mare și luminos, având o orientare verticală.

Titlul creat de studioul britanic Ustwo Games te pune în pielea a două personaje. Ro este personajul principal și ai misiuni în care călătorești cu ea și cu fiica sa. Trebuie să urci scările și traseele văii monumentelor care ți se deschid doar dacă începi să înțelegi spațialitatea jocului. Uneori, cel mai simplu drum e cel mai puțin evident. Cel care pare să o ia în jos, dar, de fapt, te urcă înspre finalizarea misiunii.

Încă de la începutul jocului, care se deschide brusc, punându-te direct în misiune și fără un tutorial evident care să-ți explice gameplay-ul, ești anunțat că trebuie să pornești sunetul pentru o experiență cât mai bună. Și cu adevărat e important. Din acest motiv, dincolo de faptul că ai nevoie de un ecran infinit ca să te bucuri de tot spațiul minimalist din Monument Valley 2, ai nevoie de un sunet excelent din difuzoare. Monument Valley te pune să te gândești, iar muzica te relaxează, te trimite într-o lume atemporală, ca și cum ai fi într-un lobby de hotel dintr-un oraș necunoscut singur.

Deși are o grafică ce pare limitată la prima vedere, Monument Valley 2 e complex și ai nevoie de ecran, de grafică bună, de lumiozitate pentru a te bucura de fiecare detaliu pus de către dezvoltatori și de sunetul care să te acompanieze în călătorie.

Din punctul nostru de vedere, jocul e potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru că poate îndeplini mai multe roluri. Învățăturile oraculului sunt importante când treci nivelurile, iar relația dintre Ro și fiica sa este discretă, dar delicată, marcată prin îmbrățișări sau strângeri de mână discrete ale personajelor ce par mici pe ecran.

Ne-a plăcut Monument Valley 2 pentru că e un spectacol de culoare, fiecare nivel deschizându-se cu o altă lume cromatică.

Real Racing 3

O altă pasiune a noastră sunt cursele de mașini. Nu numai în lumea jocurilor.

Real Racing 3 e deja un clasic. Și unul care nu dezamăgește de la an la an, deși ultima sa iterație a apărut prima oară acum câțiva ani. E un joc clasic de racing, dar deși poate fi jucat într-o formulă aproape de simulator mobil, îl putem descrie ca un arcade la limita dintre distractiv și frustrant, pentru că poate fi foarte greu.

Real Racing 3 te poartă în lumea curselor de mașini, iar în 2020 începe cu tine în academia de Formula 1, iar apoi, cursă după cursă poți să câștigi puncte, să îți upgradezi mașinile. Ca să-l joci la nivel optim ai nevoie de un smartphone solid. În primul rând, ai nevoie de stocare fără bătaie de cap, pentru că-n momentul când downloadezi toate asseturile disponibile ocuă aproximativ 3 GB, în funcție și de nivelul tău. De asemenea, jocul consumă aproape 2 GB de RAM când îl joci și ai nevoie de un touchscreen responsiv și un smartphone care să se simtă bine în mână. Deși ai controale și pe ecran, de-a lungul timpului am realizat că cel mai bun feeling îl ai când folosești telefonul și giroscopul acestuia pe post de volan. E mai obositor, dar e mai satisfăcător.

În plus, un alt lucru pe care l-am căutat la smartphone în momentul când ne jucăm Real Racing 3 e rata de refresh, iar 120 de Hz pe smartphone-ul ales de noi a fost optim, pentru că-ți permite să ai un feeling foarte puternic al mașinii și al graficii. Chiar dacă vorbim de un joc mobil, ai nevoie de o rată de refresh bună pentru senzația de viteză din mașină și pentru a nu avea probleme în viraje. Cel mai rău lucru ce se poate întâmpla e să ai frame lag într-un viraj esențial după ce ai învățat circuitul la perfecție.

În plus, am apreciat conexiunile bune pentru că jocul din nivel în nivel descarcă noi asset-uri, așa că poate fi frustrant dacă ai un terminal care descarcă 600 de MB foarte lent. La câțiva ani distanță de când a fost lansat însă, Real Racing 3 rămâne un reper în lumea jocurilor de racing arcade și simulation, putând fi jucat atât cu telefonul simplu sau poți să cauți un accesoriu pentru a-ți transforma telefonul în consolă.

Singura imperfecțiune a Real Racing 3, dar de înțeles, pentru că dezvoltatorii trebuie să facă bani, e că uneori poate să fie foarte tentant să plătești pentru feature-uri. Dacă ai răbdare cu jocul, poți să-l joci în variantă freemium fără nicio problemă. Însă dacă vrei să avansezi rapid, va trebui să plătești. Cele mai importante momente când vine vorba de alegerea acestea sunt cele de upgrade de mașină. Dacă ai răbdare, poate fi un partener de drum lung, pe care-l poți juca fără să te plictisești luni de zile. Gameplay-ul e îmbunătățit mereu, iar Real Racing 3 aduce noi și noi curse.

Așadar, Real Racing 3 îmbină o grafică excelentă, care a fost înaintea timpului său, are nevoie de o rată de refresh foarte bună, luminozitate bună și conectivitate cât mai avansată. Funcționează rezonabil de la un mid range premium în sus, dar pentru o experiență ideală ai nevoie de un telefon premium pentru acesta.

Așadar, acestea au fost primele 5 jocuri android pe care vi le recomandăm vouă, celor care ne urmăriți pe pagina de Facebook start-up.ro, pe canalul de YouTube start-up.ro sau pe site-ul bucharestgamingweek.ro.

Le-am ales pentru complexitate, pentru grafică, pentru poveste.

În următoarea parte vom alege încă alte 5 titluri, dar nu uitați să ne comentați și să ne recomandați. Pentru că până la urmă de la ora 23 nu mai putem ieși afară, așa că nu ne rămâne decât să stăm în casă pe consolă, PC sau pe telefonul mobil. Și în loc să dăm scroll în social media, măcar să ne jucăm.

Nu uita să intri pe bucharestgamingweek.ro și să vizitezi standul Samsung pentru oferte exclusive pentru tine.