- 5 Ianuarie 2023
5 startup-uri de securitate cibernetică de care trebuie să știi
Securitatea cibernetică face parte din arsenalul esențial al fiecărei companii. Din acest motiv, numeroase startup-uri din România găsesc diferite nișe pe care să le dezvolte. Astfel, domeniul a crescut în ultimii ani și e susținut inclusiv prin acceleratoarele și incubatoare organizate la noi în țară.
De ce contează securitatea cibernetică? Pentru că un incident informatic poate cauza pagube de sute de milioane de dolari în funcție de dimensiunea companiei.
În pregătirea veștilor din 2023, am pregătit o listă incompletă de cinci companii care ne-au atras atenția și care pot face lucruri interesante în domeniul și pentru mediul de business din România.
Pentest ToolsPentest Tools a fost fondat de Adrian Furtună în 2023 și a dezvoltat un software care poate simula în doar câteva minute un atac împotriva vulnerabilităților unei companii. Startup-ul românesc lucrează cu firme pentru a oferi echipelor de securitate posibilitatea de a identifica vulnerabilități în software care expun organizația la atacurile hackerilor.
Pentest-Tools.com, startup-ul românesc care a creat o platformă bazată pe servicii de tip cloud cu ajutorul căreia se pot efectua teste de penetrare și evaluare a vulnerabilităților, ocupă locul 17 în rândul celor 25 de companii incluse în categoria “Companies to Watch” în topul Deloitte Fast 50 de anul acesta, cu o rată de creștere de 441%
Coda IntelligenceCoda Intelligence este o unealtă ce se folosește de inteligență artificială pentru a oferi un management al vulnerabilităților pentru ca orice afacere să aibă acces la unelte de cybersecurity relevante.
Startup-ul a luat o investiție de 800.000 de euro în 2020 de la Early Game Ventures și soluția sa este dedicată IMM-urilor. Practic, companiile se pot apăra fără să aibă nevoie de echipe tehnice complexe sau de ethical hacking pentru testarea sistemelor.
DekeneasDekeneas e un startup care se adresează companiilor de mari dimensiuni sau instituțiilor publice care au provocări în momentul trecerii în online cu protecția în fața posibilelor atacuri.
Dekeneas folosește inteligența artificială și machine learning ca să detecteze atacuri complexe, cum ar fi cele de tip „watering hole” (infectarea unui site popular, vizitat de un număr mare de persoane) sau cryptojacking (injectarea de software malițios care folosește calculatoarele vizitatorilor unui site pentru minarea de monedă virtuală).
Atacurile de tip watering hole folosesc metode avansate, pentru care încă nu poate fi aplicată reprezintă o strategie specifică de identificare și detecție. Acestea sunt folosite preponderent de atacatori cu un nivel ridicat de cunoștințe, specifice grupărilor de criminalitate informatică, grupurilor APT (Advanced Persistent Threat) sau finanțate de către agenți instituționali.
StageOne - Cyber DaciansStageOne este un produs software disruptiv de securitate cibernetică ofensivă ce pregătește organizațiile pentru a face față atacurilor cibernetice avansate, demonstrând eficacitatea sau ineficiența programului lor de securitate. Platforma permite utilizarea unor tehnici complexe adversariale împotriva infrastructurii țintă pentru a găsi vulnerabilități, ajutând astfel la atenuarea acestora înainte ca un atacator real să le poată manipula.
CyberEduCyberEDU a început în 2020 ca un poligon virtual pentru comunitatea de securitate cibernetică. Echipa din spatele ideii a lucrat împreună timp de mulți ani la diferite proiecte legate de securitatea cibernetică - cum ar fi DefCamp, European Cyber Security Challenge, Bit Sentinel.
CyberEdu găzduiește competiții și inițiative private, ateliere pentru cybersecurity și alte evenimente dedicate apărării împotriva hackerilor.