- 23 Decembrie 2024
891 de participanți înscriși la Innovation Labs 2024. Ce s-a schimbat anul acesta?
Dacă vrei să fii parte a inițiativelor derulate de Innovation Labs la nivel local sau național, reiterăm invitația de a te alătura comunității noastre, în calitate de partener al programului sau de participant în program.
Au fost înscrise 288 de idei și s-au susținut 245 de pitch-uri pentru produse digitale diferite. Dintre acestea, cele mai bune 85 de echipe au intrat în programul de mentorat, la nivel național.
După 10 săptămâni intense de lucru, 48 de echipe și-au prezentat MVP-urile în semifinale, iar cele mai bune 16 echipe au avansat în finala Demo Day din 28 mai. Chiar și dintre echipele care nu s-au calificat în finală, multe continuă să lucreze la produsul lor sau își continuă călătoria antreprenorială începută în cadrul Innovation Labs, dezvoltându-și în continuare soluțiile sau lucrând la o nouă idee de afacere.
Dar, înainte de a înțelege cum a devenit Innovation Labs un catalizator național pentru antreprenoriatul tech, trebuie să aruncăm o privire dincolo de cifre și să recapitulăm ce au făcut diferit în prima parte a ediției a 12-a de program, pentru a vedea cum au ajuns la aceste rezultate.
Activitățile principale Innovation Labs, în special sesiunile de workshop-uri și cele de mentorat ce urmează Hackathonului, se desfășoară în perioada dintre lunile martie și mai, în edițiile recente, care respectă formatul de 3 luni al programului.
Totuși, restul anului este departe de a fi o pauză – fie se analizează rezultatele activităților derulate, fie se oferă sprijin echipelor, sau se planifică ediția următoare. Pregătirile pentru ediția a 12-a a Innovation Labs în București au început încă din septembrie 2023, odată cu sesiunile de ideație desfășurate împreună cu partenerii programului.
În aceste sesiuni de ideație, Flavia Husar, Co-founder & Chief Innovation Officer, și Ana Spătaru, Head of Process Excellence la Innovation Labs, i-au ghidat pe reprezentanții partenerilor corporate ai programului – Eviden și NXP Semiconductors – să genereze idei de noi produse, pe baza nevoilor identificate de aceștia în sferele lor de business.
Rezultatele acestor procese de ideație au fost lansate ca și concept card-uri și au fost sintetizate în „open challenge-uri” pentru echipe. Scopul acestora este de a ajuta echipele să cunoască o parte din provocările cu care se confruntă mediul de afaceri și de a le oferi o idee cu care acestea să rezoneze pentru a dezvolta o soluție care rezolvă una din problemele identificate de experți. Experiența acumulată în cele 11 ediții anterioare ale programului a scos la iveală nevoia de a crea provocări practice pentru echipe și de a le ghida prin mentorat specializat pe parcursul dezvoltării soluțiilor propuse. Aceste instrumente facilitează alinierea cu obiectivele partenerilor corporate, asigurând și un return on investment prin menținerea Innovation Labs conectat la cerințele pieței.
Open challenge-urile au fost concepute pentru fi adoptate de către echipe așa cum sunt, pentru a fi extinse sau pentru a fi pivotate către alte scenarii de utilizare. Ele au fost disponibile public, online, dar și prin intermediul evenimentelor de pre-recrutare pentru program. Astfel, Innovation Labs a organizat împreună cu Eviden și cu LSAC București un hackathon, #CyberHack, în care 18 echipe și-au prezentat ideile de produse de cybersecurity.
Și celelalte centre au valorificat din plin perioada propice pre-recrutării de toamnă și iarnă. Pe lângă evenimentele din București, și în Iași, Cluj, Timișoara, precum și în Brașov, Sibiu, Oradea, Suceava și Constanța, au fost organizate workshop-uri, hackathoane și multiple Idea Jams – evenimente în care potențialii participanți în program și-au prezentat ideile și au primit feedback relevant și premii.
Parteneriat pe termen lung cu Early Game VenturesUn rol important în promovarea programului și atragerea de echipe l-au avut ambasadorii-cadre didactice din toate cele nouă orașe universitare afiliate Innovation Labs, precum și ambasadorii-voluntari din București și Cluj-Napoca (în general alumni sau mentori din Innovation Labs). În plus, reprezentanții Innovation Labs din toate centrele s-au implicat în evenimentele organizate de partenerii programului, inclusiv organizații studențești și antreprenoriale, promovând viziunea Innovation Labs și oferind informații celor interesați.
În premieră în anul acesta, Innovation Labs a anunțat un parteneriat strategic pe termen lung cu fondul de investiții Early Game Ventures. Investiția pusă la dispoziție de reprezentanții fondului – de €500.000 în ideile de afaceri dezvoltate în ediția 2024 a Innovation Labs – a atras, pentru a se înscrie în program, un număr record de echipe, atât din categoria start-up, cât și scale-up. Reprezentanții Early Game Ventures s-au implicat și în recrutarea participanților la program, împreună cu organizatorii locali ai Innovation Labs.
După o pre-recrutare activă pe diverse canale în perioada octombrie 2023 - martie 2024, luna martie a marcat, pentru toate cele 4 centre ale programului, etapa de selecție a echipelor participante în programul Innovation Labs, prin intermediul Hackathoanelor. Aceste concursuri de idei de 30 de ore, desfășurate pe parcursul unor weekend-uri, au stârnit adevărate efervescențe în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Pentru început, experiența edițiilor anterioare a arătat că este esențial să existe repere clare în modul de lucru al echipelor de fondatori, cât mai devreme posibil. Astfel, în seara primei zile a Hackathonului, fiecare echipă a trebuit să completeze niște livrabile – respectiv câte un lean model canvas și un experiment canvas – descoperind astfel pilonii esențiali ai înțelegerii unei idei de business. Rezultatele nu au întârziat să apară, deoarece, în dimineața celei de-a doua zile, cei prezenți au fost martori la pitch-uri mai bine conturate, cu produse mai fezabile, ancorate în nevoi reale și soluții aplicabile.
O altă noutate în structura Hackathonului de anul acesta a fost organizarea sesiunilor de mentorat. La fel ca în fiecare an, Hackathoanele Innovations Labs au prevăzut două intervale de mentorat în prima zi. Ce a fost diferit anul acesta a fost designul mixt al sesiunilor de mentorat.
Primul interval presupunea concentrarea pe mentorat dedicat dezvoltării produsului, iar al doilea cuprindea sesiuni axate pe UX/UI și aspectele tehnice. În teorie, fiecare echipă ar fi trebuit să aibă parte de cinci sesiuni a câte 30 de minute de lucru, cu mentori diferiți. În practică, implementarea a întâmpinat câteva provocări, mai cu seamă datorate numărului mare de echipe și mentori participanți în Hackathon. A încerca să introduci elemente noi, într-un timp scurt, vine cu asumarea riscului unor situații neprevăzute. Astfel, neavând pus la punct un mecanism facil de matchmaking între echipe și mentori, alocările s-au realizat ad-hoc, echipele și mentorii având libertatea să-și construiască procesele de interacțiune. Astfel de situații sunt cele care inspiră echipa de organizare să îmbunătățească programul și să-l facă mai coerent și mai valoros cu fiecare nouă ediție.
Startup-ul Genezio al lui Andrei Pitiș i-a ajutat pe studențiUn alt aspect care merită menționat ca noutate în desfășurarea Hackathonului din București, dar și a celui din Cluj, este sprijinul oferit echipelor prin acces gratuit la platforma serverless de dezvoltare și implementare Genezio. Fondată de Andrei Pitiș, la rândul său co-fondator Innovation Labs, Genezio integrează în cadrul echipei sale de dezvoltare a produsului o echipă alumnus Innovation Labs.
Genezio a oferit suport echipelor în dezvoltarea produselor lor încă de dinainte de Hackathon, precum și pe perioada programului. Această platformă a permis echipelor să accelereze procesul de dezvoltare, folosind infrastructuri predefinite și o conectivitate sigură între front-end și back-end. Pentru a facilita utilizarea platformei, în cadrul Hackathoanelor din București și din Cluj au fost organizate și două workshop-uri dedicate. Feedbackul primit din partea echipelor pentru această inițiativă a fost pozitiv, atât în timpul programului, cât și după finalizarea acestuia.
Schimbările aduse în ediția 2024 s-au bazat pe experiența acumulată în cei 11 ani de derulare a programului și pe feedbackul relevant primit de la toți actorii implicați. An de an, programul din București păstrează câteva elemente fundamentale: între 35 și 40 de echipe intră în programul de mentorat pentru a dezvolta un MVP, iar pe parcursul celor 10 săptămâni acestea participă la cursuri și workshopuri menite să le ofere cunoștințele necesare pentru atingerea obiectivelor.
Noul curriculum pilotat în București a construit pe aceste baze solide, aducând îmbunătățiri semnificative în mai multe arii esențiale ale programului, precum conținutul teoretic, numărul de sesiuni de mentorat cu profesioniștii din industrie, precum și parcursul efectiv de învățare. Tot acest demers de consolidare nu a fost lipsit de riscuri dar, datorită planificării riguroase, provocările au fost gestionate eficient, iar Innovation Labs 2024 a ajuns la forma matură de azi.
Ediția 2024 a marcat o etapă importantă în evoluția programului cu o istorie de 12 ani. Innovation Labs 2024 a înglobat lecțiile învățate de-a lungul timpului, nevoile identificate în ecosistem și viziunea afirmată de a sprijini cât mai eficient antreprenoriatul tehnic din România, având mereu în vedere și sustenabilitatea programului.