- 25 Februarie 2016
Am descoperit startup-ul care a creat un telefon care îți face analize de sânge în 90 de secunde
La Mobile World Congress 2016 am dat, aproape întâmplător, peste unul dintre cele mai interesante startup-uri din domeniul medical. BBB Tech e o firmă din Coreea de Sud care produce un dispozitiv atașat unui telefon mobil prin care poți face analize de sânge pentru șapte parametri: glucoză, hemoglobină, colesterol, trigliceride, dar și alte markere importante.
Startup-ul sud-coreean era foarte greu de observat în cadrul Mobile World Congress. întins pe 10 pavilioane, dintre care nouă în uriașul centru expozițional Fira Gran Via, MWC 2016 e un spațiu unde poți să ratezi unele dintre cele mai interesante tehnologii, doar pentru că au un stand amplasat prost. Taraba Elemark7, dispozitivul prin care sud-coreenii pot face analize medicale, era între un chinez care vindea prize și prelungitoare și alți asiatici care au adus un generator electric de dimensiunea unui tractor.
Elemark e un dispozitiv cu Android, care poate fi folosit și ca telefon, care are o platformă de diagnostic și analiză de sânge. Poate fi utilizat de către pacienți, dar și de doctori. Cu ajutorul benzilor de test, analizele pot fi realizate în 5 - 90 de secunde, iar rezultatele sunt transmise automat în servere.
Practic, dispozitivul poate fi folosit de pacienții cu probleme cardiovasculare sau diabet, pentru a analiza starea lor de sănătate. Tehnologia din spate are capacitatea de a analiza 51 de parametri, însă telefonul a fost lansat momentan cu cei care pot fi testați cât mai rapid.
Puteți citi aici despre un startup medical din România - SkinVision
BBB Tech, startup-ul sud-coreean a fost fondat în octombrie 2014 și a văzut oportunitatea de a intra pe o piață cumva blocată de marii jucători din domeniu, deși tehnologia de a face analize foarte rapid e disponibilă de 10-15 ani.
Piața pe care acționează valorează 73 de miliarde de dolari numai în Statele Unite, din acest motiv au un sediu și în Silicon Valley, mai exact la NASA Ames Research Center din Mountain View, localitatea de unde e și Google.
Elemark7 poate identifica doar acele date care sunt permise momentan de reglementările medicale, deși ar fi util și în cazul unor epidemii. De asemenea, startup-ul a intrat în programul Apple ResearchKit, prin care compania pune la dispoziția clinicilor, date despre pacienți.