8 idei de francize din HoReCa preferate de către români

Afacerile în HoReCa devin tot mai atractive pentru antreprenorii români, mai ales în sistem de francize, potrivit Franchwise, cea mai mare companie de consultanță specializată în domeniul francizelor din România.

start-up.ro îți recomandă și: 2024 e anul în care începi să discuți liber despre bani în cuplu. Înscrie-te aici la o sesiune gratuită de coaching financiar cu un expert pentru a-ți face bugetul, a economisi și a investi în mod inteligent.


Cele mai atractive 8 idei de francize HoReCa printre antreprenorii români sunt:
  • Ted’s Coffee Co. – Un coffee shop de tip "on-the-go" care necesită o investiție de aproximativ 40.000-50.000 de euro. Ted’s Coffee Co. oferă o varietate de sortimente de cafea și o atmosferă prietenoasă, ideală pentru socializare.
  • Fruitisimo – Cel mai mare lanț de fresh juice bar din Europa de Est, care poate fi adus pe piața românească cu o investiție între 150.000 și 200.000 de euro. Suma acoperă taxa de exclusivitate pentru România și primele trei unități Fruitisimo, care vor marca debutul partenerului masterfrancizat.
  • Treevi Pizza – una dintre cele mai extinse francize locale, necesită o investiție de la 70.000 de euro. Suma acoperă toate cheltuielile, de la amenajare, dotare cu echipamente, cu mobilier și asigurarea stocului inițial de materii prime, până la taxa de franciză, garanțiile la proprietar pentru închirierea spațiului, costul cu trainingul inițial al personalului și al francizatului și capitalul circulant de lucru necesar în primele luni operaționale.
  • Maia Pizza – Prima franciză de pizza exclusiv delivery din România, cu o investiție între 45.000 și 65.000 de euro. Maia Pizza este potrivită pentru orașele cu peste 150.000 de locuitori și oferă două formate: Delivery sau Cloud Kitchen. Viitorul francizat are nevoie de un spațiu cu o suprafață cuprinsă între 25 de metri pătrați și 45 de metri pătrați, în funcție de modelul de franciză ales.
  • Harry’s Ramsden’s – un brand britanic foarte popular la nivel internațional, bazat pe Fish & Chips, necesită o investiție de 300.000 de lire sterline. Cifra de afaceri potențială este evaluată între 500.000 și 1.100.000 de lire sterline. 
  • Leonidas – Furnizor de praline belgiene, ce oferă peste 120 de varietăți de praline belgiene din ciocolată de cea mai înaltă calitate. Costurile pentru deschiderea unei astfel de francize sunt cuprinse între 25.000 euro și 65.000 de euro, calculate după specificul fiecărei locații. Viitorul partener francizat are posibilitatea să aleagă între trei tipuri de formate de magazin, adaptate specificului pieței și locului unde va deschide.
  • Bubble Waffles – O franciză în continuă extindere, potrivită pentru orașele medii și mari, presupune o investiție de aproximativ 40.000-50.000 de euro, care acoperă tot ce este nevoie pentru a deschide o locație funcțională. Bubble Waffles a început în Costinești și s-a extins rapid în alte orașe din România.
  • Simigeria Petru – un business care se adaptează oricărei perioade, acest concept necesită o investiție cuprinsă între 80.000 de euro și 90.000 de euro, în funcție de mărimea locației și de stadiul dotărilor tehnice la momentul preluării. Suma include atât cheltuielile cu amenajarea și cele cu dotarea de echipamente și mobilier, cât și cheltuielile cu partea de software, cu stocul inițial de materii prime și cu garanțiile de închiriere a spațiului și cele cu capitalul circulant de lucru pentru primele luni operaționale.
  • Datele Franchwise arată că recuperarea investiţiei în sectorul francizelor de HoReCa se face în general între 2,5-3 ani pentru locaţiile premium, iar atingerea pragului de rentabilitate, în 2-3 luni. Totuşi, pentru un bun management financiar al locaţiilor francizate, este recomandat să existe un fond de rezervă de 4-6 luni operaţionale.

    În România, pe sectorul HoReCa francizele sunt foarte vizibile, atât prin business-uri locale care au crescut prin franciză, cât şi prin branduri mari internaţionale operate în regim de franciză, și încep să atragă tot mai mult interesul din partea antreprenorilor pentru modele de afaceri testate și suport continuu.

    Anual se deschid circa 150-200 de noi francize în sectorul HoReCa, potrivit estimărilor companiei care preconizează că trendul ascendent se va menține. Franchwise este dedicat să sprijine antreprenorii români în identificarea și dezvoltarea oportunităților de franciză, contribuind la creșterea mediului de afaceri din România.



    Citeste si