Accace: România printre țările unde înregistrezi cel mai ușor un SRL

Specialiștii Accace, una dintre principalele companii de consultanță de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Est, au analizat aspectele juridice care țin de înființarea unui SRL (Societate cu răspundere limitată) în România, comparativ cu alte țări precum Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Ucraina.

Printre aspectele identificate, România înregistrează printre cele mai scăzute valori ale capitalului și contribuției minime din regiune, dar și una dintre cele mai mici durate a procedurii de înregistrare a companiei.

Potrivit analizei Accace, în toate cele șase țări analizate, fondatorii pot fi persoane fizice sau juridice. Numărul acestora este limitat până la 50 de persoane, atât în România, cât și în Slovacia, iar în celelalte țări numărul fondatorilor unei companii este nelimitat. 

În topul țărilor cu cea mai mică valoare a capitalului minim se află Republica Cehă cu 1 CZK (circa 0,041 euro), urmată de România cu 1 Ron (circa 0,20 euro), Polonia cu 5,000 PLN (circa 1,066 euro), Slovacia cu 5,000 euro și Ungaria cu 3,000,000 HUF (circa 7,360 euro).

În ceea ce privește contribuția minimă a companiilor de tip SRL, primul loc este deținut tot de Republica Cehă cu 1 CZK (circa 0,041 euro), urmată tot de România cu 1 Ron (circa 0,20 euro), Ungaria cu 100,000 HUF (circa 245,72 euro), Slovacia cu 750 euro și Polonia cu 5,000 PLN (circa 1,066 euro).  

Durata procedurii de înregistrare a unui SRL de către autoritățile competente diferă de la 24 de ore pentru Ucraina (după depunerea documentelor la un registru de stat), de la o zi până la 15 zile lucrătoare în Ungaria, trei zile lucrătoare în România, între 10 și 15 zile lucrătoare în Slovacia, între două și trei săptămâni în Republica Cehă și între două și patru săptămâni în Polonia.

Din datele prezentate de Accace, în România, începând cu 2017, au fost eliminate taxele de înregistrare la Registrul Comerțului pentru constituire, fiind aplicabile doar cele de publicare în Monitorul Oficial, iar în Ucraina nu se percepe taxă de stat pentru înregistrare.

Totodată, taxele de înregistrare plătite pentru înregistrarea unui SRL în Polonia este de 600 PLN (circa 128,03 euro) sau 350 PLN (circa 74,69 euro) în cazul înregistrării prin platforma S24, în Slovacia este de 150 euro, în Ungaria de 100,000 HUF (circa 245,78 euro), iar în Republica Cehă de 6,000 CZK (circa 246,59 euro).

Prezentă pe piața locală începând cu anul 2007, Accace România a înțeles nevoia clienților de a avea toate procesele interne gestionate sub o singură umbrelă, devenind un partener proactiv de servicii complete de consultanță și externalizare, care face conexiunea între nevoi și soluții, combinând tehnologii inteligente cu o abordare holistică a business-ului fiecărui client. În prezent, Accace România oferă servicii de contabilitate, raportare, salarizare, administrare de personal, precum și consultanță fiscală, corporate și juridică, prin intermediul unui cabinet de avocatură afiliat.

La nivel de grup, dispunem de experiența a peste 800 de specialiști în gestionarea proiectelor globale de externalizare a proceselor contabile și de salarizare la scară mică și mare, având un portofoliu cu peste 2.000 de clienți din diverse industrii.



Citeste si