Afacere de la zero: 9 taxe pe care să le știi (și să le plătești) în Romania

Taxele sunt parte din viața fiecăruia dintre noi, însă dacă ai devenit antreprenor și ai propria ta firmă, te vei confrunta cu niște obligații de plată în plus. Așadar, dacă faci o afacere de la zero, iată 9 taxe pe care să le știi pentru a fi pregătit să le onorezi din punct de vedere financiar dar și administrativ. 

Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.


Taxa pe valoare adăugată (TVA) – cota standard este de19%, iar cotele reduse sunt de 5% (pentru serviciile de catering, cazare, manuale școlare, cărți, reviste, acces la muzee, evenimente culturale/sportive), respectiv 9% (pentru serviciile de alimentare cu apă, alimente, băuturi, serviciile medicale);

Impozit pe venitul microîntreprinderilor – 1% (dacă societatea are cel puțin 1 angajat cu normă întreagă sau mai mulți cu normă parțială care cumulat să formeze o normă întreagă), sau 3% (dacă societatea nu are salariați);

Impozitul pe profit – 16%;

Impozitul pe veniturile de natură salarială – 10%;

Contribuția de asigurări sociale (CAS) – 25%;

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 10%;

Contribuția asiguratorie de muncă (CAM) – 2.25%;

Impozit suportat de entitate pentru repartizarea dividendelor – 5%;

Impozitului/taxa pe clădirile deținute de persoana juridică – 0,08% – 0,2% din valoarea clădirilor cu scop rezidențial și 0,2% – 1,3% din valoarea clădirilor cu scop comercial.



Citeste si