3 moduri de a contribui la reducerea deșeurilor electronice

Se estimează că, în fiecare an, la nivel mondial, se generează până la 53 de milioane de tone de deșeuri electronice, iar noi reciclăm doar o cantitate neglijabilă - aproximativ 15-20%. Cum poate fi prevenită eficient această problemă?

Lupta împotriva deșeurilor electronice nu se referă doar la consumatori și la comportamentul acestora. Ea depinde în mare măsură de producătorii de echipamente. Aceștia sunt cei care dictează dacă smartphone-urile, ceasurile inteligente, tabletele și laptopurile lor pot fi ușor de reparat și dezmembrat sau dacă clientul va trebui să cumpere un nou dispozitiv chiar dacă există o defecțiune minoră.

Sursa: FixShop

Suport Right to repair

Pentru a reduce cantitatea de deșeuri electrice, a fost creată mișcarea Right to repair pentru a promova dreptul consumatorilor de a-și repara aparatele. Right to repair este susținut și de FixShop, care depune eforturi pentru a se asigura că dispozitivele electronice stricate sunt reparate și nu ajung să fie considerate deșeuri periculoase.

Legea privind reparațiile electronice

În prezent, există o lege în vigoare care obligă producătorii de frigidere, televizoare, mașini de spălat vase și uscătoare de păr să producă echipamente care pot fi reparate în termen de 10 ani. Din păcate, această lege nu se aplică producătorilor de dispozitive electronice mai mici - smartphone-uri, tablete, ceasuri inteligente sau laptopuri.

Service autorizat și reaprovizionare cu piese originale

Producătorii de produse electronice doresc să obțină cât mai mult profit posibil, așa că încearcă să își convingă clienții să cumpere cât mai multe produse noi. De aceea, ei fac reparațiile imposibile sau dificile. Aceștia folosesc blocări software și soluții de proiectare care, de multe ori, nu lasă clientului altă opțiune decât să arunce dispozitivul defect la coșul de gunoi electric și să cumpere unul nou.

Telefoanele inteligente care ar putea funcționa încă câțiva ani dacă o componentă ar fi reparată ajung adesea la gunoi. Atelierele de reparații independente și comercianții cu amănuntul de piese de schimb din întreaga lume, inclusiv FixShop, luptă în mod activ împotriva acestei tendințe.

Cum să contribuim la protecția mediului?

Pentru a ajuta la protejarea mediului înconjurător și pentru a minimiza deșeurile electronice, experții de la FixShop spun că trebuie să luați următoarele măsuri de bază.

Sursa: FixShop

  • Repararea echipamentelor
  • Dacă echipamentul se defectează, căutați modalități de a-l repara. Adesea, atelierele de reparații autorizate nu au voie să efectueze anumite reparații. Așadar, duceți-vă aparatura electronică la un centru de service independent.

  • Reutilizare
  • Este important să reciclați piesele deteriorate. FixShop colaborează cu companii care produc componente noi din cele vechi. Piesele care nu pot fi refolosite sunt eliminate într-un mod ecologic. 

    FixShop oferă o selecție largă de piese de schimb de toate calitățile disponibile pe piață. De asemenea, puteți găsi cu ușurință componente pentru repararea dispozitivului dumneavoastră care nu sunt disponibile în magazinele autorizate.

  • Smartphone-uri recondiționate
  • Una dintre cele mai mari probleme actuale este faptul că achiziționăm din ce în ce mai multe echipamente noi, ceea ce duce la tot mai multe deșeuri electronice. Dacă nu doriți să faceți parte din această tendință neplăcută, acordați prioritate cumpărării de smartphone-uri recondiționate second-hand. 

    Dacă sunteți în căutarea unor echipamente recondiționate testate de calitate, vizitați magazinul online FixShop, unde veți găsi o selecție largă de modele diferite. Cumpărarea unui smartphone folosit nu numai că ajută la protejarea mediului înconjurător, dar vă economisește și bani.



    Citeste si