- 31 Decembrie 2022
5 startup-uri din România care vor să ne facă grânarul tehnologic al Europei
Am făcut o listă cu cinci startup-uri care schimbă agricultura din România și din Europa, companii care au primit deja investiții, care au fost achiziționate majoritar sau minoritar de jucători importanți din industrie. Nu e nicidecum o listă completă, ci una formată din materialele pe care le-am scris anul acesta pe start-up.ro.
Startup-urile permit fermierilor să aibă mai multe date, să folosească tehnologia, să-și administreze afacerile mai bine și să aibă rezultate mai bune.
OgorEchipa OGOR a dezvoltat un startup agri-tech dedicat fermierilor, ce folosește imagini satelitare pentru a construi un istoric viu al practicilor agricole executate pe terenurile fermierilor în ultimii trei ani. Scopul serviciului este de a traduce un conținut mare de informații despre starea terenurilor agricole într-o formă accesibilă fermierilor.
”Ideea OGOR a apărut în 2019, când am fost provocați de un fermier să propunem și să dezvoltăm o soluție inovatoare pentru agricultorii din România. Momentul decisiv a fost acela în care fermierul a văzut hărțile satelitare Copernicus, descoperind o perspectivă total nouă asupra terenurilor și fermei sale”, ne-a povestit Dafina Jeacă, unul dintre fondatorii OGOR.
Apiary Book”Apiary Book este un startup AgriTech care furnizează o soluție completă de gestiune a activităților într-o stupină, monitorizare a stupilor și analiză a datelor familiilor de albine și a factorilor de mediu care le afectează sănătatea. Misiunea noastră este de a ajuta apicultorii din întreaga lume să ia decizii informate mai bune pe baza datelor istorice, a condițiilor actuale și a celor mai bune practici”, spun fondatorii acestei afaceri.
În acest moment, Apiary Book oferă mai multe soluții apicultorilor. Aplicația permite înregistrarea informațiilor despre numărul, starea de sănătate și întreținerea fiecărei familii de albine, activitățile, inspecțiile, tratamentele efectuate și alte operațiuni în domeniul apiculturii.
Manna FoodsManna Foods Solutions, un startup fondat de Mădălina Ilie, lucrează la o tehnologie inovatoare care poate revoluționa industria alimentară. Astfel, alături de colegii săi, Mădălina a inițiat dezvoltarea primei imprimante alimentare 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate.
Reebo, cum se numește imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri și sandvișuri ready-to-eat, personalizate și controlate caloric de consumator. Totul în circa 2 minute.
VerdefoodVerdefood este un marketplace din România care conectează fermierii din București și Cluj-Napoca cu cei care au nevoie de fructe și legume proaspete. De asemenea, Verdefood le oferă fermierilor și un sistem prin care să-și îmbunătățească procesele de aprovizionare.
Verde vrea să fie Uber pentru fructe și legume în România. Construit ca un marketplace, platforma pune în legătură micii producători din jurul orașelor cu restaurante și afaceri în momentul de față.
Practic, producătorii listează produsele în platformă, iar momentan restaurante din București sau afaceri care au nevoie de stocuri mai mari, le pot comanda. În funcție de producător, ei le pot livra direct sau pot să se bazeze pe șoferii puși la dispoziție de Verde.
AgroCityAgroCity este o platformă de management al fermei care integrează tehnologii moderne pentru a ajuta fermierii să-și îmbunătățească operațiunile. Platforma digitalizează și reunește într-un singur loc toate procesele unei ferme agricole (de la parcele, închiriere, monitorizare, până la planificarea și realizarea operațiunilor de producție).
Această monitorizare în timp real contribuie la o mai bună înțelegere a costurilor suportate pentru fiecare cultură, la reducerea pierderilor și la creșterea productivității.
AgroCity oferă câteva module pentru a-i ajuta pe fermieri să-și gestioneze mai bine fermele și integreaz aplicația NutriGuide printr-un modul care generează planuri de fertilizare personalizate pentru fiecare fermă, obiectivul acestei integrări fiind maximizarea producției.