Finanțare de 30.000 de euro de la Climate Community Lab pentru inițiative comunitare

În cadrul conferinței pentru climă COP26 care tocmai s-a încheiat, au existat declarații conform cărora Europa va renunța la combustibilii fosili până în 2050. Planificarea viitorului regiunilor care se bazează din punct de vedere economic pe utilizarea cărbunelui rămâne o provocare, lucru care este deja abordat de inițiativa Climate Community Lab.

Aceasta își propune să sprijine oamenii din aceste regiuni să renunțe la utilizarea combustibililor fosili. Vă puteți alătura participând la ateliere care vor dezvolta idei pentru un viitor post-carbon. Inițiativa este deschisă tuturor, iar cele mai bune idei vor fi finanțate cu 30.000 de euro.

Climate Community Lab a fost înființat în 2020 la inițiativa EIT Climate-KIC, cu scopul de a conecta indivizi și organizații interesate de acțiuni climatice în Europa Centrală și de Est.

Misiunea CEE Community Lab este de a sprijini comunitățile locale și indivizii care luptă activ împotriva schimbărilor climatice. Laboratorul a devenit, de asemenea, un incubator de inițiative, oferind oportunități competitive pentru sprijin financiar și mentorat.

Anul acesta, EIT Climate-KIC împreună cu o echipă de organizații partenere - 4CF, Universitatea din Varșovia și Impact Hub se concentrează pe idei care să sprijine tranziția regiunilor carbonifere către un viitor sustenabil.

Activiști și organizații din Polonia, România și Cehia vor lucra împreună și vor crea diverse scenarii de dezvoltare, precum și schimbări în regiunile lor, participând activ la acest proces de transformare. Întâlnirile planificate sunt deschise nu numai instituțiilor și autorităților locale, ci în primul rând activiștilor, liderilor locali și ONG-urilor. În cadrul programului participă deja reprezentanți ai regiunilor Śląskie și Łódzkie, Valea Jiuli și Pohornická krajina din Cehia.

„Transformarea eficientă și echitabilă a regiunilor carbonifere nu poate avea loc fără implicarea oamenilor. Viitorul acestor locuri este în propriile lor mâini”. – a declarat Joanna Sabat, CEE Ecosystem Developer, EIT Climate-KIC. „Sustenabilitatea, renunțarea la o economie bazată pe combustibili fosili, viitorul orașelor și regiunilor care utilizează cărbune necesită comunități active și proiecte locale de succes, pe care dorim să le sprijinim substanțial din punct de vedere financiar, prin intermediul Community Lab”, adaugă ea.

Primul pas pentru a obține grantul a fost înregistrarea participanților la webinar-ul Futures Literacy LAB, care a avut loc pe 18 noiembrie.

Participanții au răspuns la întrebări cu privire la modul în care va arăta regiunea lor după anul 2050. Ei au juxtapus scenariile pregătite pentru viitor cu viziuni alternative disponibile despre acesta. Scopul principal al webinar-ului a fost acela de a dezvolta capacitatea de a crea scenarii alternative și de a le folosi pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare în prezent.

Al doilea pas pentru participarea în cadrul CEE Community Lab și obținerea unui grant este prezența la atelierul online intensiv de trei zile IdeaLab 2021, programat pentru 24-26 noiembrie 2021. În cadrul evenimentului vor fi create și dezvoltate idei care vor primi sprijinul EIT Climate-KIC.



Citeste si