10 sfaturi pentru antreprenori în 2018

Dacă vrei să te apuci de afaceri în 2018, am făcut o listă cu 10 sfaturi pentru antreprenori în 2018. Cu GIF-uri.
N-ai idei de afaceri?

Unul dintre lucrurile la care se pricep de minune scriitorii, scenariștii și alți creativi este să ne transporte în alte lumi, să ne facă să vedem lucrurile prezente dintr-o altă perspectivă și, în cele din urmă, să ne facă să visăm viitorul.

Propunerea mea este să te uiți la serialul Black Mirror cu pixul în mână și să-ți notezi tot ce-ți trece prin minte. It's a gold mine, trust me.

 

Ți-e frică de eșec?

E firesc – în doze optime, frica asta te motivează. Dar n-o lăsa să te copleșească și să te blocheze. În loc să intri ca bolovanul în apă, bagă mai întâi un deget, abia apoi toată mâna. Treptat, micile experimente pe care le faci pentru a-ți depăși limitele te vor ajuta să-ți dizolvi traumele pe care poate le-ai suferit în copilărie cu privire la eșec, când erai certat de părinți și profesori pentru cele mai mici greșeli pe care le făceai.

Încă ceva: fă-ți bine temele și încearcă mereu să beat the odds. Dacă statisticile spun că doar una din cinci companii noi supraviețuiește după un an, pornește cinci business-uri deodată.

 

Nu știi exact ce și cum să faci?

Experimentează! Pornește cu câteva supoziții, testează-le, analizează rezultatele, aruncă ce nu-i bun, implementează ce funcționează, rinse and repeat.

Dar indiferent ce faci, ai grijă să pornești întotdeauna de la o nevoie reală pe care o au suficient de mulți oameni, iar ca misiune asumă-ți să implementezi cea mai bună soluție posibilă.

 

N-ai carismă?

Just forget about it. Don't worry, be happy. And make fun of yourself whenever you get the chance - this is your secret superpower!

 

Nu crezi că ești suficient de bun?

Cere feedback! Nimeni nu s-a născut perfect, iar oamenii se simt bine când le cere cineva părerea, mai ales dacă e vorba despre un subiect la care se pricep. Te vor ajuta cu drag să-ți slefuiești proiectul, îți vor oferi încrederea necesară și mulți dintre ei îți vor deveni clienți și ambasadori.

Sigur că ajută și cursurile la ceva, dar la un moment dat tot va trebui să te oprești din învățat și să acționezi. E bine să cazi de cât mai multe ori la începutul unui business, pentru că așa înveți cel mai repede. Dacă termini primul an fără nicio julitură, înseamnă că nu faci ceva bine.

 

N-ai suficienți bani?

Asta e foarte bine, altfel poate că nu te-ai fi gândit la antreprenoriat. Istoric vorbind, primii bani pe care îi primesc cele mai multe afaceri la început de drum vin de la friends, family, and fools. So ask around. În afară de asta, apar din ce în ce mai multe modalități de fundraising, de la platforme ca Indiegogo până la ICO (Initial Coin Offering) în lumea criptomonedelor. Cercetează & experimentează!

În timp ce o campanie Indiegogo presupune lansarea unui produs, un ICO presupune lansarea unei companii care dezvoltă un produs sau serviciu folosind tehnologia blockchain (o bază de date descentralizată ce rulează pe o rețea distribuită de calculatoare). Așa cum companiile vând acțiuni atunci când sunt listate la bursă prin IPO, în cazul unui ICO este vorba de vânzarea unei noi criptomonede – o monedă digitală care funcționează pe blockchain și este securizată prin criptografie.

 

N-ai suficienți clienți?

Vorbește mai mult despre soluția ta. And it better solve a real problem that many people have.

Iar când îți stabilești bugetele de cheltuieli, adu-ți aminte că, dacă ai avea 10$, strategia perfectă ar fi să cumperi pixuri de 1$ și să faci marketing de 9$.

Ți-e teamă că business-ul tău face prea mult rău oamenilor și planetei?

Mă bucur mult să aud asta. În loc să faci terapie din cauza stresului, mai bine gândește-te cum ai putea porni o afacere socială care să rezolve o problemă din comunitatea ta fără să producă efecte negative.

De asemenea, ai putea să aplici pentru un certificat BCorp (Benefit Corporation) și să-ți asumi The 3 Ps Bottom-line: People, Planet, Profit (în ordinea asta).

 

Lucrezi prea mult și nu apuci să-ți vezi prietenii și familia?

Gândiți-vă ce proiecte ați putea implementa împreună și treceți la treabă!

 

Ți se pare că ar trebui să existe mai mult decât atât în viața asta, pe lumea asta?

Concurează pentru premiul oferit pentru Cel Mai Mare Beneficiu Adus Planetei & Ființelor.

Oh, nu există încă această competiție?

Hai s-o inventăm împreună! https://www.linkedin.com/in/cristian-crypto/

---

Cristian Cotarcea este marketer, zentreprenor și blockchain evangelist. Îl găsești pe Facebook aici și pe LinkedIn aici.