Și în țara noastră un număr tot mai mare de fermieri a înțeles că ar fi cazul să adapteze o activitate tradițională, în esență, la ceea ce poate oferi tehnologia actuală. Mai ales cei care au suprafețe foarte mari cultivate și vor să facă un business din agricultură.

Iar verii Ștefan și Mihai Stănescu au creat o soluție care le vine în ajutor fermierilor români, și nu numai. Cei doi antreprenori au creat AgriSo, o aplicație mobilă care folosește tehnologie de ultimă generație, prin care fermierii pot accesa în timp real informații despre mașinile pe care le au în câmp, localizarea, alimentare și productivitate. În plus, aplicația se conectează și la sistemul APIA (Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură) și oferă un raport anual.

Când piața nu îți oferă ce ai nevoie, faci singur

”Aplicația AgriSo a luat ființă în urma nevoilor pe care le aveam în ferma noastră. Am încercat să găsim în piață soluții pentru rezolvarea acestora, deoarece problemele cu care ne confruntam noi erau identice cu cele ale fermierilor români în general, și negăsind un produs adaptat pentru piața din România, am luat decizia să dezvoltăm propriul sistem de management și monitorizare”, explică Mihai și Ștefan.

Cei doi coordonează fermele preluate din familie și administrează 3.500 de hectare în arendă. De asemenea, tinerii cultivă rapiță, grâu, floarea soarelui, grău durum, porumb, mazăre și năut pe acest teren.

Reducerea costurilor

Fondatorii AgriSo au testat aplicația, mai întâi, în propria fermă timp de un an de zile și au observat că pot reduce costurile, în același timp, crescând producția. Astfel, în propria fermă, verii Stănescu au reușit ca într-un an de zile să scadă consumul de motorină cu până la 22%. Adică, la cele 3.500 de hectare au reușit să economisească aproximativ 70 de tone de combustibil. ”Pe lângă aceasta, am economisit, de asemnea, și îngrășăminte și multe alte inputuri. Pe parcelele unde am semănat și fertilizat variabil, am reușit să creștem producția acestora concomitent cu reducerea costurilor”, spun cei doi antreprenori.

În propria fermă, verii Stănescu au reușit ca într-un an de zile să scadă consumul de motorină cu până la 22%

Pe măsură ce făceau economii din eficientizarea managementului fermei, Ștefan și Mihai reinvesteau banii în dezvoltarea altor funcționalități ale aplicației. ”Am investit în aparate tehnologice de ultimă generație, de la diferite tipuri de dispozitive GPS, antene RTK, pentru a crește precizia și randamentul în fermă, până la laptopuri, tablete și servere pentru a dezvolta softul”, adaugă ei.

Ce oferă AgriSo?

Dar ce face, concret, aplicația celor doi tineri români?

În acest moment, softul AgriSo oferă 4 funcționalități, pe lângă serviciile de scanări din satelit sau cu drone, prin intermediul cărora se creează o hartă de tip NDVI pe care se poate vedea stadiul de vegetație al culturilor, în acest mod putându-se lua decizii care duc la creșterea producției (ca de exemplu, semănatul variabil, fertilizarea variabilă sau tratamentul variabil).

Una dintre funcționalități este digitizarea terenurilor compatibile cu softul APIA (declarația la APIA, măsurătorile și modificările se fac direct în aplicație astfel încât se reduce la zero riscul de suprapuneri).

Managementul solelor este o altă funcționalitate oferită de AgriSo. Prin acest serviciu se ține evidența fiecărui input și lucrare agricolă pe fiecare solă în parte, pe cultură, sau pe întreaga fermă. ”Există și istoricul rotației culturilor, eliminând riscul erorilor de asolament”, completează fondatorii AgriSo.

De asemenea, utilajele sunt monitorizate prin GPS, fermierul putând vedea traseul acestora, suprafața acoperită la o anumită lucrare agricolă, timpii de staționare cu motorul pornit, precum și eficiența utilajului printr-un management al flotei mult mai bun.

Nu în ultimul rând, aplicația poate ajuta la monitorizarea consumului de motorină, care se poate vedea în timp real pentru ca fermierul să poată lua decizii rapide. ”Se poate elimina complet furtul de motorină, și în același timp se poate îmbunătăți eficiența lucrărilor agricole”.

”În principiu, fiecare fermier ar trebui să folosească AgriSo deoarece îi ușurează munca, îl ajuta să aibă un control mai bun asupra fermei și afacerii sale, și nu în ultimul rând, aplicația îl ajută să își crească profitabilitatea”, adaugă Ștefan și Mihai Stănescu.

Interes crescut din partea fermierilor

În acest moment, peste 70 de ferme din România folosesc aplicația AgriSo, un număr tot mai mare de fermieri interesându-se de aplicația dezvoltată de cei doi tineri. Potrivit acestora, suprafața monitorizată a ajuns la peste 100.000 de hectare, iar anul viitor planul lor este ca în portofoliu să aibă peste 5% din suprafața de teren agricol lucrată intensiv la nivelul țării noastre (România avea la nivelul anului 2013 o suprafaţă agricolă utilizată de 13,9 milioane de hectare).

În acest moment, peste 70 de ferme din România folosesc aplicația AgriSo, un număr tot mai mare de fermieri interesându-se de aplicația dezvoltată de cei doi tineri. Potrivit acestora, suprafața monitorizată a ajuns la peste 100.000 de hectare

”Pentru acest an ne-am propus să închidem la peste 350.000 euro cifra de afaceri, aceasta fiind o valoare ambițioasă comparativ cu cifra de anul trecut de aproximativ 65.000 euro, dar potențialul pieței fiind mult mai mare. Pentru 2018 sperăm să ajungem la o cifră de afaceri de 800.000 euro. Factorii principali sunt necesitatea și interesul pentru aplicație din partea fermierilor, dar și creșterea numărului de oameni de vânzări”, detaliază antreprenorii.

Astfel, dacă în acest an au avut, în medie, 4 oameni de vânzări, pe 2018 cei doi speră să ajungă la 8 specialiști în vânzări.

AgriSo în afara granițelor

Nu este singura direcție de dezvoltare a aplicației. În afara consolidării și dezvoltării locale, antreprenorii vizează extinderea în afara granițelor. ”Suntem în discuții cu mai multe firme pentru franciza AgriSo în țări precum Ucraina, Africa de Sud, Australia, Irlanda și alte câteva țări europene. Dezvoltăm și noi functionalități precum GPS de ghidaj și hărți cu umiditatea și temperatura din sol”, povestesc fondatorii AgriSo.

Pentru acest an ne-am propus să închidem la peste 350.000 euro cifra de afaceri, aceasta fiind o valoare ambițioasă comparativ cu cifra de anul trecut de aproximativ 65.000 euro, dar potențialul pieței fiind mult mai mare. Pentru 2018 sperăm să ajungem la o cifră de afaceri de 800.000 euro

Chiar dacă interesul fermierilor de la noi pentru digitalizarea fermelor este în creștere, la nivel european, lucrurile sunt mult mai accelerate. Potrivit tinerilor, există deja, în vestul Europei, chiar și ferme experimentale care folosesc roboți pentru efectuarea unor lucrări agricole. Totodată sunt și softuri de management al fermei dedicate unor anumite culturi. Însă succesul aplicației AgriSo peste hotare va fi asigurat de faptul că nicio soluție similară nu integrează atât de multe funcționalități sau aduce beneficiile pe care le asigură cea dezvoltată de Ștefan și Mihai Stănescu.

”Provocările țin mai mult de obișnuința fermierilor români care încă prefera să controleze fizic totul, să țină totul pe caiet și care încă mai cred că așa este cel mai bine pentru ei, dar odată cu schimbarea de generații din agricultura românească, lucrurile tind să se schimbe foarte repede. Agricultura viitorului probabil că va fi din ce în ce mai autonomă, digitalizată și, cu siguranță, mult mai precisă”, concluzionează antreprenorii.