Și acesta e mesajul ei pentru orice alte femei care vor să facă pasul pentru o afacere în IT: o pot face fără un limbaj de programare, dar neapărat cu unul al viziunii.
De la primul job la antreprenoriat
Adela a lucrat în domeniul ospitalității imediat după ce a terminat Facultatea, în anul 2000. A avut ocazia de a lucra pentru JW Marriott, chiar ȋnainte de deschiderea hotelului. Aceasta i-a fost și școală de business, nu doar primul job. Aici a învățat să-și dezvolte competențe cheie în ceea ce privește lucrul cu oamenii și managementul de business.
După experiența de lucru, anul 2012 a venit și cu primii pași spre antreprenoriat, unii șovăielnici, după cum își amintește antreprenoarea.
”Deși oportunitățile nu lipseau, piața era încă instabilă. Îmi era greu să mă desprind de confortul poziției din corporaţie și să îmbrățișez nu doar riscul și, ci și necunoscutul, căci IT-ul și HR-ul - cele două domenii care se îmbină în activitatea companiei mele- erau domenii noi pentru mine. Dar mi-a plăcut mereu să ȋnvăţ lucruri noi și am fost încurajată constant și de soțul meu, Vlad Grigoriu, el fiind si fondatorul companiei Co-Factor și care mi-a insuflat constant încredere, a văzut potenţialul meu și m-a susținut. Nu mi-a fost greu să-i devin și partener de afaceri, nu doar de viață, iar ȋmpreună facem o super-echipă ȋn toate rolurile noastre.”
Piața de HR de acum 13 ani
Ca să ne facem o idee mai clară despre începuturile Co-Factor, trebuie să dăm tipul înapoi până în 2012, când piața resurselor umane din România se afla într-o etapă de tranziție, cu o adopție limitată a tehnologiilor digitale în procesele de HR, după cum ne spune Adela.
”Majoritatea companiilor se bazau pe metode tradiționale pentru recrutare, managementul performanței era rudimentar, comunicarea internă aproape lipsea, iar conceptul de digitalizare în HR era abia la început.”
Aici intervenea platforma dezvoltată de soții Grigoriu, un produs care întrerupea ciclul firesc de angajare, dar care se și lovea și de reticența domeniului în sine.
Transformările, în cei 13 ani de activitate s-au văzut treptat la capitolul digitalizarea și automatizarea proceselor, care au devenit normă și normalitate în recrutarea de personal.
Un exemplu practic al digitalizării este evaluarea în timp real a performanței angajaţilor, fără să mai aștepți evaluările de final de an, un moment încărcat, cringe și nu atât de eficient ca feedback-ul în timp real.
Piața muncii a venit și cu o schimbare de atenție spre angajat, ceea ce platforma Adinei a integrat prin faptul că oferă un spațiu de dialog și de la angajat spre manager și angajator.
”Co-Factor oferă angajaților și posibilitatea de a se exprima liber, de a contribui cu idei care, nu de puține ori, au dus la inovarea unui produs sau a unui nou serviciu. Platforma ȋncurajează si comunicare buttom-up, lucru care oferă o portavoce angajaţilor. Un alt exemplu este că am reușit să schimbăm percepția că inovarea se adresează exclusiv managementului sau unui număr limitat de specialiști (din zone precum R&D, Marketing si Vanzari). Platforma noastră creează un cadru participativ, în care se poate debloca potențialul creativ uriaș al angajaților și în care pot fi depășite barierele interne care blochează fluxul de idei în organizație. De asemena, posibilitatea de a derula survey-uri complexe sau simple poll-uri, ne ajută să identificam nevoile și așteptărilor angajaților și ulterior angajatorii pot construi programe dedicate sau pachete personalizate de beneficii.”
Munca hibridă a împins digitalizarea în HR
Dacă în 2012 platformele de management al performanței și engagement pentru angajați erau atipice, pandemia a venit și a oferit contextul ca acestea să-și îndeplinească scopul și încă un pic peste.
”Munca hibridă a devenit normă, oferind angajaților posibilitatea de a lucra atât de la birou, cât și de la distanță, ceea ce a necesitat adaptarea unor strategii de HR pentru a menține productivitatea și cultura organizațională. Atunci, tehnologia dezvoltată de noi s-a dovedit salvatoare nu doar pentru business-ul nostru, ci, mai ales, pentru clienții noștri, care au putut, prin intermediul platformei, să operaționalizeze procese organizaționale complexe, precum conectarea echipelor, comunicarea internă, managementul performanței și implicarea angajaților.”
Tot la capitolul schimbări și momentul în care Co-Factor și-a găsit un loc clar în nevoile companiilor, Adela menționează și integrarea Generației Z pe piața muncii, care a adus provocări în adaptarea culturii organizaționale și a strategiilor de retenție, datorită așteptărilor diferite față de mediul de lucru.
În cei 13 ani de tandem digitalizare și HR, Co-Factor este considerată una dintre cele mai creative companii de consultanță și tehnologie din domeniul HR și cea mai premiată platformă de către comunitatea experților HR din România, pentru Performance Management și Engagement Digital.
Portofoliul lor include nume de top din cele mai variate industrii precum BT, Flanco, Unicredit, Caroli, Sergiana, Regina Maria. În total co-Factor ajută echipele a aproape 100 de clienți, care au de la 45 la 13.500 de angajati. Platforma Co-Factor ușurează și eficientizează munca tuturor celor care au adoptat-o, cu un grad de adopție de 80%.
Adela a știut că a răspuns unei nevoie reale din piață, văzând trendul ascendent cu care era primită platforma Co-Factor. Nevoile clienților erau și ele în continuă schimbare, ceea ce a dus la un moment important în dezvoltarea produsului, și anume crearea propriului lor software HR, pe baza experienței dobândite, în același timp cu dezvoltarea unei aplicații mobile.
”Apoi a venit pandemia, care ne-a forțat să inovăm și mai mult și să accelerăm dezvoltarea unui produs complet și mai complex. Următorul moment cheie va fi, cu siguranță, integrarea inteligenței artificiale.”
Chiar dacă HR-ul în România s-a adaptat tehnologiei, mai are câteva limitări. De aceea, am vrut să știm de la Adela și ce piedici mai are acest sector în prezent.
”În domeniul HR, provocările nu se termină niciodată. Astăzi, creșterea continuă a costurilor salariale, dar și identificarea și menținerea talentelor încă reprezintă o dificultate semnificativă pentru companii. Există, de asemenea, un deficit de abilități specializate în rândul candidaților, ceea ce afectează competitivitatea organizațiilor. Toate acestea sunt și rezultatul peisajului economic actual. Însă, peste toate, m-aș referi cu precădere la digitalizarea proceselor HR. Implementarea de tehnologii digitale în HR încă întâmpină obstacole. Multe companii sunt reticente, nu îndrăznesc să facă trecerea de la modul de lucru tradițional la noile metode de gestionare a proceselor organizaționale.”
Recrutare umană, învățare umană
Adela nu este doar antreprenoarea din spatele Co-Factor. Experiența ei cu felul în care oamenii își găsesc locul și misiune în companii s-a concretizat și sub forma Code of Talent, o platformă de experiențe de învățare pentru angajați.
Această platformă a pornit de la o întâlnire a antreprenoarei cu CEO-ul Ascendis, companie de training și consultanță. Antreprenorul i-a spus Adelei că își dorește să prelungească viața training-urilor tradiționale sub forma unui produs digital; practic să ducă învățarea din sală pe un canal global și accesibil mereu.
După exprimarea dorinței, s-au întâlnit toți și au pus la cuptor un produs original, mult mai complex față de ideea de la care a plecat, folosind metodologia de tipul micro-learning. Fiecare cu expertiza lui, Ascendis pe training, Co-Factor pe tehnologia în resurse umane, împreună au creat o platformă care acum are clienţi pe toate continentele și este tradusă ȋn 30 de limbi. Printre clienții Code of Talent se numără Coca Cola, Bosch, KPMG, Vodafone și alte companii din 19 țări.
Ce înveți pentru business din lucrul cu oamenii
Din culisele a două companii care au la bază progresul oamenilor, antreprenoarea a înțeles că pentru a avea un business de succes, autenticitatea, încrederea și grijă reală față de oamenii din echipă sunt esențiale.
”Oamenii se simt parte dintr-o echipă când înțeleg unde mergem și de ce. Încerc să le ofer autonomie, ca ei să capete încredere în ideile și în munca lor. Să le ofer spațiu să ia decizii, să vină cu soluții și să-și asume proiecte în care cred. Avem și acest obicei sănătos și frumos de a aprecia sincer și de a sărbători reușitele noastre – mari sau mici. Toate acestea sunt posibile numai într-un cadru în care oamenii din echipă se simt apreciaţi și evolueaza ȋmpreună.”
Pe lângă cele două companii, Adela este și membră a comunității de investiții în startup-uri cu acționariat feminin, Bravva Angels. Aici face schimb de experiență cu tinere antreprenoare, dar și descoperă perspective noi și business-uri în care merită să investești.
Și asta pentru că e de părere că ”startup-urile sunt locul unde ideile prind viață, unde pasiunea face diferența dintre un simplu concept și un business de succes”.
Iar pentru Adela, un business de succes se construiești pe 3 piloni de bază.
- oamenii sunt cheia succesului. Poți avea cea mai bună strategie, cel mai inovator produs, dar fără o echipă potrivită, totul rămâne doar un plan pe hârtie. Așa că alege-ți oamenii cu grijă, inspiră-i și investește în ei
- nu aștepta perfecțiunea. Multe idei bune rămân blocate din teama de a nu fi suficient de „pregătite” pentru lansare. Am învățat că e mai important să începi, să testezi, să înveți din feedback și să îmbunătățești pe parcurs.
- în business, networking-ul nu e despre cărți de vizită. Relațiile pe care le construiești în timp sunt poate cel mai valoros „capital” pe care îl poți avea. Învăț enorm din interacțiunile cu clientii noștri, cu alți antreprenori, investitori sau mentori și încerc, la rândul meu, să dau mai departe ce am acumulat.
Adela nu se regăsește în imaginea clasică de lider, rigid sau ascuns în spatele unui birou. Îi place să fie în mijlocul acțiunii, alături de echipa tehnică, și apropiată de zona de vânzări, care au rămas pasiunea ei. Ceea ce face acum reflectă iamginea pe care o avea Adela despre cien ar vrea să devină atunci când era mică. Ce credea atunci însă era că va fi mai simplu să ajungă aici.
Dar dacă e ceva ce a învățat despre sine și despre antreprenoriatul în tech este că:
”Pentru a construi produse de succes în IT, ȋn calitate de fondator sau CEO, nu trebuie să știi neapărat cod, dar trebuie să ai lângă tine profesioniști foarte bine pregătiţi care pot pune ȋn practică viziunea ta. Pe lȃngă asta, ȋn domeniul resurselor umane, trebuie să ȋnţelegi foarte bine procesele dar și oamenii, ȋn general. Tehnologia, oricât de avansată, există pentru a rezolva probleme reale ale oamenilor. Succesul unui produs nu stă doar în linii de cod, ci în modul în care acesta răspunde nevoilor utilizatorilor.”