- 26 Noiembrie 2024
3 startup-uri românești la Innovation Labs: Vatis Tech, Esenca, Offset
Vatis Tech este o platformă de transcriere automată ce funcționează atât on-cloud, cât și on-premise, oferind o acuratețe de 97-98% pentru limba română, iar unul dintre fondatorii săi este Adrian Ispas.
Mihai Petre e fondatorul Esenca, platformă care folosește tehnologia pentru a măsura corpul uman din două imagini, facilitând comenzi de haine personalizate în diverse domenii, inclusiv fashion și medical.
Andrei Popescu a fost cofondator Offset, care își propune să capteze dioxidul de carbon din atmosferă folosind alge, descriind conceptul ca un acvariu „inteligent”.
Din discuția celor trei antreprenorii cu echipele de la Innovation Labs, noi am extras câteva lucruri care ne-au atras atenția, dar multe alte idei veți identifica în clipul video de pe canalul Innovation Labs.
- Adrian Ispas: “Pandemia a fost un moment de oportunitate pentru noi, un timp în care am putut să ne concentrăm pe dezvoltarea ideilor.”
- Mihai Petre: “Motivația nu este suficientă; disciplina și perseverența sunt cele care ne duc mai departe.”
- Adrian Ispas: “Fiecare idee trebuie să fie validată prin feedback de la clienți; doar așa putem adapta produsele la nevoile reale ale pieței.”
- Adrian Ispas: “Startup-urile necesită flexibilitate; trebuie să fim pregătiți să pivotăm atunci când este necesar.”
- Andrei Popescu: “Cea mai mare provocare este să rămânem conectați la scopul nostru și să nu ne lăsăm distrași de obstacolele întâmpinate.”
Unplugged Talks sunt o serie de discuții - fie sub formă de prezentare sau de interviu, în cadrul cărora personalități din industrie, manageri și antreprenori de top în domeniul tehnologiei discută teme de interes privind antreprenoriatul tech, precum crearea și lucrul într-o echipă, leadership, modele de afaceri, product management, investiții, aspecte juridice și multe altele, ajutând echipele din program să deprindă bazele construirii unui startup. Acestea au fost organizate în cadrul perioadei de mentorat a ediției din 2024 a Innovation Labs, fiind deschise participării, atât fizic, cât și online, pentru echipele aflate în program la nivel național.
Ce poți afla pe larg din discuția celor 3 fondatori cu startup-urile:
- Cum Vatis Tech a fost creat pe baza dificultăților lui Adrian Ispas în a găsi informații relevante în podcaturile pe care le asculta.
- Cum își construiește Adrian Ispas echipa. Compunerea echipei a fost realizată prin recrutarea prietenilor și cunoscuților, accentuând importanța mindsetului și adaptabilității, dar și adaptarea acestora la cultura companiei.
- Motivațiile inițiale ale fondatorilor nu sunt financiare, ci se concentrează pe rezolvarea problemelor reale și inovație.
- Cum se compară munca dintr-un startup versus un de muncă tradițional. Un startup va avea mereu un volum mai mare de muncă și provocări constante.
- Fricile de la început și cum au reușit să le gestioneze, concentrându-se pe progresul pas cu pas.
- Procesul de validare a ideilor prin interacțiunea cu potențiali clienți și feedback-ul obținut.
- Provocările întâmpinate pe parcurs și cum adaptarea constantă a fost esențială pentru succesul lor.
Innovation Labs este un program educațional dedicat echipelor pasionate de antreprenoriat și tehnologie care vor să facă primii pași spre a-și deschide un business. A fost cofondat de către Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș în 2013, pe parcurs alăturându-se și Vladimir Oane, iar astăzi este coordonat de Flavia Husar și Daniel Rosner în calitate de cofondatori.
Programul începe mereu cu hackathoanele, evenimente de 30 de ore, desfășurate în cele 4 centre principale ale programului: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.În cadrul hackathoanelor, echipele participante pitchuiesc câte o idee de business, iar o parte dintre acestea sunt alese pentru a intra în etapa de mentorat. Ulterior, pe parcursul a 10 săptămâni, echipele au parte de sesiuni teoretice, dar și de întâlniri cu specialiștii care oferă feedback valoros echipelor pentru a le ajuta să treacă de la stadiul de idee la cel de produs. Marea finală a programului, Demo Day, aduce 16 cele mai promițătoare echipe pe scenă, în fața unui public avizat să le evalueze, dar și în fața publicului general și a reprezentanților media.
Anul acesta pe lângă valoarea obținută în urma participării în program, un startup a primit și o investiție din partea Early Game Ventures, o premieră în cei 12 ani. Investiția de 150.000 de euro a venit ca urmare a parteneriatului strategic inițiat în 2024 între Innovation Labs și Early Game Ventures, prin care programul de pre-accelerare își dorește să amplifice sprijinul acordat echipelor în program și să ajute la dezvoltarea ecosistemului de tehnologie din România.
Aproape 700 de echipe au participat în program de-a lungul celor 12 ani de activitate, multe incluzând studenți ale celor 19 universități partenere ale programului din 9 orașe din România. Startup-urile de alumni ai Innovation Labs, un adevărat catalist pentru inovare și progres, au o evaluare financiară de peste 200 de milioane de euro.
Unde urmărești Innovation Labs?- Intră pe site-ul oficial pentru a vedea anunțurile privind programul
- Pe pagina oficială de Facebook Innovation Labs
- Pe canalul de YouTube
Urmărește secțiunea aceasta numită Innovation Labs pentru interviuri cu vizionarii care au devenit mentori ai echipelor, dar și cu cei care au trecut prin program și au dezvoltat afaceri de sute de milioane de euro.