- 18 Ianuarie 2016
Alin Popescu, speaker 7 for the Win: "Mulți antreprenori câștigă salariul minim în primii ani. Ești pregătit?"
Înființarea unui startup în România poate fi o aventură, mai ales în 2016. O alegere greșită în încadrarea firmei poate da peste cap evoluția ulterioară. Am discutat cu Alin Popescu de la avocatnet.ro care riscurile la care se supun antreprenorii la început de drum. El va detalia problemele legale ale înființării unui startup la seminariile 7 for the Win organizate de start-up.ro și susținute de Orange care vor începe pe 28 ianuarie.
Alin Popescu crede că România „nu e prietenoasă cu afacerile. E un avantaj și un dezavantaj. Banca Mondială plasează România în raportul său, Doing Business, pe locul 45, față de locul 37 în 2015“.
Potrivit expertului în domeniul juridic, cea mai dificilă parte din punct de vedere legal pentru un startup este aplicarea pentru statutul de plătitor de TVA. „Durează foarte mult, e o procedură arbitrară (oamenii de la FISC pot invoca tot felul de argumente generale atunci când resping o cerere). Pentru multe afaceri, faptul că nu devin plătitoare de TVA are un impact major asupra viitorului de dezvoltare“, spune Popescu.
De asemenea, spune fondatorul avocatnet.ro, „trebuie să cunoști tot sistemul fiscal pentru a înființa o firmă. Devii microîntrprindere? Plătitor de impozit pe profit? Alegi să plătești sau un TVA? Optezi pentru depunerea declarațiilor lunar sau la trei luni? Mulți oameni aleg după ureche, ori după cum au auzit că au făcut prietenii lor. Specificul unei companii poate determina una sau alta dintre alegeri să fie o adevărată piatră de moară pentru startup“.
Procedura în sine e una consumatoare de timp, iar dacă un fondator nu se informează cum trebuie, durata poate deveni un impediment. „Problema adevărată e legată de alegerile pe care le faci atunci când înființezi o firmă. cum spuneam mai sus, ar trebui să știi exact ce să alegi. Ai nevoie de timp ca să poți face alegeri informate“, spune Alin Popescu.
Riscurile antreprenoriatuluiNu toată lumea e pregătită să înceapă o afacere. Alin Popescu spune că cel mai important lucru e perspectiva dintre antreprenor și angajat - ești pregătit să o iei pe cont propriu? „Foarte mulți antreprenori ajung să câștige în primii ani de existență a companiilor lor sub salariul minim pe economie. Își pot asuma o astfel de perspectivă? Ești pregătit să dai salariul angajaților cu orice preț? Dacă da, atunci ai stofă de antreprenor, Dacă nu, gândește-te mai bine“, crede specialistul avocatnet.ro.
„E bine să-ți înființezi o companie care te ajută, nu una care te îngroapă din start. Dacă nu ai nevoie să fii plătitor de TVA și devii, n-ai făcut decât să-ți crești prețul cu 20%. Ar mai fi și perspectiva de înregistrare a mărcii la OSIM. De multe ori, e aspectul neglijat cel mai des. ori, fără să-ți protejezi numele, poți construi afaceri importante, dar nu le poți ajuta atunci când alții le căpușează imaginea“, mai crede Alin Popescu.
Așteptări de la 7 for the WinPe 28 ianuarie, la Pura Vida Hub, Alin Popescu deschide seminariile 7 for the Win organizate de start-up.ro și susținute de Orange România. În cadrul workshop-ului „Legal stuff“, el va aborda temele juridice ale înființării unui startup. „Mă aștept să purtăm o discuție relaxată despre lucruri legale și practice. Nu mă regăsesc în rolul profesorului teoretician și nici în rolul lectorului care turuie lucruri inutile. Voi include în prezentările mele, din primul moment, interacțiunea“, spune Alin.
„Participanții trebuie să se aștepte la un seminar în care vom discuta despre situații și întâmplări din viața noastră, cu impact asupra dezvoltării unei afaceri. Voi povesti episoade prin care am trecut eu și despre proceduri de atragere a unei investiții, idei pentru fonduri europene, clienți, dar și idei de neaplicat“, încheie Alin Popescu, pe care-l vedem pe 28 ianuarie la seminarul de „Legal stuff“ de la Pura Vida Hub.