5 aplicații de mesagerie pe care să le folosești. Chiar și atunci când n-ai net

Zi de zi folosim aplicații de mesagerie, trimitem milioane de mesaje și parcă am uitat să vorbim la telefon. Am pus cap la cap o listă de cinci aplicații de mesagerie, de la cele cunoscute, la cele care-ți permit să ai mai multă intimitate sau să le folosești chiar și când nu ai internet.

Cea mai folosită aplicație din România este WhatsApp, o aplicație care deși e deținută de Facebook e destul de sigură, deși niciodată nu știm ce face Facebook cu datele noastre. Dar pe lângă aceasta, sunt și câteva programe care au criptarea ca model de business, iar eu am pus pe listă 5 aplicații pe care ori le știi sau trebuie să le știi. 

Signal

Signal este cea mai cunoscută aplicație de mesagerie criptată din lume și milioane de persoane o folosesc. Signal a promovat mereu intimitatea utilizatorilor săi, faptul că encripția este de nivel militar și este folosită de jurnaliști, persoane importante, dar și de avertizori de integritate din toată lumea. 

Signal e deținut azi de către Twitter, dar nu s-au schimbat lucrurile de când e în această cupolă. Criptarea este end to end și este securizată mereu. Se pot trimite texte, mesaje vocale, fotografii, videoclipuri sau fișiere. De asemenea, poți face și apeluri video sau vocale. Nu are reclame și nici nu te urmărește, așa că dacă ții la intimitatea ta Signal e cea mai bună variantă. 

Telegram

Telegram este o alternativă la WhatsApp din punctul meu de vedere. Chiar dacă este deținută de un rus, Pavel Durov, acesta este cunoscut ca un opozant al regimului din Rusia. De altfel, Durov a fost CEO la Vkontakte, cea mai mare rețea socială de acolo și și-a dat demisia când i s-a cerut să dea datele utilizatorilor săi. 

Telegram nu e o aplicație care să poată să-ți garanteze securitatea Signal, dar pentru mine e o alternativă mai bună la WhatsApp. Poți să ai control asupra conversațiilor, poți să le faci secrete, dar sunt encriptate oricum. Plus că ai canale prin care poți urmări diferite publicații, creatori sau subiecte și e un mediu de informare bun. Aplicația e și foarte rapidă, atât pe mobil, cât și pe desktop, iar colecția sa de stickere este cea mai bună din lume. Poți să creezi și boți pe Telegram prin care să livrezi informații, să conectezi site-ul tău la el și să fie ca un newsletter pentru cei care vor să-l urmărească. 

WhatsApp

WhatsApp e deținut de Facebook, așa că nu pot să garantez securitatea sa. E totuși cea mai folosită aplicație de mesagerie din lume și are encripție end to end, nu are reclame și a căpătat noi funcții mereu. De curând WhatsApp a anunțat că permite folosirea sa pe mai multe dispozitive și merge atât pe web, cât și pe mobil. 

Poți avea conversații secrete sau care să se autodistrugă sau conversații normale, criptate. De asemenea, poate fi o unealtă și pentru afaceri prin WhatsApp Business. Această aplicație permite IMM-urilor să fie în dialog cu clienții lor, să seteze boți, răspunsuri automate și să poate comunica mai ușor cu clienții. 

Bridgefy

Bridgefy a devenit cunoscută în timpul protestelor din Hong Kong și e o aplicație pe care în mod normal aș recomanda-o în timpul concertelor, atunci când rețelele mobile nu stau foarte bine cauza supraaglomerării. Dar e bine să o ai de rezervă dacă situația din lume se schimbă, că niciodată nu știi. 

Bridgefy folosește tehnologia Bluetooth a telefonului pentru a putea conecta device-urile și nu are nevoie de internet pentru a funcționa. Practic, semnalul sare dintr-un Bluetooth în altul până la destinatar. Pentru a trimite mesaje prietenii tăi trebuie să fie la maximum 100 de metri de tine. Dacă ai nevoie să-i scrii cuiva care e departe, Bridgefy se conectează la Bluetooth-ul altor telefoane, mesajul ajungând un pic mai greu, dar ajunge. Bridgefy are și intimitate mare, iar în timpul protestelor din Hong Kong nu a putut fi cenzurată. 

Wire

Wire este o aplicație de mesagerie și colaborare. Un fel de Slack care este foarte ancorat în zona de anonimitate. Oferă encripție end to end standard care nu trebuie activată, ci funcționează în fundal. Fiecare mesaj are encripție unică, pentru a nu putea fi compromise cheile de criptare. 

Wire poate fi folosită pentru mesaje text, dar și pentru colaborare audio și video. Poate fi folosită de companii, de grupuri de prieteni sau de ONG-uri, care au nevoie de securitatea datelor și conversațiilor. De asemenea, și sharing-ul de documente este unul criptat și e foarte util în cazuri de criză. 



Citeste si