- 23 Noiembrie 2023
1.000 de proiecte admise la Digitalizare IMM. Statul a folosit RPA românesc de la startup-ul Tailent pentru selecție
Proiectele care au obținut 100 de puncte în etapa de evaluare tehnică și financiară (ETF) au fost ierarhizate în funcție de criteriul de departajare: rentabilitatea activității operaționale în exercițiul financiar 2022, conform ghidului specific. Începând cu data de 5 decembrie 2023, deciziile de acceptare a finanțărilor vor fi comunicate solicitanților prin platforma proiecte.pnrr.gov.ro.
Pentru a asigura gestionarea eficientă a numărului mare de cereri de finanțare depuse, MIPE a apelat printr-o procedură publică de achiziție la identificarea, achiziționarea și implementarea unei soluții de tip RPA (Robotic Process Automation), procedură câștigată de firma ETA2U care a propus și implementat cu succes tehnologia Tailent Automation Platform. Cu ajutorul Roboților software Tailent a fost acordat punctajul ETF și clasificarea proiectelor depuse în cadrul PNRR în ordinea descrescătoare a punctajelor.
Cu acest prilej, MIPE informează solicitanții că etapa de evaluare tehnică și financiară (ETF) a fost finalizată pentru toate cele 7.188 de cereri de finanțare, restul proiectelor depuse fiind în prezent în etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității (CAE).
Având în vedere numărul foarte mare de cereri depuse, echipa MIPE depune eforturi pentru a finaliza a doua etapă de evaluare (CAE) pentru toate cererile depuse. Liste intermediare cu rezultatele procesului de evaluare vor fi publicate periodic.
Astfel, MIPE este una dintre primele instituții publice centrale care adoptă tehnologii inovatoare RPA, evidențiind angajamentul său ferm pentru eficientizarea proceselor administrative în linie directă cu misiunea ministerului de rolul de a intermedia accesul românilor la fondurile europene nerambursabile pentru ca România să se dezvolte sustenabil.
MIPE continuă să își consolideze angajamentul de a facilita accesul la finanțare pentru IMM-uri și de a susține transformarea digitală a sectorului privat. Această inițiativă reflectă eforturile constante ale MIPE de a stimula dezvoltarea economică și inovația în rândul întreprinderilor mici și mijlocii din România.
„Pentru România este un moment istoric. Un semnal dat de administrația publică centrală că lentila pusă asupra digitalizării României este o misiune serioasă, asumată și susținută. Cu atât mai mult cu cât această premieră de folosire a tehnologiei RPA se întâmplă adiacent unui proiect care susține IMM-urile din România pe calea lor către digitalizare. Misiunea noastră la Tailent este exact aceasta, de susținere a companiilor mici și mijlocii la nivel global, oferind o tehnologie abordabilă și necostisitoare, care să permită accesul celor mulți către tehnologia RPĂ, altfel considerată prea costisitoare și greu de folosit în afara companiilor foarte mari”, a declarat Mario Popescu, CEO al Tailent pentru start-up.ro.
„Pentru Tailent Automation Platform, este o recunoaștere a impactului pozitiv pe care o tehnologie creată, dezvoltată și încă deținută în integralitate de români o poate aduce și în mediul public, acolo unde am întâlnit o echipă de profesioniști cu o foarte bună înțelegere de proces dar în același timp cu o abordare sănătoasă și o dorință vizibilă de a contribui la schimbarea în bine pe care tehnologia în general o aduce. Utilizarea tehnologiei RPA pe care Tailent Automation Platform o oferă, oferă o diferență importantă, asistând procesele laborioase, repetitive și rezolvă o serie de probleme legată de eficientizarea interconectării și interoperabilitatea multiplelor surse de date necesare pentru buna îndeplinire a activităților necesare în acest proiect”, a mai spus acesta.