4 motive de îngrijorare pentru economia românească

La umbra alegerilor care urmează în România, există o mișcare tectonică industrială și economică ce poate influența viitorul României. Un val de disponibilizări anunțat în industria producătoare venit ca un val dinspre mișcările globale poate influența economia.

Dincolo de orice populism, economia României arată astfel: peste 51% din companiile din România au capital străin, 45% din companii au capital românesc, iar 4% sunt de stat. În acest context, acesta este dansul pe care economia trebuie să-l danseze.

Săptămâna trecută probabil că ați auzit mai multe știri despre alegeri, decât despre mișcările economiei, dar situația e cam așa.

Motivul disponibilizărilor sau șomajului vin din reducerea cererii, din creșterea prețului materiilor prime, dar și din faptul că România nu mai este o piață atractivă pentru că avea prețuri mici și salarii de nivel scăzut, ci e o piață mai scumpă. Doar exemplul Schaeffler din fabrica din Cristian, județul Brașov. Are 5.000 de angajați, iar 800 de persoane vor fi concediate până la finalul anului. O mișcare tectonică ce se va vedea în comunitate puternic.

  • Indicele BCR PMI, care analizează industria producătoare din România a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele șapte luni. Astfel, scade producția, comenzile, dar și numărul de angajați.

Veți găsi în linkurile de mai jos din acest newsletter o analiză completă pe această tematică, dar dincolo de cifrele absolute, astfel de mișcări se vor întâmpla. Atenție așadar la declarațiile populiste ale politicienilor, comparați-le cu astfel de mișcări.

  • Unul dintre cei mai importanți jucători în zona agriculturii, Holde Agri, companie românească listată la bursă, a anunțat o serie de măsuri pentru redresarea activității. Astfel, dincolo de o serie de împrumuturi pe care firma românească le va lua, în 2022 au fost loviți de o creștere a prețului la îngrășăminte, în 2023 produsele agricole s-au ieftinit, iar în 2024 seceta a lovit - chiar dacă vorbim de o companie tehnologizată.

Chiar și cele mai interesante și inovatoare companii din agricultură au fost lovit de mișcările de piață și trebuie să se redreseze. Companii care au investit în digitalizare și tehnologie.

  • Raportul Standard&Poor's a redus cifra de creștere economică a României de la 3% la 1,6%. Salariile din sectorul public au crescut cu 23%, pensiile au crescut și ele, iar salariul minim a fost mărit. Suntem la 9% creștere anuală a consumului, al doilea ritm din UE.

Acestea sunt doar patru semnale pentru antreprenori pentru perioada viitoare, o perioadă când optimismul va trebui retransformat în atenție și creștere cu grijă a investițiilor. Problema este că până în alegeri nu vom avea nicio intervenție de impact și niciun dialog, ci vom avea un spectacol politic bazat pe demagogie și fără politici publice serioase. Cine vorbește politici publice în timpul campaniei pare că se afundă și nu se adresează populației extinse. Așa că următoarea perioadă va fi a declarațiilor generale și banale. Ca atunci când erai în școală și ziceai ceva ca să iei un 6 să treci.



Citeste si