- 5 August 2022
Acesta nu-i momentul să vinzi
Câteva nume s-au remarcat în acest ecosistem, iar unele sunt în continuare ascensiune. Dar există mereu tentația unui exit rapid, unul care rezolvă niște probleme și care-i poate mulțumi pe moment pe fondatori.
Am plecat în această argumentație de la o discuție pe care am purtat-o ieri cu un fondator care-mi povestea despre startup-ul lui. E într-un domeniu interesant, cu nevoie de digitalizare, o zonă pe care dacă o cucerește va avea destul de mare succes. Dar fără îndoială că e greu. Și-mi povestea cum acum vreo 6 luni a venit către el un investitor strategic, o firmă tradițională din nișa pe care voia să o transforme prin tehnologie. Și a vrut să facă o investiție, dar una care semăna mai mult ca o achiziție (aproape jumătate din firmă). Și a refuzat.
Dar iată, tentația este mare ca să dai curs acestor oferte la începutul dezvoltării. Să zicem că ai muncit 2 ani la un produs, abia ce l-ai lansat pe piață, ai un calendar solid de funcții pe care vrei să le adaugi și să ajungi și la un business model viabil. Dar până atunci e multă muncă „în gol”. Ai nevoie fără îndoială de investitori care să-ți finanțeze această creștere. Și te gândești... de ce nu ai accepta până la urmă o ofertă de tipul acesta care să te scutească de munca suplimentară din viitor, care să îți ofere satisfacția banilor și care să-ți permită poate să lucrezi și la alte idei.
Dar omul a refuzat. Pentru că pentru mulți fondatori nu e foarte satisfăcător să încheie munca nici măcar la jumătate, ci pe la 25%. Visul omului, care e și foarte realist de altfel, s-ar fi oprit acolo, pentru că investitorul strategic ce semăna cu un exit ar fi transformat produsul. Și tentațiile acestea sunt pe multe piețe unde deja există afaceri mari, care nu sunt foarte digitalizate, dar care sunt obișnuite să se extindă prin cumpărare. Practic, cumpără skill-uri și experiență, nu neapărat companii.
Așa că tentația pentru un fondator este foarte mare. Aceea de a fi băgat în seamă rapid de un jucător mare ce poate oferi o sumă de bani rezonabilă. Ca să creșteți împreună. Sau ca să te scoată din joc, depinde cum o vezi. În momentul acesta depinde foarte mult de valorile unui fondator. Ce vrei? Vrei să crești ideea ta până la capăt și să îi dai și o formă mai puțin volatilă? Sau vrei o liniște financiară rapidă?
Există un moment și pentru exit. Fiecare startup poate avea această strategie. Dar acel moment vine după mai mulți ani în care ai crescut, în care ai avut satisfacția muncii tale, în care ai observat că poate limitele creșterii au devenit mai evidente. Dar acel moment nu este în momentul în care, așa cum se spune în lumea startup-urilor, ești în zona de pre-seed sau seed. Atunci s-ar putea să te grăbești prea mult.
Așadar, sfatul meu este că orice ofertă vine cu bune și cu rele, depinde foarte mult de valorile tale și de țelurile ca fondator sau fondatoare. Ai unde să crești? Atunci mergi mai departe. Simți că ți-ai atins limitele rapid și ai nevoie să ieși din business? Profită de astfel de ocazii.
Doar nu te grăbi atunci când vezi banii cash în fața ta, pentru că startup-urile nu s-au construit în lume pe promisiunea banului în față, ci pe cea a visului de peste 10 ani.