- 23 Iunie 2021
A doua criză din HoReCa: numărul de angajați scade, anunțurile nu au candidați
Astfel, sunt anunțuri și interviuri pentru locuri de muncă în HoReCa pentru care nu se prezintă niciun candidat, cum ar fi un job de manager de locație cu un salariu de 5000 lei net, fără niciun candidat la interviu după două săptămâni, sau poziții de ospătar și bucătar, care nu mai sunt la fel de căutate de specialiști din cauza instabilității legislative.
Membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, care reprezintă interesele sectorului ospitalității în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus, sunt Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș, Asociația HORECA Neamț și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni.
Industria ospitalității a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la începutul pandemiei, ajungând acum să funcționeze mai mult din inerție și nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant și stabil.
HoReCa – numărul de angajați a scăzut cu 19%Numărul de angajați din industria hotelurilor și a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scădere de 19% în raport cu anul anterior. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, față de 710 milioane lei în 2019, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor.
Industria ospitalității este sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%, fiind urmată de industria de evenimente (creștere a pierderilor nete cu 169% în 2020 față de 2019)
Nevoia de reprezentativitate la nivel național și de apărare a intereselor jucătorilor mici și medii, care reprezintă peste 80% din industria HoReCa, sunt principalele obiective asumate de liderii Federației.
“În ultimul an am așteptat de la administrațiile centrale și locale ajutoare financiare eficiente – așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem. Nici una din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate”, a declarat Corina Macri, președintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO).
În acest context, membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității își propun să reconstruiască industria HoReCa în următorii doi ani, pe baze solide și sustenabile, transparență și etică în business.
Astfel, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității propune schimbări legislative, debirocratizare administrativă, profesionalizarea forței de muncă, reconversie, învățământ dual și programe de susținere și dezvoltare a antreprenorilor locali.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității propune un dialog social constant, devenind parteneri de discuție cu toți cei interesați în reclădirea industriei, investiții resurse umane, financiare și logistice pentru a pune pe masa decidenților locali și centrali cele mai bune soluții, și organizează la Cluj, pe 28-29 iunie, Summit-ul Industriei Ospitalității.
Profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019, relevă datele publice.