Alexandru Agatinei, How to Web: „Ecosistemul românesc seamănă ca trend cu cele din regiune”

How to Web a publicat Romanian Venture Report, statistica privind investițiile în startup-urile din România în 2022. Deși a fost un an agitat, 2022 a marcat o creștere de 12 ori față de volumul investițiilor din 2017, deci se vede o evoluție a ecosistemului. Am discutat cu Alexandru Agatinei, CEO How to Web, despre principalele concluzii ale raportului.

Abonează-te la podcastul start-up.ro pentru a asculta interviurile noastre în premieră pe orice platformă de podcasting.


Raportul Romanian Venture Report publicat de How to Web arată că 2022 a avut un volum de 12 ori mai mare de tranzacții în 2022 față de 2017. La vremea aceea volumul era de 8,2 milioane de euro și a ajuns la 102 milioane de euro în 2022.

Citește raportul integral și descarcă-l de pe site-ul How to Web.

Față de 2021 există o vagă scădere în raport, dar 2021 a fost influențat de investiția masivă în Fintech OS care a transformat datele. În 2021 volumul total a fost de 116,9 milioane de euro, dar Fintech OS a primit atunci 51 de milioane de euro investiție.

Alexandru Agatinei, CEO al How to Web, a vorbit pentru start-up.ro, despre principalele concluzii ale raportului.

Urmărește discuția video de mai sus. Mai jos poți vedea un rezumat al discuției noastre.

Principalele descoperiri din raport
  • „Rundele de pre-seed au scăzut, acele runde care ajută echipele să înceapă dezvoltarea produsului. E de înțeles în incertitudinea lui 2022”.
  • „Nu mai avut megarunde, cum a fost UiPath sau cum a fost Fintech OS în 2021. Sau FlowX care a avut o investiție seed mare. Asta ne arată că avem o creștere mai mare decât o arată datele. Volumul a fost compus din mai multe runde și mai diverse ca tipuri de investiții”
  • „Investitorii și fondatorii au continuat să încheie runde de investiții într-un ritm similar ca volum, chiar cu o ușoară creștere față de anul precedent. E al doilea an consecutiv când valoarea tranzacțiilor trece de 100 de milioane de euro”.
  • „Am avut un apetit pentru investiții Series A, dar o încetinire în zona de pre-seed. Volumul și numărul de tranzacții este dat de investițiile de tip seed”.
  • „Au existat multe runde încheiate pentru prima dată, așa-numite first round. Asta ne arată că România și regiunea au apetit pentru risc. Avem apetitul să construim companii care au succes global”.
Comparația cu 2017
  • „Industria de venture merge mână în mână cu genul ăsta de companii. România face parte din ce în ce mai mult din scena regională sau globală de tehnologie. Sunt companii promițătoare care calcă pe urmele UiPath. Tehnologia este o categorie inevitabilă care intră în toate industriile, în toate manifestările vieții noastre de zi cu zi”.
  • „Valoarea totală, volumul tranzacțiilor, a crescut în Polonia cu 1.400% în acest interval, iar în startup-urile românești cu 1.100%, deci suntem pe același model de creștere”.
  • „Ne-am uitat la industria de venture din Polonia ca reper. România a avut în 2022 o creștere ușoară de 4% al numărului de tranzacții, iar Polonia a avut o creștere de 9%”.
  • „Ne-am dus în spate până la cele mai din trecut tranzacții care au declanșat începuturile a ceea ce numim industria de venture capital din România. Începuturi care seamănă cu alte ecosisteme”.
  • „Tranzacțiile în perioada 2017-2022 care au implicat startup-uri românești au crescut de peste 400%, iar în Polonia au crescut cu puțin peste 200%”.
  • „Cu cât mai din timp cunoaștem și beneficiem de acest lucru, cu atât putem evolua. Am analizat doar 6 ani care au o evoluție foarte bună și avem oportunitatea de a crește împreună cu tehnologia asta”.
Nișele cele mai interesante pentru investitori
  • „Urmează health tech, dev tools, gaming, web3. E o dinamică foarte bună pe un domeniu foarte nou, de pionieriat. Sunt investiții consistente și ridicate de către un număr semnificativ de startup-uri”.
  • „RPA s-a păstrat în frunte, ceea ce nu e o surpriză, ținând cont de faptul că România este locul de unde a pornit UiPath. În top a contribuit și runda celor de la Druid, una dintre cele mai mari”.
  • „În cele 73 de tranzacții analizate au fost 30 de industrii”.
Ce urmează în 2023?
  • „Asta ne arată că avem un model de creștere. Avem o creștere de 12X din 2017 și al doilea an peste 100 de milioane de dolari investiții, este foarte probabil ca această creștere să se mențină”.
  • „Predictorul cel mai bun pentru ce urmează să se întâmple este ce s-a întâmplat deja. Suntem un ecosistem regional. Din ce în ce mai multe tranzacții au investitori din regiune, tranzacții mixte de capital”.
  • „Fondatorii și companiile din România din zona de tehnologie au un avantaj de talent, de costuri mai reduse și un mindset global din prima”.



Citeste si