O bază robotică autonomă pentru colectarea de imagini din câmp și analizarea lor (Sistem Inteligent de Identificare și Tratare cu Aplicabilitate în Agricultura de Precizie), o platformă de comunicare pentru crescători și veterinari (SoftVet) și un sistem de automatizare a serelor (Funastra) au fost proiectele desemnate câștigătoare în cadrul AgriTech Hackathon.

În cadrul evenimentului final a avut loc și lansarea Digital Innovation Hub dedicat agriculturii de precizie: SmartAgro DIH.

La realizarea proiectului câștigător au participat șapte elevi ai liceului Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”: Șopron Alexandru, Ene Silvian, Vlad Leu sunt veteranii din proiectul inițial și lor li s-au alăturat de câteva săptămâni Șopron Lucian, Badea Roberto și Andrei Luca Alexandru, coordonați de profesorul Marius Dumitrescu.

AgriTech Hackathon, soluțiile incubate

Cele 3 echipe câștigătoare vor primi, pe lângă premiile în bani, sprijin în finalizarea soluțiilor și identificarea unui model de business adaptat fiecărei soluții, iar mai apoi, introducere către clienți finali din piața românească, dar și din zona internațională.

Hackathonul AgriHack: „România poate deveni un pol al tehnologiei în agri”

La mijlocul lunii mai au fost selectate 7 idei de soluții care au intrat în faza de incubare în cadrul AgriTech Hackathon. Concursul și-a propus să promoveze dezvoltarea agriculturii din România cu ajutorul tehnologiilor digitale și să încurajeze realizarea de noi soluții care să răspundă provocărilor din acest domeniu.

Cele 7 idei intrate în faza de incubare sunt:

Funastra – sistem de automatizare a unei sere.

Sistem Inteligent de Identificare și Tratare cu Aplicabilitate în Agricultura de Precizie (SIIT AAP) - soluție de analiză de imagini pentru reducerea supra-utilizării pesticidelor în agricultură.

SoftVet- o platformă de conectare între crescătorii de animale și medicii veterinari.

CybePlanter - un sistem autonom de plantat copaci.

Agrosophia - un ecosistem de conectare a micilor fermieri cu firme de consultanță în agricultură și de informare în domeniul finanțărilor în acest domeniu.

SolExpert - dispozitiv portabil de măsurare a nutrienților din sol și crearea unui plan de fertilizare automat pentru creșterea producției fermierilor.

Aeroponix - primul sistem de crescut plante cu rădăcină în aer din România.

SmartAgro DIH, hub pentru agricultura de precizie

În cadrul evenimentui de pe 11 iunie a fost lansat și SmartAgro DIH – hub european de inovare în domeniul agriculturii de precizie. SmartAgro DIH apare ca urmare a politicilor Uniunii Europene pentru promovarea digitalizării în cadrul regiunilor europene prin intermediul DIH­urilor, acesta dorind să fie un ecosistem de inovare digitală pentru economia și administrația publică din regiunea București-Ilfov și nu doar, în sfera agriculturii de înaltă precizie și rolului tehnologiilor digitale în sectorul agricol.

Programul a fost realizat de AgriCloud, Asociația E-Civis, Bucharest Robots și Annotly în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Smart Agri Hubs South East Europe Regional Cluster.

Orange Business Services și Microsoft România sunt sponsori ai acestui Hackathon, alături de parteneri precum Facultatea de Automatică și Calculatoare – Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Matematică și Informatică – Universitatea București, ANAMOB, Ameropa Grains, Asociația “Măgurele Science Park”, Transilvania Digital Innovation Hub, Agro Fondinvest.