Cel mai recent, primăria din Alba Iulia a semnat un protocol de colaborare pentru scanarea tridimensională a orașului, cu drone speciale, pentru realizarea unei machete 3D a acestuia, după cum anunță portalul alba24.ro.

Proiectul va fi realizat de un startup cu sediul în Ilfov, Virtual Reality. Potrivit publicației din Alba, proiectul presupune crearea unei machete 3D a oraşului, prin care va putea fi explorat cu ajutorul unor căşti pentru realitate virtuală. Pentru realizarea acesteia, se va face scanarea tridimensională a localităţii, cu utilizarea unor drone profesionale. De asemenea, se va pune la dispoziţia municipalităţii şi o machetă fizică a oraşului sau a unor zone selectate.

Investiția în acest proiect va costa 200.000 de euro și va fi suportată integral de startup. Etapele de testare și finisare vor avea loc luna aceasta, urmând ca în mai să fie realizată macheta fizică. Proiectul are ca termen de livrare luna iunie a acestui an.

Alba Iulia, oraș smart

Orange și primăria din Alba Iulia colaborează de un an pentru implementarea unor soluții de smart city în cadrul orașului. În Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de rețelele de comunicații mobile, fixe și destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a orașului. Orașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.

Cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment au fost desfășurate 9 sondaje la care au participat peste 4300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun. Aplicația Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș.

Prin soluția City Analytics, Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despreprincipalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate.

De asemenea, și Questo, un startup românesc de travel, care a creat o aplicație care îți permite să descoperi orașele și poveștile acestora într-un mod inedit, rezolvând ghicitori, s-a alăturat proiectului “Alba Iulia Smart City”.

Turiștii pot ”vizita” Alba Iulia gratuit, prin intermediul unor tururi de explorare urbană, direct de pe telefon. Tururile nou create integrează în aplicație patrimoniul orașului Alba-Iulia, promovând astfel atât obiective turistice de interes, cât și informații despre gastronomia locală, povești, obiceiuri sau tradiții. În același timp, traseele Questo vor urma și locuri mai puțin populare din oraș, dar care sunt recomandate de către localnici.

Puteți afla mai multe detalii despre proiectele smart city implementate de autoritățile din Alba Iulia din acest reportaj.