5 lucruri esențiale pe care să le urmărești atunci când iei un credit
Condițiile de creditare din ultimii ani sunt din ce în ce mai relaxate, motiv pentru care foarte mulți oameni apelează la credite pentru a acoperi diverse cheltuieli.
Unii iau credite pentru achiziții imobiliare, alții iau credite pentru investiții în propriile business-uri în timp ce alții optează pentru un împrumut pentru cheltuielile uzuale.
Indiferent care este scopul pe care îl ai atunci cand iei un credit, este bine sa te asiguri ca la sfarsitul perioadei de creditare ai plătit cat mai puțin pe serviciul de împrumut și că gradul de îndatorare din perioada creditarii nu este unul pe care nu-l poți ține sub control.
Ce trebuie sa ai în vedere atunci cand iei un credit?
Ia o decizie asupra tipului de credit. Pe piața din România exista o mulțime de oferte de credite, credite bancare, credite rapide, credite doar cu buletinul. Dacă ești unul dintre oamenii fericiti care nu duc lipsa de bani sau ai la dispoziția mult timp, creditul rapid este un serviciu inutil pentru tine. Dar în cele mai dese cazuri, viața ne oferă surprize neplăcute, punându-ne în situații neprevăzute. Atunci apare nevoia urgentă de bani și nu ne putem permite luxul de a pierde timpul pentru obținerea unui credit. În astfel de situații nu gasesti alta solutie decat creditul rapid.
Fa-ti foarte bine temele! Învață totul despre creditul pe care urmează să-l accesezi și încearcă sa faci simulari. Este important sa analizezi cu foarte mare atenție dobânzile și taxele impuse de instituția de creditare, deoarece de ele depinde cheltuiala finală.Ce se intampla daca intarzii o luna cu plata ratei? Ce se întâmplă dacă alegi sa platesti totul în avans. Este bine sa treci prin toate posibilitatile, în așa fel incat nicio situație să nu te surprindă.
Gandeste-te daca chiar merita sa iei creditul. De multe ori, împrumuturile sunt făcute pentru bunuri care își pierd valoarea în scurt timp. Înainte de a lua un credit, gandeste-te daca ai cu adevărat nevoie de el. Un telefon scump, spre exemplu, poate genera costuri de cateva ori mai mari decat ar merita. Presupunand ca îți cumperi un telefon cu 5000 de lei printr-un credit, cel mai probabil la sfarsitul perioadei de creditare vei plăti 7000-8000 de lei pe el, iar valoarea pe care o va avea atunci va fi de 2000-3000. Este o pierdere pe care nu ar trebui sa ti-o asumi.
Afla totul despre instituția de la care vrei sa iei creditul! Discuta cu reprezentanții ei, citește cu atenție contractul pe care ți-l propune, citeste cu atentie condițiile de pe site și asigura-te ca în situații limită poți găsi înțelegere.
Împrumută exact atat cat ai nevoie! Nu împrumuta sume mai mari decat cele de care ai nevoie, deoarece cu cat suma este mai mare, cu atat cheltuiala pe care o generezi este mai mare. Scopul este acela de a te folosi de bani, nu de a-i pierde.
În general, merită să iei un credit doar atunci cand vrei sa realizezi un proiect mare care contribuie la dezvoltarea ta sau a copiilor tai, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pentru tine sau pentru familia ta. Dacă vrei sa incepi un business și nu ai finanțele necesare, să știi bine cum poți sa le castigi în viitor, un credit poate fi o soluție foarte bună.